Foto: TAIRO LUTTER
Toiduuudised
21. november 2014, 09:19

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta novembri Tervis Plussis.

Kas MSG on tõesti nii kahjulik? (5)

Naatriumglutamaat ehk MSG on vastuoluline lisaaine. Seda on aastakümneid uuritud, kuid siiani ei ole ühist seisukohta, kuidas see maitsetugevdaja inimese tervisele mõjub. On see ohtlik, kasulik või hoopis neutraalne? 

Poolt

- Inimese organism vajab naatriumglutamaati normaalseks funktsioneerimiseks iga päev ca 48 grammi.

- Seda on ka paljudes juur- ja puuviljades ning lihas. 100 gram- mi kohta on MSG-d näiteks tomatis 140 mg, seentes 140 mg, porgandis 33 mg, kanalihas 44 mg, loomalihas 33 mg, lõhes 20 mg.

- Korduskatsetel ei ole tõestatud ühtki naatriumglutamaadi negatiivset toimet, ütleb Iiris Viitmaa, Saarioineni arendus- ja turundusjuht.

- (Iiris Viitmaa) Glutamaadid on head neurotransmitterid. Võib eeldada, et MSG parandab mälu ja õppimisvõimet.

- Naatriumglutamaadi lisamine toidule hoiab pakendatud toidu hinna madala, sest võimaldab vähendada kallite vürtside osa toidus, selgitas TTÜ toiduainete instituudi direktor Raivo Vokk Eesti Toiduainetööstuse Liidu E-ainete teemalisel pressibriifingul.

- MSG lisamine toidule on andnud positiivse tulemuse vanemate inimeste toidulaua rikastamisel, kui nende võime tunda lõhnu ja maitseid on vähenenud. Uuringud näitavad, et maitse-tugevdaja kasutamine hooldekodude toidus on parandanud vanurite isu, märgib Swiss Nahrin Eesti toiduainete tehnoloog Ave Raudmäe-Linnas.

- (Raivo Vokk) Lisaaineid lisatakse toidule kordi vähem, kui on lubatud päevane norm. Nii ei ole võimalik samu aineid ka teistest toitudest saades täis süüa või ületada päevast tervislikku piiri.

- (Ave Raudmäe-Linnas) Sellist kogust naatriumglutamaati, millega tehtud katsete põhjal on toodud välja maitsetugevdaja negatiivsed omadused, pole võimalik normaalse toitumisega saada.

- (Raivo Vokk) Kuna naatriumglutamaat toob toidus esile selle parimad maitseomadused, võimaldab MSG vähendada toidu soola- ja rasvasisaldust. Seedeprotsessis ei tee organism vahet looduslikul ja tehislikult toidule lisatud naatriumglutamaadil.

- (Raivo Vokk) Naatriumglutamaat annab teistele maitsetele sügavuse, sest aktiveerib umami, viienda põhimaitse retseptorid. Viie põhimaitse tajumine tagab terviklikuma maitseelamuse ja söömisnaudingu.

Vastu

- USA teadlased usuvad, et naatriumglutamaat põhjustab ülekaalulisust, sest pärsib täiskõhutunde tekkimist ja teeb toidu maitsvamaks, nii et seda süüakse rohkem.

- On uuringuid, mis näitavad, et MSG võib põhjustada iiveldust, hingamisraskusi, nõrkust, liigset higistamist ja nn Hiina restorani sündroomi – peavalu, kaela-, selja- ja kätelihaste kangust, kuumatunnet ja rindkere punetust.

- Naatriumglutamaadiga seostatakse suurt glaukoomide esinemissagedust Ida-Aasias, ütleb TTÜ toitumisteadlane Tiiu Liebert.

- Maitsetugevdaja vastased nimetavad naatriumglutamaati sõltuvust tekitavaks mõnuaineks.

- Aine kasutamine on imiku- ja lastetoitudes keelatud. Naatriumglutamaadiga seostatakse laste hüperaktiivsust, toidu- talumatust, ülekaalulisust, närvisüsteemi häireid ja peavalusid.

- (Tiiu Liebert) Naatriumglutamaat annab madalakvaliteedilisele soolasele toidule petlikult liha maitse, isegi kui liha on tootes väga vähe või puudub üldse.

- (Tiiu Liebert) On leitud, et MSG tõstab insuliini taset, mis vähendab vere glükoosisisaldust.

- Diabeetikutel võib see tekitada hüpo- glükeemiat ja tervel inimesel näljatunnet.

- Katseloomadel on lisaaine põhjustanud aju närvirakkude kahjustusi.

- Naatriumglutamaat võib suurendada vähkkasvajate tõe- näosust, soodustada närvilisust, depressiooni ja agressiivsust ning põhjustada viljastumisraskusi.

- (Tiiu Liebert) Toiduainetes leiduv glutamiinhape imendub seedetraktis aeglaselt, sünteetiline aga kiiresti. Allergiat on täheldatud sünteetilise glutamiinhappe vastu.