Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
17. november 2014, 14:25

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta novembri Tervis Plussis.

Raudse jõuga taimed

Vanarahvas ütles, et laps on terve, kui põsed punased. Tänapäeval seostatakse põskede punakat tooni ka kuperoosaga, kuid siiski annab loomulik värske jume märku inimese tervisest.

Madala hemoglobiinitasemega inimese näonahk kipub olema kahvatu ja väsinud.

Veri tähistab elujõudu. Kui inimene kaotab verd, jääb ta nõrgemaks ja jõuetumaks. Hemoglobiin on punastes verelibledes olev valk, mis seob ja transpordib hapnikku. Vere madal hemoglobiinitase annab märku raua puudujäägist veres.

Raudne tõmmis

• 25 g raudrohtu
• 30 g kõrvenõgest
• 30 g vereurmarohtu
• 30 g saialille
• 20 g mailast
• 15 g naistepuna
• 15 g võilillejuurt
• 25 g madarat

Kui võimalik, kasuta värskeid taimi. Igal juhul peaks värske olema vereurmarohi. Võta seda segu umbes 1 sl tassitäie tee (250 ml) kohta ja vala üle kuuma veega. Hoia 5 minutit. Joo teed kaks tassitäit päevas.

Taimed annavad jõudu

Nõges on elurõõmuga seotud taim. Lisaks sellele, et ta soodustab serotoniini teket organismis, aitab ta ka oma suure rauasisaldusega tugevdada verd, andes jõudu elust rõõmu tunda. Nõgest vajab inimene, kes on väga väsinud ja nõrk, kui ta füüsilisel tasandil justkui ei suuda vastutada oma tervise eest ja haigestub sageli.

Väsimusest nõrk inimene on aldis ka halbadele mõjutustele, sageli ei väärtusta ta iseennast, teda saab ära kasutada, kuna ta on teelt eksinud. Ta ei tunneta enam oma loomulikke vajadusi, looduse rütme ja tasakaalu. Sel juhul on ka seksuaalne energia nõrk ning inimene ei soovigi seda energiat. Ta ei suuda loomulikul moel oma akusid laadida ja vajab seetõttu palju turguteid.

Nõges äratab inimeses loomulikud instinktid, ürgenergia pääseb voogama. Ta aitab koguda füüsilist jõudu ja inimene suudab teha seda, milleks tal varem jaksu ei jätkunud. Nõgese abil lisanduvad tugevus, algatusvõime, elurõõm, inimene on kohanev ja kartmatu.

Raudrohi on sügava toimega taim, parandades vereloomet luuüdis, seepärast sobib teda tarvitada juhul, kui miski on meid sügavalt mõjutanud, olgu siis füüsilisel või psüühilisel tasandil.

Raudrohu rahvapärane nimetus verihein või verilill annab märku tema kasutusalast veresoonkonna- ja vereringeprobleemide korral.

Mailane hoiab veresooni lupjumast. Sellel väikesel peaaegu märkamatul taimel õuemurus on haruldaselt tugev mõju inimorganismile, tugevdades just veresoonkonda.

Saialillel, väikesel päikesel, on palju nimetusi. Huvitav on mõelda, et täna joon kulliküüne-, hauguhamba-, hundihamba-, oinasarve-, kringlilille-, krõnkslille-, päevaroosi-, päevaratta- või kuldlilleteed. Saialille peetakse päikese, loovuse ja kire sümboliks. Soojal suvepäeval korjatud ja kuivatatud saialilleõitest saadud energiat jagub kogu talveks.

Kalmusetõmmis

Vala 1 sl kalmusejuuri üle veega ja jäta ööseks seisma. Hommikul soojenda ja võta lonks pärast igat sööki, kuid mitte üle poole klaasi päevas.

Veel vere heaks: loobuda tuleks kõigist hapetest, nitraate sisaldavatest toiduainetest.

Süüa tasub punapeeti, porgandit, palju musti sõstraid (kevadel mustasõstra- ja kasepungi).

Vana rahvaraviretsept
• 1 peotäis kaerahelbeid
• 1 sl kakaod
• 1 sl mett
• 1 toores muna
Sega ja söö päeva jooksul.

Vägev meerohi

Valmista segu meest, mesilasema piimast, õietolmust, nõgesest, raudrohust ja mustast sõstrast ning söö 2 tl iga kahe tunni tagant.

Mesi mitmekordistab temale lisatud komponentide mõju inimesele ja aitab toimeainetel paremini imenduda.

Jõuline tatar

Tatar suurendab lihaste jõudu. Vanasti anti sõjameestele tatart, et nad rasketes lahingutes vastu peaksid. Tatar sümboliseerib jõudu ja väge ning annab jõudu eluraskustele vastu seista. Tatar on ka sümboolselt seotud jõukusega, teda kasutati vaesuse peletamiseks. Kui hoiad köögis tatrateri, ei kao sealt jõukus.

Söö idandatud mahetatrateri 100 g päevas. Tatart süües võib mõelda: probleeme pole, on ainult õppetunnid ja minu hommikuses tatrapudrus on jõud nende omandamiseks. Teen oma mõtted jõukaks, et vaesus ei tuleks mu meeltesse, nii programmeerin endale hüva aega ja tugevat olemist.