Foto: AP / Scanpix
Toiduuudised
11. november 2014, 18:23

Miks on punane liha tervisele kahjulik? (26)

Seda, et punane liha on tervisele kahjulik, sest selles sisalduvad küllastunud rasvad põhjustavad südamehaiguseid, on kuulnud kõik. Viimaste uuringute järgi ei ole küllastunud rasvad punases lihas ainus halb asi.

Ajakirjas Cell Metabolism avaldatud uue uuringu autorid märgivad, et nende töö võib anda uued suunad südamehaiguste ennetamiseks ja raviks. Nad selgitasid nimelt välja, et soolestikubakterid muundavad veise-, lamba- ja ulukilihas suures koguses sisalduva karnitiini ühenditeks, mis kiirendavad arteriseinte jäigastumist ja paksenemist.

Mida punasem liha, seda rohkem on selles ka karnitiini, kirjutab Web MD. Enim on seda veise-, lamba- ja ulukilihas, sealihas veidi vähem ning kõige vähem kanalihas ja kalas.

Karnitiini nimi tuleb ladinakeelsest sõnast, mis tähendab liha. Seda ei peeta reeglina oluliseks toitaineks, sest karnitiini toodab meie organism ka ise, seda vajavad rakud rasva lagundamiseks ja energia tootmiseks.

Varasemate uuringute järgi on seos punase liha söömise ja südamehaigustesse suremise vahel. Värske uuringu autorid olid aga veendunud, et punases lihas sisalduva kolesterooli ja rasva kogus ei ole piisavalt suur suurendamaks riski nii palju, nagu uuringud näitavad. Hiirtel läbiviidud uuringud kinnitasid nende kahtlusi – soolestikubakterid muudavad punases lihas sisalduva karnitiini ühenditeks, mis soodustavad arteriseinte jäigastumist.

Uurijate sõnul oleks uurimistulemuste andmeil loogiline vähendada punase liha tarbimist.