Foto: TIINA KÕRTSINI
Toiduuudised
10. november 2014, 14:59

Kuidas turgutada organismi pärast ülesöömist? (2)

 Pime aeg ja saabuvad pühad tõotavad õgimistralli ka kõige ettevaatlikumale mekkijale. Õnneks on olemas söögid-joogid, mis aitavad organismile ülesöömisega tehtud kahju korvata.

Dietoloog Brierley Wright'i andmeil toodetakse toidu seedimisel hulgaliselt kahjulikke vabasid radikaale, mille mõjude korvamine pärast toiduga liialdamist, nõuab kehalt tohutut tööd, kirjutab EatingWell.

Õnneks on uurijate sõnul pärast rikkalikku söömaaega võimalik organismil taastuda — selleks tuleks menüüsse lisada järgnevat.

* Apelsinimahl. 2010. aastal ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition ilmunud uuringu andmetel võivad apelsinimahlas sisalduvad ühendid vähendada kalori- ja rasvarohkete toitude kahjulikku mõju südamele.  Neil katsealustel, kes rasva- ja kaloririkka toidukorra (51 grammi rasvu, 900 kalorit) kõrvale jõid apelsinimahla, oli vabade radikaalide ja teiste südamehaiguste soodustajate tase pärast söömist madalam, kui neil, kes sama eine kõrvale vett või suhkruvett jõid.

* Puuviljad. Pärast liigset õgimist hammusta toidule puuvilju peale. Antioksüdantide poolest rikaste puuviljade, näiteks viinamarjade, kiivi ja kirsside söömine aitab taandada vabade radikaalide kahju.

* Äädikas. Süsivesikuterohkete einete söömine tõstab veresuhkru taset, mida saab kontrolli all hoida, kui lisada toidule supilusikatäis äädikat või seda salatile tilgutada. Enamiku inimeste puhul toimub veresuhkru järsul tõusul sama kiire langus, viimane aga tõstab isu. Eriti problemaatiline on see diabeetikute jaoks, kelle organism ei suuda glükoosi tõhusalt lõhustada.

* Punane vein. Punases veinis sisalduvad antioksüdandid võivad kõrge rasvasisaldusega toitude kahjulikku mõju vähendada, alandades südamehaigustega seostava ühendi taset. Selleks valmista punase veiniga toite või luba klaasike söögi kõrvale. Ära unusta aga mõõdukust.