Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
4. november 2014, 10:18

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Naise intiimpiirkond vajab õrna hoolitsust (16)

Apteegiriiulitel on hulgaliselt vajalikke tooteid, mis mõeldud kasutamiseks ainult daamidele.

Intiimhügieeni puhul on oluline, et tooted oleksid ohutud, leebetoimelised ja samas tõhusad. Apteegitooted seda ka on. Pesuemulsioonid on loodud spetsiaalselt naistele ning neid võib tarvitada iga päev.

Enamik neist toodetest sisaldab piimhapet, mis hoolitseb intiimpiirkonna happelisuse tasakaalu eest. Piimhape on looduslik aine, mis võitleb väliskeskkonna ebasoodsate mõjude vastu ning aitab säilitada intiimpiirkonna loomulikku pH-taset. Sellega kaitstakse naha mikrofloorat.

Eriti soovitatav on selliseid tooteid kasutada periooditi, mil see loomulik tasakaal on häiritud: menstruatsiooni ajal või järel ning pärast seksuaalvahekorda. Intiimpiirkonna pesuvahendid aitavad vältida ärrituste ja põletike teket, vähendada ebameeldivat lõhna ning annavad pikaks ajaks meeldiva värske tunde.

Kui muret teevad ärritusnähud, ebamugavustunne, sügelus ja häiriv voolus, leidub apteegis leevendajaid geelide, kreemide, pastade ja kapslite kujul. Ärrituse ja ülearuse vooluse korral tuleks aga kindlasti nõu pidada ka naistearstiga. Kindlasti peaks arsti juurde minema ka siis, kui käsimüügipreparaat pole aidanud, vaevused süvenevad või sümptomid kipuvad korduma.

Tupekuivust leevendavad geelid ja kreemid. Limaskestade kuivusest tingitud seksuaaleluprobleemide korral on abi niisutavatest ja pehmendavatest libestuskreemidest.

Põievaevuste all kannataja võib abi leida taimsetest preparaatidest: jõhvikaekstrakti, petersellijuurt, kase- ja pohlalehti sisaldavatest tablettidest või kapslitest.

Beebiplaneerijatele pakub apteek ovulatsiooni- ja rasedusteste. Ovulatsioonitesti abil on võimalik täpselt määratleda rasestumiseks kõige soodsamad päevad ning rasedustesti abil saab raseduse kindlaks teha juba esimesest päevast pärast menstruatsiooni ärajäämist.

Teksti aitas koostada proviisor Aivi Keldrimaa