Tüdrukud raudrohtu korjamas Foto: JAREK JÕEPERA
Toiduuudised
21. oktoober 2014, 19:15

Vajad looduselt abi? Need on naiste taimed...

Kiirest elutempost tulenevad stress, ülepinge ja vaimne tasakaalutus võivad mõjutada naise loomulikku kuutsüklit ning põhjustada menstruatsiooniga seotud vaevusi.

Ka võõrhormoonide kasutamine ükskõik millisel moel võib häirida naise loomulikku hormonaalset tasakaalu. Ent menstruatsioonihäired võivad anda märku ka sellest, et naine on võtnud endale mehe rolli.

Valulik ja vererohke menstruatsioon
• 3 osa raudrohtu
• 3 osa kortslehte
• 2 osa naistepuna

Pane tassi 1 sl taimesegu. Vala peale keev vesi ja lase 20 minutit tõmmata. Joo tassitäis hommikul ja teine õhtul kümnepäevase kuurina.

Kortsleht. Keskajal peeti kortslehtedele kogunevat vett taevavõimuga vedelikuks, mille abil alkeemikud otsisid taevakivi ja püüdsid valmistada kulda. Kortsleht on vägev taim aitama, kui on vaja toetada suguelundite toimimist või paranemist. See on parim taim, kiirendamaks emaka taastumist pärast sünnitust. Naistetaim, mida saksa keeles nimetatakse Frauenmanteliks.

Raudrohi on seotud elujõu taastamisega. Vanarahvas kutsus teda veriheinaks või verililleks – teda kasutati nii sisemiste kui ka välimiste verejooksude peatamiseks. Samuti tarvitati raudrohtu sünnitusabis verejooksude korral, kuna ta mõjutab oma eeterlike komponentidega naiste suguorganeid.

Naistepuna on masendusevastane taim. Naistepuna annab jõudu ja lootust tulla toime raskustega. Naistepuna kingib valguskiire, mille abil inimene leiab uuesti elurõõmu. Inimene suudab pidada kinni oma tõekspidamistest ega tunne sõltuvust teiste kriitikast. Naistepuna aitab näha uusi võimalusi ja väljakutseid elus. Tulemuseks on tasakaalukas, innustunud, rahulolev ja särav inimene.

Naistepunast on abi põletike vastu, ta aitab lõdvestada soolelihaseid, suurendada sapieritust ja parandada haavu. Temast on tuge depressiooni ja masenduse korral. Taim on üsna suure rahustava toimega ja teda kasutatakse närvihaiguste ja ka naistehädade leevendamiseks, olgu siis tegu puuduva menstruatsiooni või liigse verejooksuga.

Happelise keskkonna tasakaalustamiseks

Happeline valgevoolus ärritab tuppe, võib esile kutsuda kipitust ja sügelust. See võib olla tingitud võõrbakterite sissetungist, kandidoosist, antibiootikumidest, liigsest hügieenist (kui kasutatakse bakterivastaseid intiimpesuvahendeid, sest need võivad hävitada ka tupe oma kasulikud bakterid) ja intiimkaitse-vahenditest, mis ärritavad limaskesta.

Happeline keskkond võib anda märku ka sellest, et naisel võib olla viha seksuaalelu vastu.
• 1 osa kortslehte
• 1 osa hobumadarat
• 1 osa linnurohtu
• 1 osa saialille
• 1 osa raudrohtu

Pane 1 liitri keeva vee sisse 5 sl taime- segu ja hoia 15 minutit. Joo 2 tassi päevas ja loputa jahtunud tõmmisega tupepiirkonda.

Üleminekuea vaevuste leevendamiseks

Menopausiga kaasnevad väsimustunne, rahutus ja unetus. Kui seni oli naine seotud enam teiste eest hoolitsemisega, siis nüüd on saabunud aeg, mil ta valmistub elama enda jaoks. Naises hakkab suurenema meesalge osatähtsus. Vananemist ei pea kartma, sest see tähendab ka vaimset ja psüühilist küpsemist, väärtuste ülevaatamist ja sorteerimist.

• 1 osa salveilehti
• 1 osa naistepuna
• 1 osa põldosja

Võta 1 sl segu klaasitäie keeva vee kohta, lase 15 minutit tõmmata ning joo päeva jooksul.

Salvei vähendab higinäärmete aktiivsust, seega on salveitee hea higistamishoogude leevendamiseks, naistepuna rahustab kahtlused ja mässavad tunded. Põldosi annab ürgset väge ja vastupanuvõimet ning aktiveerib kuseelundite tegevust.

Rahustav veiste- südamerohu ja punase ristiku tee

• 2 osa veiste-südamerohtu
• 2 osa punast ristikut
• 1 osa melissi

Võta 1 sl taimesegu tassitäie keeva vee kohta, lase 15 minutit tõmmata ja joo päeva jooksul 2 tassi.

Sisaldab ka C-vitamiini ja karotenoide, kaaliumi ja kaltsiumi, mis kõik reguleerivad südametegevust.

Veiste-südamerohul on rahustav ja krambivastane toime. Taim reguleerib südame kokkutõmbeid. Mõjub hästi ka klimakteeriumi ajal nii meestele kui naistele. Veel kasutatakse veiste-südamerohtu kõrgvererõhktõve algstaadiumis, epilepsia, emakaverejooksude ja valulike menstruatsioonide, samuti ärritava köha korral.