Foto: Ando Säks
Galeriid
19. oktoober 2014, 16:29

GALERII: gurmeeteater kui taevarestorani maapealne poolvend (1)

Eelmisel neljapäeval kogunes publik Gurmeeteatri esimesele esietendusele. Pidulikult kaetud lauad, kus oleks mugav Diana Leesalu ja Veiko Tubina "Kriminaalset õhtusööki" vaadata, olid viimse kohani välja müüdud.

Ka reedel ja laupäeval poleks Telliskivi Loomelinnaku Punasse saali rohkem ühtki gurmaanist teatrisõpra mahtunud. Pühapäeva õhtuks on sajale inimesel mõeldud restorani sisustus – hambaorkidest jasametkardinatest pliitide ja valamuteni – taas konteineritesse pakitud ja pidulikust Punasest saalist on alles vaid neli paljast seina. Paari päeva pärast on ka peakokk Mihkel Heinmets juba Kopenhaagenis Rasmus Kofoedi restoranis end täiendamas. (Kofoed on ainsana võitnud mainekal kokandusvõistlusel Bocuse de' Or nii kuld-, hõbe- kui pronksmedali.)

Hirmu lavale sattuda pole

"Idee tekkis selle aasta alguses seoses Dinner in the Sky'ga. Kuna ka taevarestoranis on olemas oma teatraalne pool ehk kõik need lood, mida kokad toitu serveerides räägivad, siis tekkiski mõte, et miks mitte ühendadagi gurmeed ja teatrit omavahel," tõdeb Gurmeetearti peakokk Mihkel Heinmets, et ideed on lihvitud oma üheksa kuud. Kaks viimast aastat on ta vastutanud ka Dinner in the Sky köögipoole eest.

Heinmets ise sellist gurmeeteatrit vaatamas käinud pole, aga koka teades on Saksamaa lähim riik, kus sellist teatrivormi viljeletud on. "Saksamaal on ülesehitus siiski natukene teistsugune, seal kaasatakse ka publikut, aga meie enam-vähem välistame selle. Eesti inimene on suhteliselt konservatiivne ja väga raske on teda käima tõmmata," kinnitab Heinmets, et inimesed võivad rahulikult oma pardifileele keskenduda ega pea pabistama, millal nad lavale rabatakse.

Ka ajakirjaniku pakutud mõte kabareest kui gurmeeteatri lähisugulasest Heinmetsale ei meeldi: „Kabaree on kabaree ja teater on teater ja gurmeeteater on gurmeeteater, hea meelega ma kellegagi paralleele ei tõmbaks."

Näitlejate garderoobi asemel restoraniköök

Seal, kus traditsioonilises teatris asuvad naäitlejate garderoobid, on gurmeeteatris ehitatud täisvarustusega köök. Täpselt nagu ühes suures restoranis ikka: pliidid, ahjud, töölauad, lõikelauad, potid, pannid, termovannid, saumikserid... Ka liha, mida esimesel kolmel etendusel serveeriti, küpses öö läbi 64 kraadi juures siinsamas n-ö lava taga.

"Kui keegi plaanib endale restorani teha, siis eeltööd kestavad umbes aasta. Meie peame täiesti nullist hakkama saama kolme päevaga," ütleb Heinmets. Selleks, et kolmeks õhtuks restoran üles ehitada, oli ametis 60-70 inimest. "Organiseerimisega alustasime kevadel ja tõesti iga päev ka tegelesime sellega. Et prügikastid tuleksid täpselt see päev ja see kell, et tualetid tuleksid see päev ja see kell, et nõud tuleksid see päev ja see kell ja ja et need ka pessu viidaks täpselt see päev ja see kell. Kuna ruum on vaid neli paljast seina, siis ka vee pidime ise organiseerinud," räägib Heinmets.

Gurmeeteatri püstipanekuga alustati eelmise pühapäeva õhtul ja kolmapäeva lõunaks olid nii restoran kui lava valmis. Laupäeva õhtul toimus kolmas ehk oktoobrikuu viimane etendus, pühapäeva hommikul hakati teatrit kokku pakkima ja esmaspäeva hommikul antakse neli lagedat seina jälle üle. Järgmised etendused algavad 13. detsembrist, kolm päeva enne seda algab kõik jälle nullist peale.

"Järgmised etendused on plaanis küll Telliskivi Loomelinnakus, aga me võime sõita ka Tartusse või Ameerikasse. Pakime asjad ära, paneme rekkatesse ja lähme," pole Gurmeeteater Heinmetsa sõnul ühegi kohaga surmani seotud.

Viimast väidet kinnitab ka plaan järgmisel aastal Lätti-Leetu ja Soome jõuda. "Kõik autodesse ja lähme, täpselt nagu Dinner in the Sky'il. Aga mitte lavastajaid-näitlejaid." Kriminaalne öhtusöök" tuleb küll meiega, aga mängivad seda kohalikud näitlejad ja kohalikus keeles," märgib Heinmets.

Külalisetendusi Eestimaal Gurmeeteatril veel plaanis pole, aga kui keegi kutsub ja saal sobib, siis minnakse rõõmuga. "Punane saal mahutab sada inimest, aga köögile poleks ka kolmandiku võrra suurem publik probleem. Samas oleks see ka lagi, et ka kaugemates laudades inimesed näeksid ja kuuleksid laval toimuvat. Ning publikul vahetu emotsioon ära ei kaoks," annab Heinmets aimu "sobivast saalist"."

Menüü vahetub iga kuu

See, kas parasjagu mängitakse krimkat, komöödiat või mõnd Iiri peredraamat, õhtusöögi menüüd peakoka sõnul ei mõjuta. "Gurmeeteater tähendab, et gurmee on eraldi, teater on eraldi, aga mingil hetkel põimudes tekib sünenergia. Ka „Kriminaalse õhtusöögi" detsembrikuu etendustel tuleb uus menüü. Endal läheks ka kuude viisi sama asja tehes igavaks. Et menüü Gurmeeteatris – nagu taevarestoraniski – pidevalt vahetub, on ka üks põhjus, miks mulle see teater meeldib," märgib Heinmets. Samas mingid piirid teater siiski seab, sest kõik road peavad üsna minuti täpsusega lauda minema. "Väga raske teha näiteks mediumina veise sisefileed. Kui näitejuht ütleb, et nüüd võid hakata serveerima, aga siis tekib näitlejal mis iganes põhjusel mingi viivitus, aeg venib ja seepärast ei saa ma ühtki medium asja menüüsse võtta." Vähimatki kahetsust peakoka häälest seda tõdedes ei kosta.

Samal ajal kui publik kaunilt kaetud laua taga etendust jälgib, poeb köögis kuus kokka kasvõi nahast välja, et näitejuhi märguande peale suunduks saali sada külmsuitsulõhe terriini Matcha tee majoneesi ja värskelt marineeritud kurgiga. Või jõuaks lauda sada Pavlovat karamelliseeritud õunte, Tahiti vaniljekreemi, plaksusuhkru ja palsamiäädika pärlitega. Pearoast rääkimata. Eeltööd selleks on kestnud kaks-kolm päeva.

Ajagraafik on ülioluline, et vajalikul hetkel saaks toitu serveerima hakata. Esietendusel kulus eelroogade taldrikutele panekuks pool tundi, pearoogadele 15-20 minutit. „Aga võib minna ka pool tundi. Näiteks saalis oli inimene, kirjutas meile juba nädal aega tagasi, et tema on taimetoitlane, tema mingit liha ei taha. Aga kui kelner tema eritellimuse lauda viis, otsustas taimetoitlane järsku üle pika aja hakata liha sööma ja saatis toidu tagasi," tekkis Heinmetsa sõnul ootamatu tõrge. Tegelikult see peakokka eriti ei üllatanud, sest taevarestoraniski on ta korduvalt kogenud, kuidas erimenüü tellinud taimetoitlase organism taevastes kõrgustes ootamatult liha nõuab.

"Kriminaalne õhtusöök"

Lavastajad: Diana Leesalu, Veiko Tubin (Tallinna Linnateater)
Stsenaarium: Diana Leesalu, Veiko Tubin, Paul Piik
Kunstnik: Marion Undusk
Valguskunstnik: Emil Kallas (Tallinna Linnateater)
Muusikaline kujundaja: Veiko Tubin
Peakokk: Mihkel Heinmets
Kolmekäigulise õhtusöögi menüüd vaata www.gurmeeteater.ee