Sidrun tugevdab rohelise tee kasulikku mõjuFoto: TIINA KÕRTSINI
Toiduuudised
15. oktoober 2014, 14:20

Millised toiduained parandavad ja võimendavad teiste kasulikku toimet? (1)

Mõned toiduained parandavad ja võimendavad teiste kasulikku toimet. Loe, kuidas võtta maksimum jogurtist, teest, tomatist ja spinatist.

Jogurt ja banaan = hea seedimine

Naturaalne heade bakteritega probiootiline jogurt aitab kaasa seedimisele ja tugevdab immuunsust, hoides eemal halvad bakterid. Probiootikumid aga vajavad organismis eluspüsimiseks ja paljunemiseks prebiootikume, mis on energiaallikaks kasulikele bakteritele.

Neid leidub rohkelt näiteks banaanides, marjades, odras, küüslaugus, rohelises ja valges sibulas, mees ja kapsas. Neid koos ühel toidukorral süües soodustad heade bakterite elukeskkonda.

Roheline tee ja sidrunimahl = terve süda

Roheline tee on tuntud antioksüdantide allikas. Teaduslikult on tõestatud, et rohelise tee joomine kahandab vähiriski, tõenäosust haigestuda südamehaigustesse ja infarkti.

Tassis tees sisalduvast antioksüdandist polüfenoolist jääb aga pärast seedetrakti läbimist organismi imendumiseks alles vaid 20%.

On leitud, et polüfenool läbib seedeprotsessi hõlpsamini, kui teesse on pigistatud sidrunimahla – nii imendub kehas isegi 80% antioksüdandist. Sama toimega on ka laimi- ja apelsinimahl, kuid sidruni mõju on kõige tugevam.

Spinat ja C-vitamiin = hea energia

Taimsetes saadustes sisalduv raud imendub kehvasti, kuid on oluline, vältimaks väsimustunnet, loidust ja tüdimust. Uuringud näitavad, et lisades C-vitamiini näiteks rauarohkele spinatile või rohelisele lehtsalatile, muutuvad neis leiduvad rauaühendid kergemini omastatavaks.

C-vitamiini on palju apelsinimahlas, punases pipras ja tomatis. Välisajakirjanduse põhjal Reeli Maasikamäe