Enne hoidiste tegemist soovitatakse terved marjakobarad ööpäevaks sügavkülma panna, aga kuna oktoobri alguseks on sügavkülmikud enamasti juba marjadest-seentest pungil, jäävadki pihlakad puu otsa esimest öökülma ootama, kust linnud need sageli nahka panevad.
Selle asemel, et mõrkjaid pihlakaid sügavkülmikusse toppida, jätke puhastatud marjad ööseks külma vette likku või blanšeerige neid enne keetmist. Seegimuudab marjad mahedamaks.
Pihlakas – seda nii mahlana, siirupina, püreena, kuivatatuna kui ka sügavkülmutatuma – sobib koos meega hästi raviotstarbeks. Pihlakamarjadega maitsestatud salat või liharoog turgutavad samuti organismi. Pihlakat annab hästi kokku sobitada porgandi, õuna ja astelpajumarjadega. Pihlakakeedistki võib teha mitut moodi, ka vanilli ja kaneelikoort lisades. Kes eelistab puhtaid maitseid, jätab maitseained ära ning ei purusta marju saumikseriga.
Kuna pihlakaid on tänavu palju, soovitan koduseid moosivarusid täiendada kõrvalolevat retsepti kasutades. Kaja Roomets
Pihlakamoos
Vaja läheb: 2 kg puhastatud pihlakaid, 3 kl vett, 1 kg moosisuhkrut.
Valmistamine: Blanšeeri pihlakad ja nõruta marjad. Pane pihlakad keedunõusse, lisa vesi ja suhkur ning lase marjad aeglaselt keema tõusta. Keeda kergelt segades 20–25 minutit, surudes pinnale kerkinud marjad lusikaga tagasi siirupisse. Tõsta valmis moos ettevalmistatud purkidesse, sulge õhukindlalt.
Kommentaarid (0)