KõrvitsahooaegFoto: Ants Liigus / Pärnu Postimees
Tarbija
25. september 2014, 11:51

Kõrvitsahooaeg tõi Põltsamaa Felixile 115 lisatöötajat

Septembris kõrvitsahoidiste tootmisega algust teinud Põltsamaa Felix ostab sel aastal Eesti kasvatajatelt kokku üle 1000 tonni kõrvitsat, mille töötlemine nõudis 115 lisatöötaja palkamist.

1000 tonni kõrvitsaga on Põltsamaa Felix Euroopa suurim kõrvitsahoidiste valmistaja, kinnitas ettevõtte turundusdirektor Marek Viilol. "Kõik 9 kõrvitsakasvatajat on meie pikaajalised partnerid Jõgeva-, Viljandi-, Tartu- ja Lääne- Virumaalt," lisas ta.

Viiloli sõnul oli kõrvitsa jaoks tänavune suvi keeruline: külm juuni kõrvitsa kasvu ei soosinud ning väga soe ja kuiv juuli peatas nende kasvu. "Seetõttu on tänavu kõrvitsad võrreldes eelmise aastaga oluliselt väiksemad, keskmine kõrvitsa läbimõõt jääb umbes 30 sentimeetri juurde," rääkis turundusdirektor.

Viljaliha kvaliteet on aga Viiloli kinnitusel endiselt hea ning planeeritud koguse kõrvitsatooteid saab ettevõte purki eeldatavasti oktoobri lõpuks. Vajamineva koguse kõrvitsa valmistamiseks on Põltsamaa Felix palganud hooajaks ka lisatööjõuna 115 inimest.

Ligi 90 protsenti Põltsamaa Felixi kõrvitsatoodangust müüakse Soome ja Rootsi turule, kus erinevalt Eestist tarbitakse kõrvitsasalateid toidu kõrvale ja salatina aastaringselt. "Näiteks pakutakse mangomaitselisi magusaid kõrvitsakuupe Soome koolides koolilõuna kõrvale magustoiduna," nentis Viilol.

Eesti tarbijad söövad kõrvitsat peamiselt jõulude ajal, mil müüakse maha ligi 90 protsenti kogu Eesti turule valmistavast aasta kõrvitsatoodangust.