MUGAVUS MAKSAB: Sander Kamenik, kes koolinädala sees peab kodust eemal elades õega kordamööda süüa tegema, sööb ahjus küpsetatud friikartuleid sageli. Eelkõige seepärast, et neid on mugav valmistada ja need saavad kiiresti valmis. Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
20. september 2014, 12:00

Friikartulid: kiire kõhutäis igas eas koolilapsele (16)

"Ahjus küpsetatud friikartulid on kiire ja mugav kõhutäis," ütleb gümnasist Sander Kamenik. Et friikartulite küpsetamisega saavad hakkama juba ka esimese klassi jütsid, proovisime oma järjekordsel pimetestil just neid. Maksimaalselt võisid ühed kartulid koguda 110 punkti.

Et kartulite algseis oleks võrdne, valisime testi sakilised friikartulid. Ehk nagu kinnitab viimaste sage sõber Sander: sakilised on ikka paremad. "Veidi kartulimaitseainet peale ja kõhutäis on valmis," lausub ta.

Maitsmiseks küpsetasime kartuleid ahjupannil vastavalt pakil olevale juhendile ja et sööjaid oli 11, saanuks üks toode koguda 110 punkti.

Testi võitja, Härmavilja Kullakesed, kogus 92 punkti. Testijad pidasid parimaks neid kartuleid, mis on piisavalt krõmpsud, kuid samas mitte hambaid murdvalt, mahlased ja värsked. Samuti rääkis nende kartulite kasuks tõik, et need pole liiga rasvased.

Et poes pole sageli aega pakendeid peensusteni uurida, peitsime testi ka Belgias tehtud Froia sakilised friikartulid (kilo hind 1,49 €), mis pole tegelikult ahjus rasvata küpsetamiseks mõeldud. Koostis oli pakil küll sama nagu ülejäänud testitutel ehk 96% pakendi sisust olid kartulid ja ülejäänud palmiõli.

Selgus, et kui ahjus küpsetamist lubavat viidet pakendil pole, küpsevad kartulid ahjus kahvatuks, kuivaks ja maitsetuks. Igal juhul said need testijailt hävitava hinnangu, jäädes 31 punktiga 110 võimalikust viimaseks. Ja vaid üks testija 11st oleks nõus neid ka tulevikus ahju pistma.

Sestap soovitame pakendile kirjutatut alati tähele panna ja valmistada kõiki kartuleid nii, nagu soovitatud – maitseelamus on nõnda kindlasti meeldivam.

92 punkti, Härmavilja Kullakesed

Koostis: kartulid (94,0%), taimeõli, dekstroos, stabilisaator E450

100 g annab 165 kcal

750 g pakk maksab 1,75 €,

kilo hind 2,33 €

Toodetud Poolas

Kõik ostaksid

+ Mõnusalt pehmed, kuid mitte liiga. Tunduvad värsked. Hea, et pole liiga rasvased. Isuäratavalt kuldkollased.

– Ühes pakis on kartulid väga ebaühtlased, laps võib nende küpsetamisel hätta jääda.

80 punkti, Farmi Frites

Koostis: kartul, taimeõli

100 g annab 165 kcal

750grammine pakk maksab 1,99 €, kilo hind 2,65 €

Toodetud Poolas

Kõik ostaksid

+ Krõbedus ja pehmus on tasakaalus, tundub olema kindla peale minek – kõhu saab täis ja maitseelamust ka. Ei tundu ka rasvased olema. Ilusad kuldkollased.

Kõrvalmaitse on veidi imelik, mingi imeliku taimeõliga tehtud?

70 punkti, Aviko

Koostis: kartulid, palmiõli

100 g 166 kcal

750grammine pakk maksab 1,89 €, kilo hind 2,52 €

Toodetud Poolas

9 ostaks, 2 mitte

+ Ilusa välimusega ja kuldsed kartulid. Kõige naturaalsema maitsega, kohati lausa suussulavad. Tootjad on hea kartulisordi valinud!

– Taas on pakis väga ebaühtlane kartul, nõuab perenaiselt hoolt, et kõik ühtlaselt küpseks saaksid. Nii mõnestki täna proovitust veidi heledamad. Veidi magusa maitsega.

67 punkti, Lutosa

Koostis: kartulid, päevalilleõli, dekstroos

100 g 162 kcal

Kilone kott maksab 2,25 €

Toodetud Belgias

7 ostaks, 4 mitte

+ Väga ilusa värviga ja maitsvad peale selle. Tundub, et on valitud ahjus küpsetamiseks hea sort. Tekstuur on mõnusalt tihke.

Ilus välimus on petlik, maitsest midagi napib. Veidi magusavõitu. Võiksid veidi mahlasemad olla. Koorijad on pakki sokutanud ka silmadega kartuleid.

42 punkti, X-tra

Koostis: kartulid (96%), päevalilleõli, stabilisaator (E450)

100 g 128 kcal

Kilone kott maksab 1,39 €

Toodetud Belgias

3 ostaks, 8 mitte

+ Ketšupiga koos kärab küll, kõhu saab täis igal juhul. Värv taas ilus ja kuldkollane.

Jahused ja tuimad, veidi vana kartuli maitsega. Maitse pigem magusat sorti. Väga pehmed kartulid. Nätsked ja rasvasevõitu.

41 punkti, Maahärra

Koostis: kartul, taimne rasv

100 g 170 kcal

750grammine pakk maksab 1,85 €, kilo hind 2,46 €

Toodetud Saksamaal

2 ostaks, 9 mitte

+ Värv kena, lausa kõige ilusama värviga kartulid selles testis. Lõhnab nagu kartul ikka.

Liiga paksud tükid. Kõrvalmaitse on kahtlane, jahune, pigem peletav. Tundub, nagu oleks vanast kartulist tehtud. Üsna maitsetud.

Kas ahjufriikartulid on head või halvad?

Kui pakendil on info koostise kohta olemas, seisab seal, et kartulit on pakendis 94–96%, ülejäänu on rasva päralt. Kas see on hea või halb?

Toitumisteadlane Mai Maser ütleb, et neil kartulitel pole häda midagi, kuid kindlasti soovitaks ta neile juurde süüa portsu aedvilju – näiteks salatit või varem külmkappi valmis tehtud hautist. Ja peale hammustada õuna. "Kodumaist aiakraami on praegu nii rikkalikult, see on puhas tervis!" kinnitab ta.

Tervise arengu instituudi projektijuht Ann Jõeleht nendib siiski, et ahjus küpsetatud keskmiselt viieprotsendise õlisisaldusega friikartulid võivad laual aeg-ajalt küll seista, kuid ei tohiks olla koolist tuleva lapse igapäevaseks õhtuooteks. Ka Mai Maseri sõnul kipuvad koolilastele liiga tegema toidulaual valitsevad liigsed kogused ja ühekülgsus.

"Kõige lihtsam lahendus oleks näiteks eelmisel päeval valmistatud õhtusöögi ülessoojendamine ning puu-ja köögiviljad köögilaual või külmkapis, mida vabalt võtta," pakub Jõeleht alternatiive. Samuti passivad tema sõnul lapsele õhtuooteks rukkileivaga võileivad koos valguallika (juust, kala, praetud muna, oapasteet, lahja singiviil vm) ja värske köögiviljaga (tomat, kurk, paprika, redis vm). Ka võileibade tegemine on igas eas lapsele jõukohane. Mai Maseri hinnangul muutub selliste kartulite söömine probleemiks siis, kui neid pärast ahjust võtmist üle praadida, pannile õli lisada ja ka suvalises koguses soola peale raputada. "See ei ole enam üldse tervislik!" kostab Maser.