VÄRSKE VÄLIMUS: Õiged toitumisvalikud aitavad vältida ennaegset vananemist. Foto: AOP
Toiduuudised
14. september 2014, 14:00

Viis toitu, mis muudavad inimese enneaegu vanaks (30)

Kui ühel päeval tekib küsimus, kes on see vanainimene, kes sulle peeglist vastu vaatab, siis mõtle oma toitumisharjumuste peale – kui sa kogu oma elu oled söönud valesid asju, ongi kortsud enneaegu näos.

Nimelt võivad kehale mittesobivad toidud põhjustada protsesse, mis pika aja peale võtavad nahalt jõu ning see vananeb kiiremini.

Seejuures on oluline juba varakult teada, et ükski toit ei muuda inimest vanemaks ühe päevaga. Kogu elu jooksul valede valikutega liialdamine mõjutab aga naha nooruslikku välimust ja toob kortsud enneaegu näkku, kirjutab Fox News.

Seda saab seletada kahe asjaga.

Esiteks võib teatud toitude söömisel tekkida organismis põletikuline reaktsioon, mille tulemusel ründab inimese enda keha nahka umbes nagu siis, kui ta istub lõõskava päikese käes selle eest kaitsva kreemita ja suitsetab sigaretti.

Teisalt – nahale mittesõbralikke toite süües ei tarbi inimene ilmselgelt piisavalt koguses neid roogasid, mis võitleksid rakke kahjustava toime vastu.

Arstid ja toitumisspetsialistid on toonud välja viis toitu, mis jätavad naha tervisele kahjuliku jälje ning muudavad inimese väljanägemise vanemaks.

Suhkur

Suured kogused suhkrut põhjustavad organismis protsessi, mida nimetatakse glükatsiooniks. See kahjustab nahka ja kiirendab selle vananemist.

Grillitud burgerid

Toidud, mida on kõrgel temperatuuril kuumutatud, läbivad samuti glükatsiooni. Liha kõrgel temperatuuril küpsetamisel tekivad selles kantserogeenid ehk vähitekitajad polütsüklilised aromaatsed süsivesikud ja heterotsüklilised amiinid. Eriti palju tekib neid sütel või lõkkes grillitud lihas.

Praetud toidud

Rohkes õlis praetud toidud tekitavad inimesele mitte vaid topeltlõuga ega võimenda rasvaprotsendist tulenevate põletikuliste protsesside teket kehas, vaid võivad viia naha ühe koostisosa kollageeni tootmise nii madalale, et nahk muutub õrnaks ja kuivaks ning tekivad kortsud.

Alkohol

Alkohol kahjustab maksa. Kahjustunud maksa töövõime aeglustub ning väheneb tema suutlikkus organismi toksilistest ainetest puhastada.

See on ka põhjuseks, miks pärast suuremat joomingut võib jume olla kahvatuvõitu – see on naha esimene märk alkoholi halvast mõjust.

Veelgi halvem on aga see, et alkoholi mõjul ei suuda keha langeda kõige sügavamasse unestaadiumisse. Lünklik ja ebakvaliteetne uni võtab nahalt võimaluse paranemis- ja taastusprotsessideks.

Pakendatud toidud

Riikides, kus kasutatakse vähe poolfabrikaate, on inimestel palju tervem nahk kui neis riikides, kus süüakse pakendatud toitu.

Pakendid sisaldavad nitraate, mis võivad soodustada kõikvõimalike põletike teket ja neid ka võimendada.

Töödeldud valmistoitu lisatud sool kuivatab nahka ja kahjustab kapillaare. Just need inimesed, kes ei saa aru, millepärast nad aknest jagu ei saa, võiksid mõelda, mida nad söövad.