ANNA TEADA! Haiglatoit Eestis: kas kõva kõhutäis või pigem näljasurm? (82)
Teiste hulgas on objektiivi ette jäänud ka lõunasöök Eesti haiglas, kus kandikul seisab taldrik känkras kartulipudru, värskekapsa-hakkliha hautise ja kurgi-tomatisalatiga. Lisaks klaas piima, viil leiba ning magustoiduks Moskva sai (artiklis nimetatakse keedukreemi küll puuviljatäidiseks) ja tee.
Näiteks võrreldes poolakatega on meil väga hästi läinud.
Samas hoiatatakse artikliski, et kui peaksid Poolas haiglasse sattuma, ootab sind seal tõeliselt närune ninaesine: hommikul tuleb leppida vaid ühe röstimata saiaviilu, võikuubiku, pooliku kurgipunni ja vorstijupikesega a la pool sardelli.
Oluliselt parem pole olukord ka Norras, kus lisaks kohvile ja veele seisavad kandikul saiaviil, või, kaks ampsu toorsalatit ja üks pihv.
Seevastu Jaapani haiglates ootab patsiente märksa mitmekesisem lõunasöök kui enamik Tallinna kontoriametnikke endale palgapäevalgi lubada tavatseb. Haigele serveeritakse suur kandikutäis erinevaid köögivilju, liha, kala, nuudleid ja kastmeid.
Vägisi panevad suu vett jooksma ka 3-käigulised lõunasöögid Pariisi ja Austraalia haiglates.
Ajaleht nimetab Eesti haiglates pakutavat üsna värvikaks ninaesiseks. Kuidas aga asi kohapealt vaadates paistab? Millised on teie kogemused haiglatoiduga?
Haigla personal peaks ikka ka saama töö juures rahulikult süüa, muidu kukkuvad kokku oma 18-tunniste valvete ja ööpäevaringsete operatsioonigega. Mida ma nägin, oli see, et kirurgid töötavad mitu ööpäeva järjest. Nadi värk, kui kirurg peab kodust võileiva kaasa võtma ja siis töötama 18 tundi järjest ja 6 tunni pärast jälle 18 tundi järjest ja nii edasi. Kuidas nad veel elus on, täitsa ime. Nii heade arstidega ei tohiks nii halvasti ümber käia.