«Soovitan kamal lasta enne joomist natukene seista, kuna siis imab jahu endasse niiskust ja jook maitseb paremini.»Foto: MARI LUUD
Toiduuudised
2. august 2014, 17:00

Kamajook: kiire suvine kõhutäis (7)

"Traditsiooniline kama võib olla küll igav, aga ikkagi väga maitsev," ütleb restorani Kaerajaan peakokk Jaak Hiibus ja soovitab kuumal suvepäeval keha kinnitada just sellega. Et muuta joogipoolis huvitavamaks, võib kamajahu hapupiima asemel hoopis maitsestatud jogurtiga segada.

Väga edukalt saab kamast valmistada ka magustoite. Kaerajaani menüüs on näiteks kamaparfee, milleks on tarvis natukene mascarpone’t, vahustatud koort, vanilliseemneid ja kamajahu.

Komponendid tuleb vaid omavahel ära segada, seejärel valada segu vormi ja panna umbes neljaks tunniks sügavkülma. Kerge maiuse saab ka siis, kui segada lihtsalt toorjuust ja kamajahu omavahel ära, soovitab Hiibus.

Kamajahu sobib kõigega

Kohviku Kamahouse Köök juhataja Kaire Jakobson soovitab suvel aga kamajäätist valmistada. Selleks on vaja vanillijäätist, millesse tuleb maitse järgi lisada kamajahu ja külmutatud jõhvikaid, lasta sel veidi aega sügavkülmas seista ning seejärel serveerida.

"Jäätises on tunda toredat kama maitset ning jõhvikad annavad hapuka meki ja üllatusmomendi," tõdeb naine.

Kes on tüdinenud aga tavalistest pannkookidest, võib Hiibuse sõnul hoopis tatra- ja kama jahu pliine teha.

"Selleks on vaja ajada liiter piima n-ö käesoojaks, lisada sinna maitse järgi soola ja suhkrut ning segada selles 25 grammi pärmi. Siis lisada umbes 5 dl kama- ja 4 dl tatrajahu. Võib panna ka veidikene nisujahu – see seob taina paremini. Seejärel tuleb lisada natukene hapukoort ja kolm munakollast ning hiljem vahustada munavalged ja segada see massi hulka, et tainas kohevam jääks," õpetab kokk kamapliinide tainast valmistama. Sellest massist saab umbes viiskümmend väikest pliini.

Kamajahu sobib ka paneerimiseks. "Kui muidu tehakse kilutrühvleid musta leiva paneeringus, siis hoopis huvitavam jääb, kui kasutada kama. Trühvli tavis tuleb valmistada keedumunast, kilust, tillist, murulaugust ja toorjuustust mass, segada see ära, voolida pallikesteks ja rullida need kamajahust läbi," räägib Hiibus.

Eestlase kamaisu taas kasvamas

Kui aga soovite valmistada paneeritud kala, siis võib selle enne pannile panekut nisujahu asemel kamajahust läbi lasta.

"Siis tuleks kala praadida aga mitte väga kuumal pannil, muidu tõmbub paneering kohe pruuniks või lausa mustaks," hoiatab ta ning soovitab praadimiseks kasutada või ja õli segu.

Kamajahu on tänuväärne toiduaine, koka kinnitusel sobib see praktiliselt kõigi toiduainetega.

Restorani Kaerajaan külastanud turistidest on kokale jäänud silma, et kõige rohkem pakub kama huvi ameeriklastele.

"Võib-olla nende giidid reklaamivad seda rohkem välja. Igatahes on ameeriklased traditsioonilisest kamajoogist ehk keefiri ja kamajahu segust alati vaimustatud," sõnab ta.

Tartu Mill ASi müügijuht Aili Adamson tõdeb, et nõukogude ajal oli kama müük mitu korda suurem kui praegu.

"Kuna oleme uurinud kama ajalugu, siis oskame seda üsna kindlalt väita. Ajapikku ilmus aga kauplustesse palju muid tooteid, ka inimeste sissetulekud paranesid ja kama tarbimine langes üsna tugevasti," räägib Adamson.

Kuna viimastel aastatel on inimesed hakanud pöörama suurt tähelepanu tervislikule toitumisele, siis on märgata ka väikest tõusutrendi kama söömises.

"Oleme omalt poolt panustanud palju uute retseptide leidmisse ning kama tutvustamisse," ütleb Adamson ja lisab, et suvel on kama märksa populaarsem kui talvel.

"Kama valmistamine on lihtne ning lisaks kõigele on see ka tervislik ja kerge seedida. Kuna kõige tavapärasem on kama süüa kas külma hapupiima, keefiri või jogurtiga, siis sobib see imeliselt kuuma suvepäevaga."

Kama – üle 100 aasta eestlase toidulaual

Kama on slaavlaste toidulaual olnud vähemalt tuhat aastat. Eestlasteni jõudis kama aga kõigepealt Mulgimaal, kus 1905. aastal loodi esimene kamajahutööstus. Varem valmistati kamajahu väikesel määral veskites ning kodusel teel, seisab 2006. aasta "Sakala kalendris".

Mulgi kama söödi suvel heinaajal hapupiimaga vedelaks kördiks segatult. Kama kõrvale anti silguleiba, hapupiimale lisati maitse järgi soola, koort ning hiljem suhkrut.

Rõõsa piima ja nii rõõsa kui ka hapukoore sisse tehti kamakäkke, mille kõrvale rüübati suvel veel rõõska piima. Käkke tehti peamiselt lastele, anti kaasa karjalastele ja viidi sõelaga heinalistele metsa või põllule ooteks.

Pärast talude päriseksostmist levis mulgi kama laialdaselt naabermaakondades.

 

Traditsiooniline kamajook (kahele)

Vaja läheb: 2 klaasi maitsega jogurtit, 6–8 tl kamajahu ning kaunistamiseks värskeid marju.

Valmistamine: Sega jogurt ja kamajahu omavahel klaasis ära. Enne serveerimist lase joogil umbes 10 minutit seista ning kaunista värskete marjadega.

Allikas: Jaak Hiibus, restorani Kaerajaan peakokk

 

Marja-kamasmuuti (kahele)

Vaja läheb: 50 g maasikaid, 50 g vaarikaid, 1 banaan, peotäis kuusevõrseid, peotäis pohli, 6–8 tl kamajahu, natukene tükeldatud kurki ja vett.

Valmistamine: Pane kõik koostis­ained blenderisse ning purusta hoolikalt. Serveeri smuutit jahutatult.

Allikas: Jaak Hiibus, restorani Kaerajaan peakokk