ALKOHOLIVABA KOKTEIL ON POPP: Krista tõdeb, et inimesed, kes tellivad baaris alkoholivaba jooki, ei soovi enam lihtsalt mahla või vett, vaid küsivad kokteili. «Kõige tavalisem soov on, et tee midagi head,» naerab naine ning lisab, et sellisel juhul kasutab ta erinevaid püreesid, maitserohelist, värsket mahla või seda, mida parasjagu on.Foto: Teet Malsroos
Toiduuudised
27. juuli 2014, 16:00

Alkoholivaba kokteil: marjad, mullivesi ja särtsu andmiseks tsitrusemahl

"Kokteilis peab kindlasti olema magusat ja haput, et oleks erinevaid maitsenüansse ja need tuleks omavahel tasakaalustada. Ning muidugi on kokteili puhul tähtsad jää ja jahutatud klaas," räägib Olympic Casino baaridaam Krista Meri, kahekordne maailmameister alkoholivabade kokteilide valmistamises.

Kokteili valmistamisel on tähtis panna paika koostisosade kogused. "Kõiki asju sobib omavahel segada, nende vahel tuleb ainult leida tasakaal," tõdeb Krista.

"Kui sa oled näiteks katsetanud kokteili, kus on 40 ml vaarikapüreed ja 10 ml laimimahla ning teinekord lisad hoopis 20 ml laimimahla, siis jook muutub hapuks ja see pole üldse enam see."

Kui aga kahju on juba sündinud ehk lisatud mingit komponenti liiga palju, siis tuleb juurde panna ka teisi. "Alkoholivabade kokteilide puhul on hea see, et alati saab lisada vett. Suvel sobib selleks eriti hästi gaseeritud vesi," ütleb ta.

Komponentidega Krista sõnul mööda panna ei saa, sest tänapäeval kasutatakse tšillit ja tomatimahla isegi magusates jookides.

Ka kokteilimeister Helger Aava tõdeb, et kokteili sobivad kõik maitseained, kuid väikeses koguses. "Näiteks kollased ja rohelised marjad sobivad omavahel, kuid punased sinna juurde enam mitte. Niisiis sobivad õun ja virsik, kuid mitte õun ja kirss. Basiilik ja oregano ning basiilik ja tüümian sobivad, kuid oregano ja tüümian mitte," räägib Helger.

Hästi huvitav on tema meelest aga näiteks virsiku ja vaarika kooslus.

"Kui teha kokteili maasikatest, mitmesugustest mahladest ja veest, siis särtsu võiks lisada sidruni-, laimi- või greibimahlaga," räägib Krista ning lisab, et sel suvel on eriti trendikas rabarber ning maasika ja piparmündi kooslus.

"Suvise kokteili puhul on tähtis, et see oleks ka värske ja jahutav."

Põhiline on jää ja värske mahl

Algajale kokteilimeistrile soovitab Krista kõigepealt jää külma panna. "See on hästi tähtis, samuti ka värsked mahlad. Kokteili tegemiseks ei pea olema mingeid imevahendeid – lõikad lihtsalt puuvilja pooleks, teed väikesed augud sisse ja pressid mahla välja," õpetab naine.

Veel soovitab ta kasutada mitmesuguseid püreesid, näiteks õuna, maasika, vaarika, piparmündi jne. Kogused tuleb valida aga vastavalt oma maitsele. "Võib-olla ei õnnestu kohe esimesel korral, aga kui maitsed ja lisad komponente, siis järgmine kord tuleb juba välja. Baarmenid teevad jooke ju samamoodi."

Lastele sobib teha kokteile püreedest ja mahladest samamoodi nagu täiskasvanutelegi. "Ning seda siis veega pikendada. Ma arvan, et neile meeldiks, kuna lapsed armastavad ju ikka morssi, aga see pole päris morss," naerab baaridaam.

Helger soovitab kokteilis vee asemel aga teed kasutada. Teekokteilid pole mitte ainult tõusev trend, vaid tee on üks mõnus komponent alkoholivabas kokteilis, sõnab ta. Limonaadi ei tasu kokteili lisada, kuna see tapab kõik teised maitsed ära.

Kokteilikaunistuse tegemiseks ei pea endale kindlasti ostma mingit erilist nuga, millega porgandist roosi lõigata, tõdeb Krista. "Kõige lihtsam on panna klaasiservale või joogi sisse mõne maitserohelise oksake," ütleb ta.

Samuti võib kasutada puuvilja viile. "Lõikad näiteks maasikale sälgu sisse, paned selle klaasi külge ja ongi väga efektne kaunistus."

Helgeri arvates sobib kokteili kaunistada ka riivitud tsitrusekoorega või piserdada peale mõnd eeterlikku õli.

Mulluse suve vaieldamatu hittkokteil oli mojito – kas ka see aasta? "Jah, inimesed armastavad seda kokteili. Mina ei tee aga täiesti tavalist alkoholivaba mojitot – panen kas natukene rabarberit või maasikaid sisse, tambin need ära ja siis ongi teistmoodi. Ma ei kasuta ka fariinsuhkrut, vaid hoopis suhkrusiirupit," kinnitab Helger, et tema eelistab pärissuhkrule pea alati suhkrusiirupit.

"Kuna siirupid, mahlad ja püreed on aga juba ise magusad, siis tegelikult polegi vaja suhkrut lisada."

Red Désirée (ühele)

Vaja läheb: 20 ml maasikapüreed, 20 ml mangopüreed, 10 ml värsket laimimahla, 40 ml punase greibi nektarit, mõni piparmündileht, natukene mineraalvett ja jääd.

Valmistamine: Pane kõik koostisosad šeikerisse ning raputa läbi. Lisa klaasi jää, vala peale jook ja pikendada mineraalveega. (Allikas: Kelly Papp, kokteilimeister)

Virgin Mojito (ühele)

Vaja läheb: 1 tl Demerara suhkrut, 10 ml suhkrusiirupit, 5-6 mündilehte, 5 laimiviilu või värsket laimimahla, pikenduseks gaseeritud vett, jääd.

Valmistamine: Uhmerda münt, suhkur ja laimid klaasi põhjas seguks. Lisa jää ja gaseeritud vesi ning sega kokteil läbi. (Allikas: Krista Meri, Olympic Casino baaridaam)

Värskendav rohelise tee kokteil (ühele)

Vaja läheb: ½ sidruni mahl, 10 ml õunasiirupit, 10 ml kurgisiirupit, 40 ml õunamahla, 1 tass rohelist teed, jääd ning kaunistuseks kurki.

Valmistamine: Valmista tassike rohelist teed. Jahuta klaas jääga, ribasta kurk ning pane paar kurgiviilu põhja kaunistuseks. Lisa klaasi sidrunimahl, õuna- ja kurgisiirup, õunamahl ning kuum roheline tee. Sega kõik läbi ja serveeri. (Allikas: Helger Aava, kokteilimeister)

"Rohelise tee asemel võib kasutada ka õrna piparmündi- või rohelist jasmiiniteed."

Bright Spring (ühele)

Vaja läheb: 20 ml granadillipüreed, 10 ml õunapüreed, 10 ml värsket laimimahla, ½ tl Amaretto siirupit ning natukene oreganot, münti, mineraalvett ja jääd.

Valmistamine: Pane kõik koostisosad šeikerisse ning raputa läbi. Lisa klaasi jää, vala peale jook ja pikenda mineraalveega. (Allikas: Kelly Papp, kokteilimeister)

Hibiskuseteekokteil (ühele)

Vaja läheb: 10 ml arbuusisiirupit, 20 ml vaarikapüreed, 1 tl jõhvikanektarit, 1 tass hibiskuseteed, jääd.

Valmistamine: Valmista tassike hibiskuseteed. Pane šeikerisse arbuusisiirup, jõhvikanektar, vaarikapüree ja natuke jääd. Raputa kõik läbi. Pane klaasi mõni maasikas ja laimiviilud, vala sinna šeikerist jook ning kõige peale hibiskusetee. (Allikas: Helger Aava, kokteilimeister)

Green Temptation (ühele)

Vaja läheb: 100 ml vett, 20 ml Monin Green Apple püreed, ½ tl Monin Elder Flower siirupit, 1 tl Monin Amaretto siirupit, 10 ml värskelt pressitud laimimahla, 3 viilu rabarberit, 3 mündilehte, jääd. Kaunistuseks läheb vaja jõhvikat, karuheina, rabarberit, sidrunit ja tüümiani.

Valmistamine: Pane šeikerisse jää, mündilehed ja rabarber ning uhmerda need läbi. Lisa püree, siirupid ja laimimahl. Raputa natukene, pane klaasi mõni jääkuubik ja vala kokteil klaasi. Seejärel lisa vesi ning sega kokteil lusikaga läbi. Kõige lõpus lisa klaasiäärele kaunistus. (Allikas: Krista Meri, Olympic Casino baaridaam)

Selle kokteiliga võitis Krista tänavu juunis baarmenite maailmameistrivõistluse alkoholivabade kokteilide valmistamises.