KIIRE KÕHUTÄIS: Bensiinijaamast otsivad inimesed toitu, millega teel olles kiirelt ja mugavalt kõhtu täita. Võileivad ja kohv on müügil kõikides tanklates ja pea alati kindla peale minek. Foto: Mari Luud
Toiduuudised
12. juuli 2014, 12:00

Tanklatoit: põhitegija on valge sai, kuid maitseelamusi jagub ka gurmaanidele (5)

Kiire elutempoga inimestel on põhjust rõõmustada: hot dog’ide ja hamburgerite kõrvalt leiab mitmesugustest bensiinijaamadest kõhutäiteks nii tervislikumaid kui ka gurmaanidele passivaid roogasid. Vähem kui viie euroga saab tanklast kõhu täis igal juhul!

Tallinlanna Marie Kuri, kes sõidab sõbraga sageli mööda Eestimaad ringi ja on käinud arvukatel bussireisidel kaugemalgi, nendib, et paljudes tanklates on sarnane menüü.

"Eestis ei ole bensukat, kust ei saaks osta singi-juustu kolmnurka või baguette´i. Samas, kui ma vahel teen ise võileivad kaasa, ei küsi autojuht kunagi singi-juustusaia," muigab ta, et ka vaid võileibu pakkuvad tanklad võiksid teeliste kõhutäitele mõeldes rohkem fantaasiat käiku lasta.

Ringreisidel on Mariel välja kujunenud omad lemmikud. Kõige paremat kohvi saab tema arvates Statoilist, seal on ka söögivalik koos soojaks tegemise võimalusega laiem. Seejuures on Marie täheldanud, et Statoilis on parim söögivalik ka teistes riikides.

"Kui kõht saiamenüü peale protestima hakkab, on just Statoil koht, kus 99% tõenäosusega saab vahelduseks salatit," märgib ta.

Lukoilis maitseb talle rostbiifi-seesamiseemnesai marineeritud kurgiga ning Alexela lõhesaia kiidab Marie ka.

Kõhu saab täis vähem kui viie euroga

Kõige rohkem paneb Mariet nurisema see, et tanklatoidu põhitegija on valge sai. "Seepärast ma ei imesta, et autojuhi ametit pidavad inimesed paksuks lähevad. Kui inimene töötab 40 tundi nädalas autojuhina ja aeg muudkui surub takka, on tal harva aega lõunasöögiks maha istuda. Aga kui ta peab sööma kähkukat, siis võiks see olla võimalikult vähe kahjulik," kostab ta.

Paljudes paikades müügilolevad "Rännumehed" ja "Rukkipalad" on Marie arvates kõige rohkem autentse Eesti tanklatoidu moodi.

"Nende häda on aga see, et nad on liiga kuivad ja autojuhil söömiseks ebamugavad. Kui roolis üldse süüa, peaks see olema võimalikult ohutu ja lihtne. Arvestades meie teeolusid võib sõidu ajal lahtise joogipudeli või kohvitopsi ning pudiseva võileivaga žongleerimine riietele ja auto sisustusele üsna halvasti lõppeda," kostab Marie.

Kuigi tanklate vaieldamatult populaarseimad road ongi võileivad, hamburgerid ja kabanossid, pakutakse mitmes bensiinijaamas võimalust ka tõhusamaks kõhutäiteks. Favora, Olerexi ja Premium 7 tanklatest on võimalik osta ka praade, mis täidavad iga töömehe kõhu.

Seejuures näitas Õhtulehe ringkäik, et praed on soodsa hinnaga – kalleima tanklaprae, grill-liha salatiga (4.99) leidsime Favora Tartu Ringtee tanklast. Favora bensiinijaamadest tasub suvel küsida ka smuutisid ja jäätisekokteili.

Paljudes tanklates on võimalik osta salatit. Tavapärase kartuli- või makaronisalati kõrvale leiab vaheldust Statoilist, kus alates juunist on müügil Itaalia köögist inspireeritud võileivad ja salatid.

"Osa kliente ootab uusi maitseid, mistõttu tuleb sortimenti värskendada. Teised on aastate jooksul truuks jäänud kabanossi hot-dog’ile, mis on Statoili enimmüüdud tänavatoit," märgib Statoil Fuel & Retail kaubandusdirektor Piret Kask.

Statoil on ka kõige laialdasema toiduvalikuga bensiinijaamakett – nende toidusortimenti kuulub üle 70 nimetuse.

Gurmaanid võiksid põigata aga nendesse Neste bensiinijaamadesse, kus kõhutäidet pakuvad R-kioski kauplused: ürdivorsti hot-dog terasaia ja pipra-konjakimajoneesiga on maitsmist väärt.

Seejuures tasub paljudes tanklates tähele panna eripakkumisi: artikli kirjutamise hetkel said Nestes pensionärid pensionitunnistuse ettenäitamisel kohvist-croissant’ist koosneva komplekti 1.50 eest, kohvi ja saiakest eraldi ostes tulnuks hinnaks 2.60. Kohv on kõikide tanklakettide vaieldamatult populaarseim jook.

Ilmselt on ka tanklatoidu hind see, mis puhuti bensiinijaamades süüa ostvaid inimesi järjekorda ajab – vähem kui viie euroga saab tanklas kõhu täis igal juhul.

Mitmest bensiinijaamast saab osta aga vaid eelnevalt valmispakendatud võileibu ja hamburgereid. Ivi Tellus tanklaketist 5+ selgitab seda nii:

"Lähtume teeninduse kiirusest – et meie prioriteediks on kütuse müük, ei taha me toidu soojendamise-valmistamisega kütuse eest maksta soovijaid ootama panna."

Automaattanklast süüa ei saa

Igal juhul ei tasu teeveerel süües minna kergema vastupanu teed ja eelistada rämpstoitu tervislikumale kõhutäiele, sest ka tanklad kujundavad oma toiduvalikut klientide ostueelistuste põhjal.

"Tagasiside põhjal oleme võtnud suuna tervislikuma ja täisväärtuslikuma valiku pakkumisele. Oleme suurendanud tootevalikus pähklite ja kuivatatud puuviljade osakaalu, laiendame piimatoodete sortimenti ja kaalume müüki võtta puuvilju," kinnitab seda ASi Alexela Oil kaubandusjuht Gaily Nüüd.

Tema sõnul on vähemalt Alexelas krõpsude ja snäkkide müüginumbrid vähenenud – see peegeldab ilmekalt, et kliendid muutuvad tervislikust toitumisest üha teadlikumaks.

Kui Statoilis on toiduvalik ühtne kogu Eestis, siis mitmes ketitanklas peab arvestama sellega, et toiduvalikul lähtutakse just selle piirkonna eelistustest. Seda kinnitasid näiteks Premium 7 turundusjuht Aiki Tiisler ja Favora tegevjuht Sulev Schasmin.

Ning mõistagi ei maksa süüa oodata igast bensiinijaamast, sest paljudes paikades saab tankida automaatjaamast ning nendes reeglina söögikioskeid ei ole.

 

Tippkokad kujundavad tanklates tänavatoitu

Tippkokad ei askelda enam mitte vaid pealinna kesklinna peentes restoranides, vaid annavad oma panuse ka tänavatoidu paremaks ja tervislikumaks muutumisel.

Nii lisandusid juuni alguses Statoili teenindusjaamade valikusse Itaalia köögist inspireeritud värsked võileivad ja salat. Itaalia menüü on valminud Lunden Food peakoka Vambola Moorese juhtimisel.

Neste bensiinijaamades asuvatest R-kioskitest leiab maikuu lõpust teleekraanidelt tuntud ja presidendi kokana tuntust kogunud Indrek Kivisalu retsepti järgi Saaremaa lihaveise lihast valmistatud ürdivorstiga hot-dog'i, mida pakutakse ainulaadse pipra-konjakimajoneesi kastmega.