Foto: Alamy/AOP
Toiduuudised
6. juuli 2014, 17:00

Toidud, mis suurendavad tööstressi (1)

Kui tundub, et töö, mis sulle tegelikult meeldib, tekitab ikkagi üle mõistuse palju stressi, tasub üle vaadata oma söögilaud – paljud toiduained suurendavad pingeid! Portaal AFoodieStaysFit on pannud kirja toidud, mida inimesed kipuvad pingelisel tööpäeval kuritarvitama.

Naatriumirikkad toidud

Naatriumirikkad toidud seovad kehas vett, see omakorda võib põhjustada kõrget vererõhku. Kõrge vererõhuga pole aga just kuigi meeldiv igapäevastele kohustustele keskenduda. Kui niisamagi kõrge vererõhuga hädas oled, peaksid tööpäeva keskel võtma aega kergeks harjutusteseeriaks või tegema lühikese jalutuskäigu värskes õhus. Kui seda ei jõua, tee lihtsamaid venitusharjutusi töölaua kõrval.

Kõrge kofeiinisisaldusega joogid

Kofeiin aitab leida piisavalt energiat, et vajalike toimetustega hakkama saada, kuid võtmesõnaks olgu mõõdukus. Kui kipud tööl pidevalt kohvi või rohelist teed (ka see on väga kofeiinirikas) luristama, muudab see su lõpuks ärevaks, tekitab keskendumisraskusi ja vähendab produktiivsust. Piirdu paari tassiga päevas.

Rämpstoit

Rasvased krõpsud, pontšikud ja kõikvõimalikud ebatervislikud snäkid pakuvad rahuldust hetkeks. Peagi tunned sa end aga taas kehvasti ja näljatunne ei kao. Samuti sisaldavad need kohutavates kogustes süsivesikuid ja väga vähe seda, mis peaks toidus sisalduma, et aidata kehal stressiga toime tulla: sealt puuduvad vitamiinid, mineraalid, kiudained ja valgud. Eelista tööl snäkina tooreid köögivilju.

Rasvased toidud

Rasvased toidud tõstavad samuti vererõhku ja suurendavad stressi. Lisaks teatud-tuntud rasvaallikatele, nagu grillkana ja pitsa, väldi ka suurtes kogustes juustu ja rasvast jogurtit.

Alkohol

Alkohol ja töö ei sobi nagunii kokku. Kuid kui töö pakub võimalusi päeva jooksul napsutada – näiteks ärilõunatel –, püüa and kontrollida. Napsutamisest tekkiv väsimus hävitab järgmisel tööpäeval tublisti keskendumisvõimet ja tõstab nii stressitaset. Alkohol võib küll kergendada suhtlemist, töövõimele tuleb siiski kasuks mullivesi. ˇ