SUVEST INSPIREERITUD: Suvi inspireerib alati ning sestap tasub peolauale pidulikkust lisada mitmesuguste lillede ja liblikatega. Key üllatuspidu Tartu botaanikaaias oli igati romantiline ja õdus. Foto: Gerry Sulp
Toiduuudised
6. juuli 2014, 14:00

Aiapidu: sumedate soojade suveõhtute lahutamatu kaaslane (1)

Euroalused lauaks, patjadest-tekkidest mõnusad istumiskohad ning aianurka veetud suur ekraan vanade armastusfilmide vaatamiseks – Key Aria ja Piret Rattasep soovitavad sumedate suveõhtutega lahutamatult kaasnevaid aiapidusid korraldades käiku lasta kogu oma fantaasia.

"Aiapidusid korraldades ongi hea asi see, et keelatut ega taunitavat pole – kõik, mis peokorraldajale või tema külalistele rõõmu pakub, on lubatud," kinnitavad Key Aria ja Piret Rattasep, peokorraldusfirma Memory Makers stilistid.

Vanad nõud lisavad pidulikkust

Alustuseks soovitavad nad välja valida märksõnad ja hakata nendest lähtuvalt peo visuaalset poolt kujundama. "Kui näiteks on tegemist kellegi sünnipäevaga, siis võiks mõelda, milline on selle inimese stiil, tema lemmiklill ja -värv, millised on tema hobid, ja nendest lähtuvalt hakata peoplatsi kujundama," räägib Piret.

Tema sõnul on selline isikupärane lähenemine sünnipäevalapsele tunnustuseks ja võib pisarateni liigutada, kuna on märgatud tema erilisust.

Kuid – kui on plaanis ühele argipäevale aiapeoga pidulikumat hõngu anda, siis soovitavad Key ja Piret ammutada inspiratsiooni suvest endast ning kasutada kaunistamisel liblikaid, marju ja ohtralt suvelilli.

Peoplatsi eriliseks kujundamises pole midagi keerulist. Pireti sõnul on selleks hea võimalus esemete riputamine. "Riputada võib kõike, mis on teie arvates sobiv ja kattub valitud aiapeo temaatikaga. Näiteks teepeol võib õunapuu- ja põõsaokstele riputada teetasse ja -kanne. Suurepäraselt sobivad riputamiseks küünlalaternad ja värvilised satiinpaelad. Kuid ka õunapuuoksa külge seotud pitskardin loob romantilist atmosfääri," toob ta mõned näited.

Kel aga tahtmist rohkem pingutada ja vaeva näha, neile soovitavad Key ja Piret koduaeda vinnata mõne tubase mööblitüki. "See on lihtsalt uskumatu, kui efektselt võib mõjuda toanurgas seisnud kummut värskes õhus rohelisel murulapil," lausub Piret.

Kuid samas võib laua kokku ehitada ka ajutiselt, näiteks euroalustest. Selle alla sättida vaip ning istumiseks padjad ning õhtujaheduse peletamiseks tekid. "Vaiba alla võib niiskuse tõrjeks panna näiteks kile," soovitab Piret.

Ka toidu serveerimine on oluline osa ilu loomisel. Kindlasti ei soovita Key ja Piret minna lihtsamat teed ja kasutada ühekordseid nõusid, vaid tuua välja oma tavapärase serviisi. "Vanad nõud on ju nii ägedad ja lisavad kogu üritusele suure hulga pidulikkust," selgitab Key.

Toiduvaagnad soovitavad naised paigutada eraldi lauale ehk tekitada veidi eemale väike puhvetlaud. "Selleks võib kasutada ka näiteks vanu kohvreid, kaste või samuti euroaluseid. Lisage paar linikut siia-sinna ja tulemuseks on kaunis ja omapärane buffee," õpetab Piret.

Veidi eemale on hea toidulaud paigutada aga seepärastki, et see võimaldab külluslikumalt kaunistada põhipeolauda. "Nii jääb rohkem ruumi lilledele ja küünaldele, kuna suured toiduvaagnad ei võta kogu ruumi enda alla," selgitab Piret, lisades, et boonusena annab selline planeering külalistele võimaluse toidu järele minnes end vahepeal sirutada.

Ühtlasi on kaval just aiapidudel toidu serveerimiseks kasutada nõusid, millel tavapäraselt on mõni teine otstarve. Piret ja Key on aiapidusid korraldades kasutanud näiteks suuri klaasist küünlaurne salatite serveerimiseks. Kuid ka mitmesugused purgid ja puidust alused on omal kohal.

Kui aiapidu toimub piknikuvormis, soovitavad naised toidu valida sellise, mida saaks süüa ainult kahvliga. "Väga hästi sobivad mõned toitvamad salatid, lihavardad, võileivad ning puu- ja juurvilja suupisted," loetlevad nad.

Hiljaaegu Tartu botaanikaaias toimunud aiapeol olid külaliste suureks lemmikuks kanavardad ning toitev läätsesalat täitis kõhu ka suurema söömaga harjunud meestel.

Pitslinik hoiab putukad purgist eemal

Jookideks passivad suvisel ajal boolid ehk ühtekokku võib segada mitmesuguseid marju ja puuvilju ja neile peale valada endale meelepärase joogi, näiteks gaseeritud vee. Selline suvejook võib peo ajal vabalt olla mõnes suures anumas, kas või puhtas plekkämbris. "Meie oleme kasutanud ka suurt kaanega purki, kaas on vajalik, et ei peaks jooki jagama magusamaiaste putukatega," selgitab Piret.

Kui anumal kaant pole, tuleks selle katmiseks appi võtta fantaasia – ka näiteks väike pitslinik katab purgisuud hästi.

Key ja Piret soovitavad kodus olevaid esemeid vaadata just selle pilguga, et kas neid oleks kuidagi võimalik kasutada õdusa aiaromantika loomisel. "Enne pidu tasub võtta natuke aega ja mõelda läbi ka kõik toidud, kuhu ja kuidas need paigutada ning millega kaunistada ümbrus," lausub Piret, et ainult julgelt eksperimenteerides on kindel, et aiapeost saab meeldejääv sündmus, mida pikalt meenutada.

Kana-satay vürtsika maapähklikastmega Neljale

Vaja läheb: 1 kg kana kintsuliha, 375 ml kookospiima, 3 küüslauguküünt, 3 tl karripulbrit, 5 tl pruuni suhkrut, 3 sl kalakastet, 1,5 tl soola, 1,5 tl musta pipart. Kastmeks 125 ml kookospiima, 1 tl karripulbrit, 150 ml kanapuljongit, 1 sl laimi või sidrunimahla, 5 sl maapähklivõid ja maitseks soola.

Valmistamine: Lõika liha suupärasteks tükkideks. Sega kokku marinaad ja jäta liha sellesse seisma vähemalt paariks tunniks, kuid võib ka kogu ööks. Seejärel grilli liha.

Kastme jaoks sega kõik komponendid kokku ja serveeri liha kõrvale. (Allikas: Janelle Seiler)

Bruschetta’d Neljale (12 tk)

Vaja läheb: 12 viilu Ciabattat. Parma singi ja päikesekuivatatud tomatikatte jaoks: 4 viilu parma sinki, 4 päikesekuivatatud tomatit, natuke oliiviõli saiale ja 4 õhukest mozarella-viilu katteks. Šampinjoni-koorekatte jaoks: 100 g värskeid šampinjone, soola, pipart, sorts 35% rõõska koort, katteks 4 õhukest viilu mozzarella’t. Värske tomati-pestokatte jaoks: 4 viilu värsket tomatit ja igale viilule ca 1/2 tl pestot, katteks 4 viilu mozzarella’t.

Valmistamine: Šampinjoni-koorekatte valmistamiseks prae eelnevalt šampinjonid, maitsesta need soola ja pipraga ning vala neile peale sorts 35% koort.

Seejärel pane saiadele erinevad katted nii, et kõige peale jääb mozarella. Küpseta ahjus 200 ?C juures 10 min. (Allikas: Janelle Seiler)

Mooniseemne-sidruni tort toorjuustukreemiga

Vaja läheb: 225 g toasooja võid, 4 dl suhkrut, 4 muna, 3 sl sidrunikoort, 380 g jahu, 1/2 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soola, 85 g sidrunimahla, 1 tl vanilliekstrakti, 190 ml buttermilk’i. Kreemi jaoks: 1 tops (370 g) Kreeka jogurtit, 1 tl vanillisuhkrut, 400 g toorjuustu, 2 dl vahukoort, maitse järgi tuhksuhkrut (u 1 dl).

Valmistamine: Buttermilk’i valmistamiseks lisa 250 ml piimale 1 sl sidrunimahla või äädikat, piim peab minema tükki.

Vahusta suhkur ja toasoe või 5 min, lisa ükshaaval vahustades munad ja sidrunikoor. Sega ja sõelu teises kausis kuivained, kolmandas kausis sega buttermilk, sidrunimahl ja vanill. Lisa või- ja munasegule segades vaheldumisi jahu- ja piimasegu, alustades ja lõpetades jahuseguga. Küpseta 175?C juures 45 min.

Sega kreemi jaoks kõik ained omavahel kokku.

Lõika koogipõhjad pooleks ja immuta piimaga, lisa iga kihi vahele kreemi ja viilutatud maasikad. (Allikas: Janelle Seiler)

Läätsesalat fetaga Neljale

Vaja läheb: 500 g keedetud läätsi (nt rohelisi), 2 sl oliiviõli, 1 sidruni mahl, 1 küüslauguküüs, 1 tl soola, 250 g kirsstomateid, 1 punane sibul, võib panna suure peotäie peterselli, 200g fetajuustu, 1 avokaado, värskelt jahvatatud musta pipart.

Valmistamine: Sega purustatud küüslauk, sidrunimahl ja oliiviõli maitseainete, sibularõngaste ja avokaado tükkidega ning lase pisut seista. Lõpuks segada kõik komponendid kokku ja puista peale fetakuubikud. (Allikas: Janelle Seiler)