Mait TrinkFoto: ALDO LUUD
Toiduuudised
23. juuni 2014, 14:50

Mait Trink soovitab: grill-liha kõrvale meki rabarberi­kastet (5)

"Jube nõme, kui liha ainsaks kaaslaseks on sinep, majonees või ketšup," leiab muusik Mait Trink ja soovitab grillipidudel liha lisandiks proovida rabarberi­chutney'd.

"Rabarber on Eestis kahetsusväärselt alahinnatud hea asi," nendib Mait Trink. "Inimeste kogu fantaasia piirdub kevadiste kookide ja kisselliga – siis jääb see põõsas aianurka omapäi kasvama."

Nii istus temagi mullu suure rabarberikuhja ees ja mõtles, mida sellega teha.

Siis aga tuli appi naine. Et mõne aasta eest oli Mait keetnud ploomichutney'd – vürtsikat ploomikastet, mis viis keele alla, ütles kaasa nüüd: "Tee seda ka rabarberist!"

Mõeldud, tehtud!

 

Mait võttis aluseks klassikalise chutneyretsepti, katsetas eri maitseaineid ja nii jõudsid taluturule müüki Maidu Rabarberikaste Vürtsköömnega ja Maidu Rabarberikaste Apelsini ja Ingveriga.

Sellele tuginedes soovitab Mait Trink kõigile, kel rabarberit volilt käes: keetke sellest chutney'd. See keedus sobib imehästi lihatoitude, samuti verivorsti ja juustude kõrvale, kuid võib osutuda mokkamööda lisandiks ka hommikuse pudru juures.

Mait mõistab, et kõik uus ja ebatraditsiooniline äratab kahtlust. Siiski ei soovita ta perenaistel niisama lihtsalt alla anda: "Elu näitab, et kõige raskem on inimesi uut asja maitsma saada. Kes aga kord maitse suhu saab, kiidab vürtsika kastme päris kindlasti heaks."

Lihtne rabarberi­chutney

Vaja läheb: 300 g rabarberit, 50 ml valget veini, 40 g suhkrut, 2 g tšillikauna, 2 g ingverit, hakitud murulauku.

Valmistamine: Haki tšilli ja kooritud ingver peeneks, kuumuta potis väheses õlis. Lisa kuubikuteks lõigatud kooritud rabarber ja valge vein. Keeda paar minutit, lisa suhkur ja keeda umbes 10 minutit, kuni segu on saavutanud moosi konsistentsi. Lisa hakitud murulauk ja vajadusel veidi soola.

Rabarberisalat vutimunadega

Vaja läheb: 2 suurt rabarberilehte, peedilehti, rukolat, Parmesani juustu. Kastmeks 10 g astelpajumarju, 50 g rapsiõli, 15 g oliiviõli, pool küüslauguküünt, 15 ml laimimahla. Lisandiks: 8 vutimuna, valge veini äädikat, soola, valget pipart.

Valmistamine: Pese rabarberilehed, lõika välja leherootsud, rebi kogu salatiroheline ribadeks ja sega omavahel. Seejärel sega kokku kastme koostisained, purusta nuimikseriga ühtlaseks, kalla valmis kaste salatile (astelpajuseemned võid enne välja kurnata) ja puista peale parmesanilaastud.

Pošeeritud e kooreta keedetud vutimunade valmistamiseks lase vesi potis keema, lisa liitri vee kohta 2 sl valge veini äädikat, aja lusikaga vesi keerlema, lase ükshaaval vette kooreta munad ja keeda 1 minut – selle ajaga munavalge hüübib, aga kollane jääb vedelaks. Tõsta munad vahukulbiga välja, maitsesta ja lisa salatile.

Retsept: Taigo Lepik

Rabarberi-martsipanikook
Vaja läheb: 300 g liivatainast, 0,5 kg rabarbereid, 200 g maasikaid, 100 g martsipani, 50 g mandlilaaste.

Kate: 2 muna, 1 pakk vahukoort (200 ml), 1 tl vanillsuhkrut, 2 sl suhkrut, 1 sl jahu.

Valmistamine: Määri koogivorm võiga ja suru tainas vormi nii, et servad jääksid kõrgemad. Äärista servad fooliumiga ja küpseta põhja 200 °C juures 5–7 minutit ehk kuni pind on kergelt kuldne. Eemalda foolium. Tükelda rabarberid ja martsipan ning tõsta eelküpsenud põhjale. Lisa maasikad ja mandlilaastud. Sega kokku munad, suhkur, vahukoor, vanillsuhkur ja jahu ning kalla segu vormi. Küpseta 175kraadises ahjus 35–40 minutit.

Retsept: Anni Arro