«Grillitud kanaliha juurde sobib kindlasti puuviljasalat maitsestamata jogurti, vahtrasiirupi või värske apelsini-mahla kastmega, kuhu võiks ka münti juurde hakkida.» Fahle restorani peakokk Marelle Lehter jagab ideid suvisteks grilliõhtuteksFoto: Teet Malsroos
Toiduuudised
8. juuni 2014, 08:00

Suvised kerged salatid grilli kõrvale: miksi ja katseta värskete aiasaadustega

"Esmalt tee valmis kaste ja siis hakka salatikomponente tükeldama," sõnab restorani Fahle peakokk Marelle Lehter, et siis jõuab salatikaste parajalt maitsestuda. Komponentide osas soovitab Lehter aga kõikidel kodukokkadel fantaasia lendu lasta. "Katsetada tuleb, kuna grillimine on ju fun!"

Nagu prae puhul, nii oleneb ka salati õnnestumine eelkõige kastmest. Hea kaste kompenseerib isegi mõne väiksema möödamineku koostisainete osas. Seetõttu tuleb salatit meisterdama hakates kõigepealt teha valmis kaste, siis tükeldada toorained ning seejärel segada kõik kokku, õpetab Lehter. Salati soovitab ta valmis teha enne grillimist, sest siis jõuab see ka maitsestuda.

Milline salat või salatikaste aga mitmesuguste lihade juurde sobib? Lehter kinnitab, et valget kala grillides ei pane kindlasti mööda, kui salatisse tilli ja sidrunimahla lisada. "Suitsulõhe juurde sobib aga imehästi karulaugukaste," sõnab Lehter.

"Punase liha puhul võib ürtidega katsetada ning grillitud kanaliha juurde sobib kindlasti puuviljasalat maitsestamata jogurti, vahtrasiirupi või värske apelsinimahla kastmega, kuhu võiks ka münti juurde hakkida."

Salatikastme valmistamisel Lehteri sõnul kindlaid reegleid pole. "Kui tahad tummisemat ja toitvamat salatit, tee kreemine kaste, aga kui tahad kerget salatit, siis tee lahjem kaste," räägib ta ning lisab, et aastaaegade järgi liigitades sobib esimene variant just talvel ja teine suvel. Salati koostisainete osas võib miksida aga kõike, mis inimesele endale meeldib.

"Kui palju erinevaid asju kokku panna, tuleks lihtsalt jälgida, et komponendid oleksid tasakaalus. Mõrkjaid maitseid (näiteks radisso rosso ehk punane salatisigur) vähem ja mahedaid rohkem, siis tekib harmoonia."

Milliste nippidega saab muuta aga argiõhtuse salati pidulikuks? "Kui lisada mõni koostisosa, mida iga päev ei söö – näiteks spargel, päikesekuivatatud tomat, põldkännak jne. Salateid võib kaunistada ka söödavate lilledega, nagu rukki-, saia- või mungalill ning lõhnav kannike."

Koorene peekoni-kartulisalat (neljale)

Vaja läheb: 8 väiksemat keedetud kartulit, 110 g peekonit, 5 keedetud muna, 3 sellerivart.

Kaste: 2 dl hapukoort, 2 dl majoneesi, 1–2 tl aroomisoola, peotäis hakitud tilli.

Valmistamine: Tükelda kartulid ja munad sektoriteks. Haki sellerivarred viiludeks. Lõika peekon ribadeks, pruunista pannil ja nõruta majapidamispaberil. Sega kastmeks hapukoor, majonees, till ja aroomisool. Seejärel sega salatiained kastmega ning lase võimalusel pool tundi maitsestuda. (Allikas: Lia Virkus, kokaraamatute autor)

Maasika-arbuusisalat mozzarellaga (neljale)

Vaja läheb: 500 g maasikaid, 500 g arbuusi, 250 g mozzarella-kirsse, 1 pott värsket münti, 1–2 dl kividega kalamata oliive.

Kaste: 4 sl vedelat mett, 2 sl oliiviõli, meresoola, purustatud musta pipart.

Valmistamine: Lõika arbuus kuubikuteks. Pese ja puhasta maasikad ning lõika sektoriteks. Poolita mozzarella-kirsid. Sega kausis ettevaatlikult maasikad, arbuusikuubikud, mozzarella, oliivid ja hakitud värske münt. Vahetult enne serveerimist sega mesi, õli ja väheke soola kastmeks ning nirista salatile. Jahvata peale musta pipart ja serveeri kohe. Salat sobib hästi igat sorti grillitud liha ja kala kõrvale. (Allikas: Lia Virkus, kokaraamatute autor)

Värske salat (neljale)

Vaja läheb: 200 g kirsstomateid, 200 g värsket kurki, 200 g redist, 50 g punast sibulat, 200 g värsket keedetud kartulit, 50 g peedilehti, 50 g rukolat.

Kaste: 100 ml oliiviõli, 1 keskmise sidruni mahl, 20 g murulauku, 20 g hakitud tilli, soola, pipart.

Valmistamine: Sega valmis kaste. Tükelda köögiviljad ning pane kõik salati komponendid kaussi. Vala salatile kaste ning sega kõik läbi. Kaunistuseks lisa näiteks rukkilille õielehti. Salat sobib hästi grillitud kalaroogade lisandiks. (Allikas: Marelle Lehter, restoran Fahle peakokk)

Saksa kartulisalat (neljale)

Vaja läheb: 600 g värsket kartulit, 300 g marineeritud kurki, 1 punane sibul, 2 dl majoneesi, suur peotäis hakitud tilli, sidrunipipart, soola.

Valmistamine: Keeda kartulid pehmeks ning jahuta, vajadusel koori ja siis tükelda. Koori sibul ning lõika õhukesteks viiludeks, seejärel viiluta kurgid. Sega kõik komponendid majoneesiga kokku. Maitsesta soola, sidrunipipra ja hakitud tilliga. Salat sobib nii grillitud liha kui kala kõrvale. (Allikas: Lia Virkus, kokaraamatute autor)

Vokitud salat (neljale)

Vaja läheb: 500 g paprikat, 400 g suvikõrvitsat, 50 g päikesekuivatatud tomatit, 400 g minimaisi, 50 g rukolat, 50 g basiilikut, oliiviõli.

Vürtsikas kaste: 75 ml sojakastet, 50 ml magusat tšillikastet, 50 ml värsket laimimahla, 30 g fariinsuhkrut.

Karulaugukaste: 100 g püreestatud karulauku (võib asendada ka rukolaga), 2 sl valge veini äädikat, 100 ml oliiviõli, soola, pipart.

Valmistamine: Sega valmis kaste. Tükelda köögiviljad (võivad suuremad tükid olla), kuumuta vokkpannil oliiviõli ning pruunista need selles kergelt. Seejärel vala salat kaussi ning lase jahtuda maha. Lisa päikesekuivatud tomatid, ürdid ning kaste. Serveeri grillitud liha juurde. (Allikas: Marelle Lehter, restorani Fahle peakokk)