Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
7. juuni 2014, 16:00

Toitu teadlikult ehk Neli reeglit, mis toimivad tõhusamalt kui dieet (4)

Kuigi oled aastaid proovinud igasuguseid dieedinippe, kuid miski ei näi aitavat ülekaalust vabaneda, ei maksa end siiski veel n-ö suurekondiliseks kuulutada. Veebiküljel MindBodyGreen tutvustab joogaõpetaja Katrina Love Senn nelja lihtsat reeglit, kuidas kaal kontrolli alla saada.

"Ma olin kogu aeg ülekaaluline ja soovisin, et mu kintsud oleksid väiksemad ja piht saledam," meenutab joogaõpetaja Katrina oma väsitavat võitlust, et ülekilodest vabaneda.

Ta proovis igasuguseid karme imedieete, mis lubasid suurepäraseid tulemusi, ning piitsutas end trenniga. "Iga läbikukkumisega suurenes mu soov end toiduga lohutada ja samal ajal mu enesehinnang üha langes," mäletab ta.

Lõpuks otsustas ta teha kannapöörde: dieetide proovimise asemel pani ta paika neli toitumisreeglit, mis aitasid tal jõuda soovitud kaaluni ja ühtlasi seal püsida.

Keskendu söömisele

Paljud inimesed ei keskendu sellele, mida nad söövad. Toit vohmitakse sisse käigupealt, ise samal ajal tööasju nokitsedes või lastega tegeldes.

Eelista naturaalseid toiduaineid

Kui soovid püsivalt kaalu kaotada, eelista naturaalseid toiduaineid ning ära riku oma isu ja keha poolfabrikaatidega. Hoidu peidetud suhkrutest ja transrasvadest – nende vältimiseks loe hoolega tootekoostisi. Puhas ja tasakaalustatud toit tagab kehale kõik vajalikud toitained, aidates ennetada ka ülesöömist ja tagades hea enesetunde.

Sinu toidulaual peaks leiduma värsket puu- ja köögivilja (sh ohtralt rohelist salatit); pruuni riisi, kinoad jt täisteratooteid; herneid, ube, läätsesid jt kaunviljalisi. Kui sa pole taimetoitlane, eelista võimalusel orgaanilist liha, kala ja mune. Maitsestamiseks sobivad kõige paremini mitmesugused ürdid-vürtsid, mesi ja meresool.

Rasvadest eelista esimese külmpressi oliivi- ja kookos­õli ning kohvile rohelist teed.

Kergelt töödeldud toidud, nagu näiteks läätse-, oa- ja hernekonservid, samuti valmiskujul hummus ja orgaanilised võileivamäärded sobivad samuti. Magusaisu oleks kõige parem kustutada tükikese tumeda ökošokolaadiga.

Asenda koostisaineid, aga ära sellega ka hulluks mine

Paralleelselt sellega, kui sa õpid vahet tegema töötlemata, kergelt töödeldud ja väga töödeldud toitudel, keskendud sa ühtlasi parematele valikutele. Samuti hakkab sinu jaoks rolli mängima toiduvalmistusviis. Näiteks ei saa öelda, et burgerit ei tohi mingil juhul süüa – kui paned täisterakukli vahele naturaalse kotleti ja ohtralt rohelist salatit, pole tõhusale suutäiele midagi ette heita. Seega pole vaja oma lemmiksöökidest loobuda. Küll aga tuleb senistes lemmikroogades tõenäoliselt osa koostisaineid asendada tervislikematega ja harjuda senisest veidi teistsuguse maitsega.

"Keegi ei võta sinult ära su friikartuleid ja burgereid – mullegi maitsevad need, aga kui neid on võimalik valmistada koostisainetest, mis kahjustavad vähem meie tervist, peaksime seda tegema," on öelnud ka New Yorki endine linnapea Michael Bloomberg.

Keskendu arengule, mitte eesmärgile

Toitumise teadlikumaks muutmine on teekond, kus ei tohi keskenduda eesmärgile, vaid tuleb nautida seda punkti, kus hetkel oled, ja püüda kulgeda edasi. Ennast ei tohi liialt piirata, vaid pigem olla paindlik, samas mitte hetkekski unustada, et sa oled just see, mida sööd.

Selleks, et toituda teadlikult:

• istu korralikult kaetud laua äärde, mitte ära kugista karbist;

• mälu aeglaselt iga suutäit;

• keskendu toidu värvile, tekstuurile ja maitsele;

naudi, mida sööd.