GuacamoleFoto: AP / Scanpix
Toiduuudised
5. juuni 2014, 09:39

12 hirmsat tõde restoranis söömise kohta (15)

Meile kõigile meeldib aeg ajalt väljas söömas käia ning mõnd restorani külastada. Tihti peame aga pettuma menüüdes, mida meile pakutakse, ning kulmudki kergivad paari sentimeetri jagu, kui arve lauda tuuakse.

Restoranid on ju teadupärast siiski selleks, et teenida kasumit. Järgnevalt pakume 12 erinevat näpunäidet, mida tähele panna, kui järgmisel korral välja einestama minna.

Need aitavad sul säästa raha ning võib-olla saada isegi parima eine, mida eales saanud oled.

1) Valides pastaroa, kaotad raha rohkem, kui valid mõne lihaga pearoa.
Peaasjalikult just seetõttu, et tõelise pearoa tegemiseks läheb kokal palju rohkem aega ning ta kasutab erinevaid lisandeid ning kastmeid. Pastaroa tegemiseks kulub aga vaid tühised 20 minutit ning mingeid erilisi lisandeid seal ju polegi. Otseselt ei kaota, kuid kaudselt kindlasti.

PS! Kui sulle tundub, et selle roa saaksid sa teha valmis ka kodus ning palju odavamalt siis oled tõega tünga saanud.

2) Enne kui mõtled, et "oo, eripakkumine", tea seda: kokad mängivad pidevalt meie meeltega. Kui sa näed, et kusagil on kirjas "eripakkumine", siis ainus asi, mis selle kõik eriliseks võib teha, on hind. Muus osas tahetakse aga köögis lihtsalt jääkidest vabaneda.

3) Hiline hommikusöök võib näida tore, kuid sa võid vabalt selle omletiga petta saada. Me loodame siiralt, et hilist hommikusööki lähed sa restorani sööma vaid nalja pärast. Miks? Aga sa maksad selle kõige eest lihtsalt naeruväärselt palju. Nii munast kartulini kui vorstist peekonini. Kui sa mõtled sellele, palju nad reaalsuses maksavad, siis mõistad ehk.

4) Pannkook on tippude tipp. Muide, seda rooga tellides teeb kokk köögis oma suurima naerukajaka. Peab oma raha ikka vihkama, kui niivõrd lihtsa ja odava roa eest käiakse välja hinge hinda.

5) Kõige rohkem maksad sa üle taimetoitude puhul. Seda just seetõttu, et tegelikkuses maksab taimetoit üsnagi vähe. Paraku, mis maksab vähe, seda ostetakse palju ning restorani sissetulek jääb kesiseks. Seetõttu tõstetakse taimetoidu puhul hinda rohkem kui tavaliselt.

6) Lisaks – lihavabad toidud pole seda vahel mitte! 15 protsenti toitudest pole lihavabad. Neile lisatakse maitse andmiseks roa valmimise protsessis siiski loomset päritolu maitseaineid.

7) See, mida sa loed, ei pruugi olla see, mida sa sööd. Pahatihti ei soovi omanikud menüüsse panna selliseid nimesid, mis müüa ei pruugi. Samas tooraine on neil odav. Seega püütakse kliendile igasuguste imenimedega pähe määrida lihtlabaseid roogi.

8) Kui otsite kalarooga, mis oleks "väärtuslik", siis pole mõtet lõhe poole vaadatagi. Lõhe tundub alati prestiižne roog. Seetõttu maksame sellest ka rohkem. Samas maksab tegelikkuses terve lõhe vähem, kui me roa eest maksame ning needsamad lõhed on pärit täiesti tavalisest kasvandusest, mitte vabast loodusest.

9) Guacamole eelroog on lihtsalt sabotaaž. Restoranid maksavad reeglina ühe avokaado eest vaid mõnekümned sendid. Täpselt nagu sina poes. Samas aga teavad restoranide omanikud, et nad võivad hinna lakke lüüa just seetõttu, et nad kasutavad guacamole tegemiseks "eriretsepti" ning kuna see sulle ka väga maitseb, ei jäta sa seda lihtsalt ostmata.

10) Rääkides halbadest eelroavalikutest: edamame oad. Jaapani restoranid maksavad edamame ubade eest mõned dollarid. Selleks, et neid sulle serveerida, kuumutatakse vaid mõnda neist pannil, lisatakse soola ning see on juba piisav alus hinda mitmekordistada. Hea omanikule, halb sulle.

11) Kõikvõimalikud eelroad on enamjaolt su rahakotile kõige kahjulikud. Fakt!

12) Ja kui te nüüd pärast seda kõike tahate oma kurbust joogi sisse uputada, siis olge kogustes kindlad. Kui soovite veini osta, ostke kamba peale terve pudel. Siis võite kindlad olla, et saate selle koguse, mida tellisite.