Dr Oetkeri mozarella-pitsa Hind 3,49 € Kui pakendil paistab ahvatlev sulajuust, siis ahjust välja võttes on pitsal pigem kuivanud kui sulanud juustutükid. Ka riivitud juust, mis võiks ju üsna kiirelt sulada, on hoopis kuivanud kõvadeks tükkideks. Ja miks need tomatid ainult ühel pitsapoolel peavad olema?Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
31. mai 2014, 08:00

Pitsa pildil ja päriselt: ära usalda pakendit, nagunii saad petta (15)

Ütlus, et üks pilt on rohkem väärt kui tuhat sõna, peab vähemalt külmutatud pitsapakendite puhul paika – nendel olevad fotod tekitavad enamasti soovi karp poest kaasa haarata ja kiirelt ahju pista. Parem siiski hoogu pidada, sest pakendil olevat pilti usaldades saad vähemalt poolega petta, näitas Õhtulehe katse.

Et külmutatud pitsa on käepärane kõhutäis nii väikestele kui suurtele, otsustasime uurida, kas pakendil lubatud pilt ning tegelikkus langevad kokku. Kahjuks tuleb nentida, et vähemalt katses osalenud pitsade puhul ei juhtunud see sajaprotsendiliselt ühelgi juhul, sest külmutatud pitsadel valitses totaalne juustupuudus.

Halvemal juhul, nagu näitasid Reinu ja Maahärra pitsad, on pakendil ahvatlev, värskusest ja kattest nõretav toode, aga pakendisse oleks pistetud justkui hoopis teine pitsa.

Liha krõbe koorik võib sündida leeklambiga

Õhtuleht näitas neid pilte ka toidufotograaf Katrin Pressile (harilik.ee), kes rõhutas, et ei ole pädev kommenteerima nähtu eetilist ega seadusandlikku külge. "Usun, et suur osa tootjaid saavad aru, et ostja petmisest suurt kasu ei tõuse ja rahulolematust kliendist tekkiv kahju on toote hinnast mitu korda suurem," lausub ta, lisades, et pooltoote puhul on pilt ainus võimalus anda aimu sellest, milline toode valmis kujul võiks välja näha.

Katrin Press on kuulnud jutte, kuidas mõnede toiduainete reklaamfotodel kasutatakse ka täiesti söödamatuid asju, nagu mootoriõli sulašokolaadi asemel või täiesti teistsuguse koostisega aineid, nagu näiteks jäätise asemel kartulipuder, et nii kiiresti vormi ei kaotaks. "Minu silmad ei ole nii mastaapset pettust näinud," kinnitab ta, lisades, et ilmselt on fototehnika ja järeltöötluse võimalused nii palju arenenud, et tullakse toime ka päris toiduainetega.

Reklaamfotode efektideks on kindlasti läiked ja veepritsmed. "Lihal jätab läige mulje mahlasusest ja selle saavutamiseks võidakse lihatükile toiduõli piserdada. See ei erine praeleemega kastmisest, lihtsalt alati pole leent käepärast," selgitab Press.

Ühtlasi jälgitakse liha puhul küpsusastet – punane liha jäetakse seest tooremaks, et oleks pildil erksam ja mahlasem, seevastu pealispind küpsetatakse pruuniks ja krõbedaks, vahel kõrvetatakse isegi leeklambiga. Köögiviljad on pildil Pressi sõnul erksama värviga, kui need on pooltoored ja krõmpsud. Ning veepritsmed lisavad värskust kõiksugu aiakraamile, nagu tomat, paprika, salat jms.

Toiduports näeb efektsem välja, kui see on kõrge ja mahuline, mitte ei valgu mööda taldrikut laiali.

"Kokkuvõttes on suurem osa toidustilistika nippe lihtsalt visuaalselt parimate külgede esiletoomine, mille tõttu võivad maitseomadused mõnevõrra kannatada, kuid ei pruugi. Näiteks pildistamiseks valmistatav pitsa oleks kindlasti väga maitsev," usub toidufotograaf.

Et koledast asjast ilusat pilti ei saa, püütakse toit pildistades muuta võimalikult isuäratavaks. Seejuures võidakse teha piiranguid, et mitte tarbijat eksitada ehk näiteks pole pildistatavasse salatisse lubatud lisada muid komponente kui need, mis retseptis kirjas.

Vahel tuleb raisata mitu portsu

"Igasuguse toidu pildistamise esimene tingimus on, et see oleks värske ehk tähtis on täpne ajastamine," märgib Press, et toitu pildistades võib tulemuse kättesaamiseks olla aega vaid minut või paar.

Kapriissete toiduainete puhul peab vahel soovitatava tulemuseni jõudmiseks raiskama mitu portsu.

"Korralik pitsa ongi ahjust tulles õhuline, kui tainas on hästi õnnestunud ja veniva juustuga, kui katet on piisavalt," lausub ta.

Reinu ja Maahärra pitsade juurde tagasi tulles ütleb Press, et üsna kindlalt ei ole kummalgi karbil pildistatud pakendist välja võetud ja mikrolaineahjus soojendatud pitsat.

Küll aga järgivad need hea toidupildi põhimõtteid ehk ajavad suu vett jooksma ja kõhu korisema.