Joel Ostrat.Foto: ALDO LUUD
Toiduuudised
24. mai 2014, 10:00

Kokk Joel Ostrat: "Odav majonees on massidele!" (18)

Tartu toidukauplustest leitud majoneesidest odavaim oli Maxima privat label’i toode Optima Linja, mille kilohinnaks tuli 34 senti. Kalleimaks osutus Heinzi majonees kilohinnaga 6,78 eurot.

Tõele au andes tuleb märkida, et kõige kallimaks osutus siiski Biomarketist leitud Emile Noeli majonees, mille 315grammine pudel maksab 6,50 ehk kilohinnaks teeb see 20,63 eurot.

Et aga Biomarket asub vaid Tartus ja Tallinnas ning on igapäevatoidu ostmise paik vähestele inimestele, jätsime odavaima-kalleima võrdlusse siiski tooted, mis on Eestis kättesaadavad igaühele.

Just kõige odavamat ja kallimat toodet palus Õhtuleht maitsta ja neile oma hinnangu anda Tartus kuut toidukohta ühendava Maitseelamuste Grupi peakokal ja ühel omanikul Joel Ostratil.

Muide enne maitsmist selgus, et Ostrat eelistab oma toidukohtades Hellmann’si majoneesi − eelkõige tänu kvaliteedile.

Majoneesidele põgusalt pilku heites nendib Ostrat, et kaks tema lauale pandud majoneesi näevad välja vägagi erinevad: Heinzi majonees hoiab kausikesse pigistatuna ilusti vormi ja on heledam, Optima Linja oma on ühtlaselt laiali valgunud ja kollakam.

Ostrat valib esmalt Heinzi kausikese.

"Mõnusalt kreemine ja mõnusa maitsenüansiga. Maitsest õhkub pisut ka meeldivat sinepit ja magusust. Majoneesis on ka heas mõttes õhku, mis muudab selle väga kergeks."

Suhu jääb tema sõnul meeldiv mekk.

"Maitse on hoopis teine," naerab ta pärast veelonksu rüüpamist ja Optima Linja majoneesi maitsmist.

"Täiesti iseloomutu. Vesine ei saa öelda, mingi maitse on olemas. Aga see on selline madal magusus, suhu ei jää küll ­midagi meeldivat. Magusus käib kõigest üle," nendib ta odavaima kraami proovimise järel.

Ostrat ütleb, et kuna majoneesi ülesanne on salati vormi hoida, siis Optima Linjaga tehtud salat valgub ilmselgelt kiirelt laiali. Heinz täiendab salatit aga kindlasti.

"Neid kahte toodet kõrvutades saan täpselt aru, miks üks asi on kallim.

Optima Linja on tehtud massidele, Heinz puhtust ja kvaliteeti hindavatele asjatundjatele. Ja kvaliteet maksab," selgitab ta.