PraemunaFoto: Aldo Luud
Toiduuudised
19. aprill 2014, 18:00

Muna: maitse-eelistused peegeldavad iseloomu (4)

See, kuidas sa muna valmistada armastad, räägib üht-teist ka sinu iseloomu ja suhete kohta sõpradega, väidab kokandusportaal www.thekitchn.com Kuidas tundub, kas vastab tõele?

Munapuder

Kuulud nende inimeste hulka, kellele sõbrad võivad alati kindlad olla. Sa pole küll seltskonnatäht, kuid sinu hooliv suhtumine kaaslastesse korvab seda kuhjaga.

Omlett

Sinugi puhul hindavad sõbrad abivalmidust ja oskust vaid paari rahustava sõnaga pingeid maandada. Seltskonnas aga võiksid aktiivsem olla – enamasti kipud teenimatult varju jääma.

Praemuna

Kuigi mõjud ujedana, on sul ümbritseva maailma suhtes väga kindlad hoiakud olemas. Kuigi vahel kipuvad need vähe vanamoodsad tunduma. Kes kord su usalduse on võitnud, võib end elu lõpuni su sõbraks lugeda. Paraku sama truu oled ka viha pidama.

Ühelt poolt praetud muna

Ideedest sul puudu ei tule, küll aga jääb sageli viitsimisest vajaka. Kuigi plaanid juba aastaid ümbermaailmareisi, avastad end puhkuse ajal taas rannaliival vaid reisiraamatuid lehitsemas. Sinu olulisim pluss on avatus, nii et leiad kiiresti ühise keele ka kõige kummalisemate tüüpidega.

Härjasilm saiaviilu sees

Sul on kombeks oma menüüd vähemalt nädalaks ette planeerida, kulutades selleks tunde mööda retseptiraamatuid ja toidublogisid tuhlates.

Poolpehme muna

Sinu kohta kehtib väljend "vaga vesi, sügav põhi". Kuigi esmapilgul tundud reserveerituna, oled valmis pöörasemateski seiklustes kaasa lööma. Seejuures suudad ka paljajalu vihmas tantsides mõjuda elegantselt.

Kõvaks keedetud muna

Pidev mure oma tervise pärast ajab su sõbrad hulluks, sest atleetlikumat kehaehitust ja paremat füüsilist vormi oleks raske ette kujutada. Ka ei suuda keegi meenutada, millal sa viimati haige olid. Võta elu vähe vabamalt, pikemas perspektiivis tuleb see kasuks.

Pošeeritud muna

Kuigi su mõttemaailm jääb sageli veidi hoomamatuks, hindavad kaaslased sinu ettevõtlikkust. Kui sõbrad sind kampa kutsuvad, eelistad sageli hoopis üksindust.

Aurutatud muna

Oled avatud uutele ideele ja seda kindlasti ka väljaspool kööki. Viimase paari aastaga on saanud sinust tõeline öko-fänn.

Toores muna

Sõpru kipub ehmatama sinu äärmuslik maksimalism. Nii jääb neile mõistmatuks, kuidas sa suudad kas või kell neli hommikul tõusta, et enne tööpäeva algust teha 15kilomeetrine jooksuring ja pärast veel jõumasinatel rassida. Vaatamata tulusale töökohale linnas ihkab hing pidevalt loodusele lähemale, nii et tõenäoliselt kolid peagi maale elama.

Kuidas mune õigesti keeta?

• Enne munade keema panemist tõsta munakarp tund aega varem külmkapist välja.

• Aseta munad keevasse vette nii, et need oleksid täielikult veega kaetud, kuid pea meeles, et vesi ei tohi täisvõimsusel keeda. Et munakoor ei puruneks keetmise ajal, võib lisada vette pisut soola või äädikat.

• 3 minutit keetes munavalge hüübib, kuid munakollane jääb vedel.

• 5 minutit keetes munavalge hüübib ja munakollane jääb poolvedel.

• 10 minutit keetes saad kõva muna. (Allikas: Tallegg)

Lõbus hommikusöök

Munapingviinid

Vaja läheb: 6 muna, 12 musta oliivi, 1 porgand, näkileiba, sulatatud juustu, riivjuustu, meelepärast maitserohelist.

Valmistamine: Keeda munad kõvaks (umbes 10 minutit), jahuta külmas vees ja koori. Lõika muna laiemast otsast ära viil nii, et muna jääks lauale seisma.

Määri näkileivale veidi sulatatud juustu. Lõika pingviinile porgandist kaks väikest jalga ja pane need näkileivale sobivasse kohta. Torka üks oliiv lühemaks tehtud hambaorgi otsa ja pista muna sisse pingviinile peaks. Äralõigatud munaosast lõika väikesed killud ja tee neist pingviinile silmad (enne võiksid hambaorgiga torgata oliivi sisse väikese augu ette). Lõika porgandist väike romb ja pane see pingviinile ninaks. Poolita oliiv ja kinnita pooled teine teisele poole keha tiibadeks. Sea pingviin jalgadele ja kaunista näkileib riivjuustu ja maitserohelisega. (Allikas: Sigrid Paavle)

Kevadine lumememm

Kõik, kes talv läbi lumememme tegemisest vaid unistasid, võiksid selle nüüd pühade puhul teoks teha.

Vaja läheb: 2 muna, paar viilu keedetud porgandit, 4–5 pipratera, oksake värsket tilli või peterselli, 1 ¼ hambatikku.

Valmistamine: Keeda munad kõvaks, jahuta külmas vees ja koori. Lõika mõlemal kummastki otsast tükike maha. Muidu ei taha memm püsti püsida ja meenutab keskelt rohkem sipelgat kui lumememme. Kinnita munad hambatikuga, nii et tiku ots jääks peast välja.

Lõika üks porgandiratas äärest veidi kitsamaks. Torka see kübaraserv väljaulatuva tiku otsa ja seejärel kinnita sellele kübar. Torka memmele mustast terapiprast pähe silmad ja nööbid. Lõika kübarat tehes ülejäänud porgandikillust nina ja torka hambaorgitükiga kohale. Tee noa otsaga munasse väike täke ja pista sinna luud. (Kersti Eero)