LAPSEPÕLVEMAITSE: Kohupiimakorp on Tiina lemmik lapsepõlvest saati. Et see maitseb ka kõigile tema külalistele, soovitabki ta kunagi väga levinud korpi taas küpsetama õppida. Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
19. aprill 2014, 11:00

Korp ja kohuke: lihavõttelaua maiuspalad (4)

Traditsiooniliselt lihavõttelaualt ei saa puududa kohupiim. Tavapärase pasha asemel soovitab Tiina Lippant sellest tänavu valmistada aga hoopis midagi lihtsamat: küpsetada vana head korpi ning teha suus sulavat kohukest.

"Korp on vana hea eestlaste roog, mida on küpsetatud ajast aega. Ka minu ema on seda kogu aeg teinud," räägib Tiina Lippant, Eesti piimandusmuuseumi giid-pedagoog.

Ta on kogenud, et korp toob paljudel suurtel mõnusa nostalgianaeratuse näole ning väiksematel viib nosides lihtsalt keele alla.

Ja ega selles korbiküpsetamises miskit Ameerika avastamist tema sõnul tegelikult pole – põhjaks tavaline pärmitainas ning peale kohupiima-muna-hapukooresegu. "Mida rohkem kohupiima, seda parem," annab Tiina kasuliku näpunäite.

Kohuke on aga jällegi nüüdisaegsete laste lemmikroog, mille kodus tegemise peale tavaliselt mõelda ei julgeta. Tegelikkuses maitseb kodus tehtud kohuke poe omast pareminigi. Tõsi, Tiina nendib, et kohukesed on üsna rammus suutäis. Kuid et lihavõtted tähistavad paastuaja lõppu, ei ole nendega maiustamine väga suur patt.

Kuna rammu jagub kohukeses niigi, soovitab Tiina selle valmistamiseks võtta lahja 0,5% kohupiima. "Rasvasema kohupiimaga tulevad kohukesed liialt vedelad," on ta kogenud.

Ning – kohukeste valmistamisse saab kaasata ühtlasi lapsed, kes nagunii magusat suutäit põnevil ootavad. Kui ema ülesandeks jääb kohukese sisu valmis vahustada, külmkapis hanguda lasta ning šokolaadi sulatada, siis kohukese sisu vormidesse panek ning külma kohukese šokolaadi sisse uputamine on just lastele jõukohane tegevus.

Ning mis kõige parem – sobivalt kaunistatud kohuke sobib vahelduseks ka peenele peolauale magusaks ampsuks.

Kohupiimakorp

Vaja läheb: Pärmitainas: 50 g pärmi, 1 sl suhkrut, 2,5 dl sooja piima, 1 tl soola, 1 dl toiduõli, 2 muna, 1 dl suhkrut, umbes 1 kg jahu.

Kate: 400 g kohupiima, 1 dl suhkrut, 2 muna, 2 sl hapukoort, 2 sl sulatatud võid, 1–2 sl mannat, näpuotsaga vanillisuhkrut, soovi korral ka rosinaid, aprikoositükke või muid kuivatatud puuvilju.

Valmistamine: Vahusta munad. Vedelda pärm suhkruga, lisa käesoe piim, sool, toiduõli, munad ja suhkur, sega. Lisa ka jahu ja sõtku tainast, kuni see lööb käte küljest lahti. Jäta tainas umbes pooleks tunniks kerkima.

Samal ajal valmista kate. Selleks vahusta munad ning sega munavahu hulka kohupiim, suhkur, hapukoor, sulatatud või, manna ja vanillisuhkur. Soovi korral lisa rosinaid või aprikoositükke.

Vormi kerkinud tainast kuklid ja lao ahjuplaadile, nii et kuklitele jääksid umbes 4 cm vahed. Lase kuklitel pannil veel kerkida. Vajuta kerkinud kuklite keskele kruusipõhjaga lohk ja täida kohupiimamassiga. Määri tainaosa lahtiklopitud munaga ning küpseta eelsoojendatud 200kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni korbid on kuldpruunid. (Allikas: Ülle Lippant)

Väike kohuke

Vaja läheb: 200 g rasvata kohupiima, 100 g toorjuustu, 50 g võid, 2 tl vanillisuhkrut, 1 dl suhkrut, valget või heledat šokolaadi

Valmistamine: Vahusta või ja suhkur, lisa segule kohupiim, toorjuust ja vanillisuhkur, klopi segu vahtu.

Täida väikesed silikoonvormid kohupiimaseguga ja aseta paariks tunniks sügavkülma tahenema.

Võta tahenenud kohupiimasegu vormidest välja.

Sulata veevannil šokolaad. Kasta kohukesed šokolaadi. Kaunista meelepäraselt. (Allikas: Tiina Lippant, Eesti piimandusmuuseum)