Opmani vutipraad.Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
20. aprill 2014, 19:00

Suutäis soolast: katseta vutipraadi (2)

"Kui vanad eestlased jahtisid metsas nurmkana, siis tänapäevane ligilähedane alternatiiv sellele on vutt," soovitab Alatskivi lossirestorani peakokk Mart Tammemets lisada lihavõttelauale erilisemat hõngu just selle väikse linnuga.

Väiksuse tõttu kiputakse vutti söögilaualt sageli ka põlgama või peetakse seda eelkõige naiste toiduks. "Aga vuti ümbert saab liha umbes 150 grammi ning see on normaalne ports üheks söömaajaks igaühele," kinnitab Mart Tammemets, et vutt on küll pisike, kuid tema liha toiteväärtus on suur.

Ning et lind on pisike ja liha hõrk, valmib vutist tehtud roog üsna kiirelt.

Lihavõttelauale vutist praadi küpsetama asudes on kasulik meeles pidada seda, et eestlaste põhitoidus – kartul – vutiroogade kõrvale eriti ei passi. Küll aga on linnule heaks kaaslaseks toorsalatid, riis ja kuskuss, Mart Tammemets soovitab kõrvale pakkuda ka soolvees pehmeks keedetud odratangu või veidi peenemat lõuna-eesti tangu.

Opmani vutipraad

Vaja läheb: 1 vutt, maitsestamiseks veidi soola ja pipart.

Kaste: 1 sibul, õli praadimiseks, granaatõunamahla, 50 g granaatõunaseemneid, 1 tl suhkrut, soola, pipart, sinepit, 1 sl tomatipastat (või magusamat ketšupit).

Serveerimiseks 1 keskmine keedetud peet, 1 porgand, peotäis oakaunu, 1 puljongikuubik, soola, õunaäädikat, maitserohelist.

Valmistamine: Prae sibul kuldseks ja lisa tomatipasta, kuumuta ning pane haudepannile ka ülejäänud komponendid ja vutt. Hauta 20 minutit, kuni kõik on pehme.

Koori ja püreesta peet. Maitsesta see soola ja õunaäädikaga. Koori porgand ja lõika kangideks, keeda koos oakaunadega puljongis pehmeks. Pane peedipüree ja vutiga taldrikule. Kaunista maitserohelisega. (Allikas: Mart Tammemets, Alatskivi lossirestoran)