MAITSE-EELISTUSED TÄPSELT PAIGAS: Sandraly peab lihapallidest väga lugu, aga talle maitsevad ainult need pallid, milles pole täidist. Foto: Mari Luud
Toiduuudised
6. aprill 2014, 09:00

Nimi ei riku meest ehk veerand proovitud lihapalle ei sisaldagi liha (21)

Et Karlssoni-Väikevenna lemmikutena tuntud lihapallid on mugavad põske pista nii suurtel kui väikestel, maitses Õhtuleht oma järjekordsel pimetestil just neid. Maksimaalselt sai üks lihapall koguda 90 punkti.

Paljude laste lemmikud – lihapallid – ei kuulu just kõigi lihatööstuste tootevalikusse. Seevastu kolm suurtootjat – Rakvere, Nõo ja Tallegg – pakuvad aga nii palju mitmesuguseid lihapalle, et leheruum kõiki proovida ei võimaldanud. Peale selle leidsime poest veel Kikase broilerifileepallid ning Luha Rootsi lihapallid.

Pimetestil lihapalle proovides tuli tõdeda, et kõikide tootjate pallid on suuresti üksteisega sarnased ning need on võimalik ilmeksimatult nii välimuse kui ka lihakonsistentsi järgi ära tunda – nii näiteks on Rakvere lihapallid veidi teralisemad, Nõo omad aga kreemjad. Nüanssi lisavad pallidele vaid nende koostisained. Üllatasid kindlasti Nõo lihatööstuse pallid, millesse oli sisse susatud nii kartuliputru, muna-peekonikreemi kui marineeritud kurki. Kõik proovitud lihapallid on valmistatud Eestis ja maksimaalselt võis üks neist koguda 90 punkti. Kuigi ka esikolmikul jäi maksimumpunktidest üksjagu puudu, julgeme neid soovitada põske pista nii soojalt kui külmalt. Samuti õhtul kartulite või pasta kõrvale pakkuda – häbeneda pole neil pallidel küll midagi.

Samas negatiivse üllatusena avastasime, et kolmandik proovitud lihapallidest ei sisaldagi liha, vaid selle asemel on kasutatud kanalihamassi, kana-broileri lihasmagu, kuivikupuru, kananahka, jahu jms.

66 punkti, Kikase broileri fileepall

Tootja Kikas OÜ

200grammine pakk maksab 1,45 €

Kilo hind 7,25 €

100 g annab 216 kcal

Koostis: broilerifilee (70%), rapsiõli, tärklis, nisukiud, riivsai (sh gluteen), sojavalk, keedusool (<1,8%), suhkur, happesuse regulaator (sidrunhape), lõhna- ja maitseained (sh piimavalk). Lõhna ja maitsetugevdaja: naatriumvesinikglutamaat, modifitseeritud tärklis, glükoos, dekstroos. Praetud taimses rasvas.

Kõik ostaksid

+ Lõhnab hästi ja on konsistentsilt mõnusalt tihe. Väga naturaalne kraam: maitseb ja lõhnab nagu kana. Tundub, nagu olekski puhas kanaliha. Keele viib lihtsalt alla!

– Pisut kuivavõitu.

65 punkti, Nõo lihapallid kartulipüreega

Tootja Nõo

lihatööstus

260grammine pakk maksab

2,09 €

Kilo hind 8,04 €

100 g annab

232 kcal

Koostis: sealiha (51%), vesi, kartulipüreetäidis (20%, sh vesi, kartul, paksendaja (rasvhapete mono- ja diglütseriid), stabilisaator (difosfaat), antioksüdant (sidrunhape), sojavalk, tärklis, sool, kaerahelbed, suhkur, lõhna- ja maitseained, vürtsid, maitsetaimed, paksendajad karrageen, ksantaankummi, tarakummi), stabilisaatorid (di- ja trifosfaat). Allergeenid soja ja gluteen. Praetud taimses õlis.

Kõik ostaksid

+ Välimus on kutsuv ning palli sisse peidetud kartulipuder mõjub üllatavalt. Tõeline lihasõprade lemmik: vähem kartulit, rohkem liha. Maitseb meeldivalt.

– Miks pall nii hele on? Soolasevõitu.

63 punkti, Rakvere toorjuustu­seguga lihapallid

Tootja Rakvere lihakombinaat

300grammine pakk maksab

1,99 €

Kilo hind 6,33 €

100 g annab

261 kcal

Koostis: sealiha (53%), vesi, toorjuustutäidis (13%), veiseliha (12%), kuivikupuru, sibul, sojavalk, lõssipulber, sool, lõhna- ja maitseained, vürtsid. Täidise koostisosad: toorjuust (70%), vesi, piim, tärklis, modifitseeritud vahamaisitärklis, happesuse regulaator: piimhape, säilitusaine E202. Allergeenid soja, laktoos ja gluteen. Võib sisaldada vähesel määral muna, sinepit ja sellerit. Praetud taimses õlis.

Kõik ostaksid

+ Värvilt ilus. Nii välimuselt ja maitselt väga kodused, neid Karlsson küll sööks. Lihamaitse on naturaalne, meenutab veidi kotletti. Täidis annab lihale mõnusa maitsenüansi, kõik on tasakaalus.

– Natuke jahusevõitu.

49 punkti, Valla lihapallid (liha pole)

Tootja Rakvere lihakombinaat

700grammine pakk maksab 1,89 €

Kilo hind 2,70 €

100 g annab 206 kcal

Koostis: kanalihamass (60%), vesi, kuivikupuru (sisaldab gluteeni), sojavalk, porgand, tärklis, keedusool (max 1,6%), lõssipulber (sh laktoos), lõhna- ja maitseained, maitse- ja lõhnatugevdaja naatriumvesinikglutamaat. Küpsetatud taimses õlis.

6 ostaks, 3 mitte

+ Tavaline tugev keskmine, matkale võtaks nälja peletamiseks kaasa küll. Meenutab veidi Rakvere pihve. Porgand on sisse pandud, porgandimaitse on tunda.

– Tundub olema odav kraam. Maitsetuvõitu. Iga päev ei sööks.

46 punkti, Rakvere lihapallid

Tootja Rakvere lihakombinaat

300grammine pakk maksab

1,75 €

Kilo hind 5,83 €

100 g annab

241 kcal

Koostis: sealiha (52%), veiseliha (11%), vesi, kuivikupuru, sibul, sojavalk, lõssipulber, sool, lõhna- ja maitseained, vürtsid. Allergeenid: soja, laktoos, gluteen ja seller. Võib sisaldada vähesel määral sinepit ja muna. Praetud taimses õlis.

6 ostaks, 3 mitte

+ Täiesti tavaline lihapall. Meenutab kodust kotletti, oleks nagu vanaema juurde sattunud. Liha on tunda ning see on tugev pluss. Sööks teinekordki.

Sibulamaitse domineerib ning see nullib kõik hea. Pipraga on ka liialdatud.

42 punkti, Talleggi kanapallid marineeritud kurgi-toorjuustutäidisega

Tootja AS Tallegg

300grammine pakk 1,89 €

Kilo hind 6,30 €

100 g annab 199 kcal

Koostis: kana-broileri lihamass (47%), kana-broileriliha (16%), vesi, täidis (13%), kana-broilerinahk, kuivikupuru, sool, lõhna- ja maitseained, E451, pärmiekstrakt. Täidise koostis: marineeritud kurk (50%), toorjuust (20%), vesi, lõssi-, piima-, jogurti- ja toorjuustupulber, kartuli- ja nisutärklis, sool, munavalgepulber, lõhna- ja maitseained, suhkur, pärmiekstrakt, glükoosisiirup, säilitusaine E202.

5 ostaks, 4 mitte

+ Tihe ja tugev pall. Isuäratava lõhnaga, lihamaitse on ka hea. Tundub olema lahjem kraam, kaalujälgijate rõõm. Kurgid on suurepärased.

Nätskevõitu. Vaatamata kurgile on täidis maitsetu.

34 punkti, Luha rootsi lihapallid toorjuustuga

Tootja

Luha AV OÜ

300grammine pakk maksab

2,59 €

Kilo hind 8,63 €

100 g annab

261 kcal

Koostis: sealiha 35%, veiseliha 28%, vesi, toorjuustutäidis (15%), kuivikupuru, sibul, lõssipulber, sool (max 1,6%), maitseained. Täidise koostisosad: toorjuust (70%), vesi, piim, tärklis, modifitseeritud vahamaisitärklis, happesuse regulaator: piimhape, säilitusaine E202.

2 ostaks, 7 mitte

+ Lihapalli lõhn nagu neil, mida vanaema tegi. Maitseb ka üsna koduselt.

Natuke liiga jämeda sõelaga hakklihamasinat on kasutatud, liha on ebameeldivalt teraline. Täidis ei ole kõige mõnusam ning õlimaitse kipub domineerima. Tundub, et tooraine on üsna odav.

33 punkti, Tallegg kanapallid (liha pole)

Tootja AS Tallegg

360grammine pakk maksab 1,15 €

Kilo hind

3,19 €

100 g annab 227 kcal

Koostis: kana-broileri lihamass (65%), vesi, kuivikupuru, nisukiud, nisujahu, sibul, sool, lõhna- ja maitseained, suitsuaroom, suhkur, glükoos. Allergeenid: gluteen, sinep. Toode võib sisaldada vähesel määral muna, soja, sellerit ja sinepit.

2 ostaks, 7 mitte

+ Näeb kena välja. Lõhnab nagu üks tõhus kanalihapall, kartuli kõrvale haukaks küll.

Maitse on kuidagi tehislik. Halb on nii lõhn kui maitse. Ainult näljaga läheks kaubaks, ja siis ka mitte paljalt.

30 punkti, Nõo lihapallid muna ja peekoniga

Tootja Nõo

lihatööstus

260grammine pakk maksab 2,39 €

Kilo hind 9,19 €

100 g annab 249 kcal

Koostis: sealiha (51%), vesi, munapeekonitäidis 20% (muna 29%, peekon 49%), nisujahu, sojavalk, tärklis, sool, kaerahelbed, suhkur, lõhna- ja maitseained, vürtsid, maitsetaimed, loomne valk, paksendajad, stabilisaatorid. Praetud taimses õlis.

1 ostaks, 8 mitte

+ Näeb kena välja.

Lihapall ei peaks maitsema nagu sardell. Miks peaks rasvase kreemja liha sisse panema veel rasvasemat singi­kreemi? Kõlab kui lihasõbra unelm, aga no ei ole hästi see kooslus välja kukkunud. Pigem ostaks juba viinerit.

29 punkti, Rakvere Vinku lihapallid (liha pole)

Tootja Rakvere lihakombinaat

300grammine pakk maksab 1,09 €

Kilo hind

3,63 €

100 g annab 206 kcal

Koostis: kanalihamass (60%), vesi, kuivikupuru (sh nisujahu), sojavalk, porgand, tärklis, keedusool (max 1,8%), lõssipulber (sh laktoos), lõhna- ja maitseained, maitse- ja lõhnatugevdaja E621. Küpsetatud taimses õlis.

1 ostaks, 8 mitte

+ Ilmselt sobiks lastele, lisatud on ka porgandit.

Lõhn imelik ja maitse ei meenuta üldse liha. Välimus on ka kehvavõitu. Iseloomutu kraam.

Tootja AS Tallegg

360grammine pakk maksab

1,69 €

Kilo hind 4,69 €

100 g annab

233 kcal

Koostis: kana-broileri lihamass (35%), kana-broileri lihasmagu (17%), vesi, kana-broileriliha (7%), kuivikupuru, nisujahu, sibul, lõhna- ja maitseained, tärklis, nisukiud, kananahk, suhkur, munavalgemass, sool, stabilisaator E450, antioksüdant: sidrunhape, E316, happesuse regulaator E575, glükoos, küüslauk, säilitusaine E250. Allergeenid: gluteen, sinep, muna. Toode võib sisaldada vähesel määral soja, sellerit ja sinepit.

Keegi ei ostaks

+ Lõhnab ahvatlevalt.

Väga tehisliku maitsega. Välimus on roosa – lihapallil? Jahune kraam, liha on vist ununenud lisada.

18 punkti, Nõo lihapallid toorjuustuga

Tootja Nõo

lihatööstus

260grammine pakk maksab 2,69 €

Kilo hind 10,34 €

100 g annab 263 kcal

Koostis: sealiha (57%), vesi, toorjuustutäidis 10% (sh piim, sool), sojavalk, tärklis, sool, kaerahelbed, suhkur, lõhna- ja maitseained, vürtsid, maitsetaimed, paksendajad (karrageen, ksantaankummi, tarakummi), stabilisaatorid (di- ja trifosfaat). Allergeenid soja ja gluteen. Praetud taimses õlis.

Keegi ei ostaks

Lõhn kehva, proovima just ei kutsu. Soolasevõitu. Hakkliha liiga pudrune. Sisu voolab palli soojendades lihtsalt välja – kas sisu koosnebki puljongist? Järelmaitse jääb kreemjas ja rasvane. Rohkem ei soovi.