Mangodessert Kreeka jogurtiga.Foto: Sille Vadi
Toiduuudised
29. märts 2014, 08:00

Kuraditosin ideed, kuidas kasutada Kreeka jogurtit

Kreemja konsistentsiga valgurikas Kreeka jogurt meeldib küll paljudele, aga pikapeale tüütab niisama topist süües ikkagi ära. Kuid õnneks saab Kreeka jogurtit kokates mitut moodi kasutada, kinnitab portaal news.health.com ja pakub selleks 13 võimalust.

Hommikul

1. Kui lisad kaerahelbepudrule kulbitäie jogurtit, muudab see pudrugi kreemjamaks ning tänu valgule püsib ka kõht kauem täis.

2. Lisa vanillimaitselisele jogurtile vahtrasiirupit, maitsesta kaneeliga ja söö koos värskete marjade või puuviljadega. Tõeline vitamiinilaks päeva alguseks.

3. Tee endale jogurtist trennijärgne kokteil. Tänu suurele valgusisaldusele aitab see lihastel hästi taastuda.

Lõunal

4. Asenda salatikastmetes (näiteks kana, tuunikala ja muna kasutades) majonees jogurtiga, siis vähendad märgatavalt kõhutäie kalorsust ja küllastunud rasvade kogust.

5. Tervisliku salatikastme saad jogurtist, kui lisad sellele Dijoni sinepit, purustatud küüslauku, sidrunimahla, soola ja pipart.

6. Lõunasöögi lõpetuseks saad kiiresti maitsva magustoidu, kui lisad jogurtile kas kookoshelbeid, šokolaadipuru või kompotipuuvilju.

7. Küpsetistes asenda kolmandik kuni pool retseptis olevast rasvainest jogurtiga. Nii kärbid märgatavalt koogi kalorsust, ent selle mahlakas struktuur jääb püsima.

Õhtul

8. Suppidele ja kastmetele võid harjumus­pärase hapukoore asemel lisada mõnusalt paksu Kreeka jogurtit.

9. Vahelduseks tavapärasele kartulile-kastmele serveeri liharoa kõrvale aurutatud köögivilju jogurtikastmega, millele on lisatud värskeid ürte ja värskelt pressitud sidrunimahla.

10. Asenda hapukoor retseptides Kreeka jogurtiga, sõltuvalt retseptist võid kalorite pealt korralikult kokku hoida.

11. Kui mitte enne, siis järgmisel grillihooajal valmista Kreeka jogurtist ise Tzatziki kastet. Selleks lisa jogurtile hakitud värsket kurki, tilli ja näpuotsatäis soola.

12. Mõnusa juustukastme saad, kui kuumutad Kreeka jogurtit koos ribadeks lõigatud juustuga, kuni juust on sulanud.

13. Kui tahad teleri ees limpsida taljesõbralikku jäätist, pane maitsestatud jogurt – keegi ei keela sellele ka värskeid marju lisada – parajate portsjonitena juba eelmisel õhtul sügavkülma.

Suurpuhastus sügavkülmas

"Aeg ongi veidi sügavkülmas ringi vaadata ning otsida välja suvel karpi korjatud mustikad, jõhvikad, vaarikad või maasikad. Kõik sobivad kasutamiseks," polegi see toidublogija Ragne Värgi sõnum mitte niivõrd retsept kui pigem hea näide sellest, kuidas mõned asjad võivad nii hästi kokku sobida.

"Kreemjas Kreeka jogurt ja kondenspiim on justkui sinasõbrad ning marjad sinna juurde meeldivalt hapukas lisand," kinnitab Ragne, et siinkohal kehtib reegel – kondenspiima ei ole kunagi liiast.

Marjadessert kondenspiimaga

Vaja läheb: külmutatud marju, 370grammine tops Kreeka jogurtit, suhkruga kondenspiima, 0,5 tl riivitud muskaatpähklit.

Valmistamine: Lase marjadel toatemperatuuril veidi sulada ja pane siis peotäis kolme-nelja klaasi (oleneb klaasi suurusest). Jaota klaasidesse jogurt. Seejärel nirista peale kondenspiim (2–3 tl klaasi kohta) ja raputa peale näpuotsatäis muskaatpähklit. Paku kohe.

Mangodessert Kreeka jogurtiga (neljale)

Vaja läheb: 400 g mango­püreed, 400 g Kreeka jogurtit, 50 g mandlilaaste, 100 g šokolaadiküpsiseid.

Valmistamine: Lao serveerimisnõudesse kihiti mandlilaastud, mangopüree, purustatud šokolaadiküpsised ja jogurt. Lase enne serveerimist paar tundi külmkapis maitsestuda. (Allikas: http://toidutegu.wordpress.com)

Täidetud sibulad

Vaja läheb: 8 keskmist sibulat, soola.

Täidis: 80 g suitsutatud broilerikintsuliha, 2 sl kodujuustu, 100 g Kreeka jogurtit, soola, 50 g riivitud juustu.

Valmistamine: Koori sibulad ning keeda soolaga maitsestatud vees 15–20 minutit (olenevalt sibulate suurusest), seejärel jahuta need kiirelt külma vee all ja patsuta siis majapidamispaberiga kuivaks.

Uurista sibulatesse suurem auk. Haki väljauuristatud sibulad ja kintsuliha peeneks ja sega ülejäänud täidise ainetega. Maitsesta. Täida sibulad, raputa peale juustu ja küpseta 200kraadises ahjus 10–13 minutit. (Allikas: farmi.ee)

Hommikune värskendus – virsiku-rukolasmuuti

Vaja läheb: 150 g konservvirsikuid, 1 sl vahtrasiirupit, 4 sl Türgi jogurtit, väike peotäis rukolalehti.

Valmistamine: Nõruta virsikud. Pane kõik koostisained kaussi ja mikserda ühtlaseks. Serveeri kohe. (Allikas: farmi.ee)

Avokaadovõileib sinihallitusjuustukreemi ja idudega

Vaja läheb: 4 viilu leiba või sepikut, 2 avokaadot, 50g sinihallitusjuustu, 2 sl Kreeka jogurtit, 4 sl idusid.

Valmistamine: Rösti leivaviilud, lõika avokaadod pooleks ja eemalda ettevaatlikult sisu. Sega kokku sinihallitusjuust ja Kreeka jogurt. Pane idud kaussi ja vala peale keev vesi, sega paar minutit ja nõruta idud ning lase külma vee alt sõelaga läbi. Määri sinihallitusjuustukreem leivaviiludele, pane peale avokaado ja viimasena puista igale leivale 1sl blanšeeritud idusid. Serveeri. (Allikas: http://pisikeputukas.blogspot.com)

Suitsukala-makaronisalat paprikaga

Vaja läheb: 1 keskmine kuumsuitsuheik, 100 g makarone, rohelist sibulat, tilli, peterselli, sinepit, majoneesi, Kreeka jogurit (sobib ka muu maitsestamata jogurt), 1 väikesem paprika, soola, pipart.

Valmistamine: Keeda ja jahuta makaronid. Puhasta ja haki kala, haki ka paprika. Tõsta makaronid, kala ja paprika kaussi. Lisa ka hakitud roheline sibul, petersell ja till ning Kreeka jogurt ja majonees. Sega korralikult läbi, maitsesta sinepi, soola ja pipraga ning serveeri. (Allikas: http://pisikeputukas.blogspot.com)

Kersti Eero