Toiduuudised

Mikrolaineahi: ohtlik või mugav kodumasin (6)

Silja Paavle, 30. märts 2014 13:00
SOOJUS TEKIB PIDEVAST PÖÖRAMISEST: Piltlikult öeldes pöörab ahi mikrolainekiirguse tekitatud elektromagnetvälja abil toidu sees olevaid polaarseid molekule umbes 2,45 miljardit korda sekundis. Foto: PantherMedia / Scanpix
Kuigi aeg-ajalt räägitakse mikrolaineahju terviseohtlikkusest, troonib see paljudes köökides teiste kodumasinate seas endiselt.

Millised plussid ja miinused sel ahjul siis on?

Sepa kinnitusel ei põhjusta mikrolainekiirgus toidule mingeid ohtlikke kõrvalnähte, kuna mõjutab seda ainult soojendamise kaudu. "Ka ei "kiirita" see toitu kuidagi kahjulikult ega muuda toidu koostist. Halvim, mis juhtuda saab, on toidu ärakärsatamine, kui seda liiga pikalt kuumutada," ütleb ta.

Inimesele muutub mikrolaineahi Sepa sõnul ohtlikuks alles siis, kui mõni kehaosa (näiteks pea) töötavasse ahju pista, või panna ahi käima lahtise uksega ja siis mitu minutit selle ees seista, kuid ka sel juhul saavad enamasti kahjustada ainult pindmised koed. "Püsivaid vigastusi mikrolainekiirguse tõttu pole siiani avastatud," kinnitab Sepp ja lisab, et kõigil mikrolaineahjudel on sisseehitatud turvalukk, mistõttu lahtise uksega see töötada ei saagi.

Plussid

• Võimalus soojendada toitu kiiremini kui harilikus ahjus.

• Mikrolaineahjus lüheneb toiduvalmistamise aeg 75%.

• Ka pere väiksematel liikmetel on ohutu sööki soojendada.

• Toitu saab kiirelt sulatada.

• Poolvalmis toidud saavad mikrolaineahjus kiirelt valmis.

• Võtab vähem ruumi kui ahi.

• Mikrolaineahju tehnoloogiast tulenevalt jäävad nii ahi ise kui ka soojendamisel kasutatavad nõud jahedaks, kuumeneb ainult toit. Köökides, kus pole korralikku ventilatsiooni, kulub see peale tavalise ahju, mis tekitab soojust ja niiskust, kindlasti ära.

• Et road valmivad kiiresti, kulub ka vähem elektrit ehk teisisõnu raha.

• Toiduvalmistamise lõhnad kogunevad tavaliselt mikrolaineahju­ukse õnarusse, seega püsib õhk köögis puhtam.

Miinused

• Toit ei soojene mikrolaineahjus ühtlaselt: kõigepealt soojendavad mikrolained vedeliku ja see hakkab omakorda soojendama tahkeid osakesi. Sestap võib väljastpoolt leigena tunduv toit siiski suud kõrvetada.

• Nagu toidu soojendamisel ikka, väheneb ka mikrolaineahjus kuumutamisel roogade mineraalainete, vitamiinide ja ensüümide hulk. Pliidil või ahjus soojendades säilivad toidu maitseomadused paremini.

• Toidud soojenevad mikrolaineahjus erineva kiirusega.

• Ei sobi kõikide toitude soojendamiseks, parimad on veerohked road. Kui saiaviile kaua kuumutada, võib juhtuda, et need lähevad põlema.