Vürtsikas tatrahautis hakklihaga Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
9. märts 2014, 11:00

Tervislik tatar: tee midagi põnevamat kui lihtsalt putru

"Siin ei aita ümberveenmine ega sööma õhutamine jutuga, et vaata, kui tervislik on tatar. Meelt sunnib muutma ainult maitsev toit!" ütleb Tillu kohviku perenaine Eve Veski ja loodab, et järgnevad retseptid sunnivadki tatrapõlgureid meelt muutma.

"Varasem kogemus kehvast tatratoidust on tavaliselt põhjus, mis tekitab tatra suhtes vastuseisu ega isuta sööma," ütleb Tillu kohviku perenaine ja Põlva talupoe omanik Eve Veski.

Sest tatart annab väga kehvalt teha. Paljudel on kooliajast või kroonust kurb kogemus praeguseni meeles. "Suure veega keetes tuleb sellest hallikas lobi, mis pole ei supp ega puder," kinnitab Eve, et tatart keetes on täiesti piisav, kui kahe tassi tatra kohta võtta kaks tassi vett.

Targo, kes kohviku perenaisele köögis soovitusi annab, riskib ka tatrast tavapärasest erinevate roogadega katsetada. Nii läheb tatrahautisesse paar lusikatäit mett, tšillit ja küüslauku. Vahel ka praetud sibulat ja porrut. Targo sõnul sööb sellist tatart iga mees, eriti kui hautises on ka liha. Hautist tehes küpsetab ta kõigepealt tatart pannil vähese õliga. Targo manitseb algajaid kokkajaid ettevaatusele, sest lahtipraksatav tatar kipub sarnaselt popkornile pisut hüppama.

Õhtusöögiks mõeldud tatra võib hommikul potti puistata ja külma veega üle valada. "Õhtul koju jõudes on tatar kenasti paisunud, pole muud vaeva, kui korraks kuumaks ajada," soovitab Targo.

Eve pakub omalt poolt, et tatart võib korraga pisut rohkem keeta – kui lõunasöögist üle jääb, saab sellest õhtuks maitsva salati teha või kasutada lihapirukate täidises: "Tegu on kõige tavalisemate pärmitainast lihapirukatega, kus tavapärane keedetud riis pirukatäidises on asendatud keedetud tatraga. Lisaks singile ja tatrale on pirukatäidises veel praetud ja püreestatud sibul ning mahlasuse andmiseks võib lisada kas puljongit või püreestatud kõrvitsat."

Tatrast ka kohvikõrvast

Tatrast saab kerge vaevaga ka desserti – jõhvika-tatravaht on nüüdisaegne variant armastatud mannakreemist. Aga tatrast võib Eve sõnul küpsetada ka maitsvat kohupiimakooki ja muredaid muffineid. Tatrajahust saab peale pliinide teha vahvleid, karaskit ja rullibiskviiti. "Tatrajahust kooke tellitakse meilt ka peolauale, siis, kui mõnel külalistest või sünnipäevalapsel on gluteenitalumatus," märgib Eve.

Ka terviseteadlikel magusasõpradel polevat selle vastu midagi, kui koogi küpsetamiseks vajaminevast nisujahust pool on asendatud hoopis tatrajahuga –- rullbiskviidil ongi huvitavam maitse.

Kui tatrarullbiskviiti küpsetatakse vaid eritellimusel, siis tatrakaraskit saavad talvisel ajal proovida kõik kohvikukülastajad. Krõbeda koorikuga karask maitseb kõige paremini ahjusoojana.

Sõmera tatra saladus

Pane tatar külma veega keema, lisa kohe keemise alguses ka paar supilusikatäit toiduõli ja soola. Keeda tatar peaaegu pehmeks, siis sega korralikult läbi. Tõsta pott pliidilt ja jäta tatar veerand tunniks kaane alla hauduma. Sobib prae lisandiks.

Tatrarull marjakreemiga

Vaja läheb: Biskviittainas: 5 muna, 5 sl suhkrut, 5 sl tatrajahu,1 tl vanillisuhkrut.

Kreem: 300 g vahukoort, 200 g kohupiima, 300 g jõhvikamoosi, suhkrut, 20 g želatiini.

Valmistamine: Vahusta munad, puista sinna suhkur ja sõelu juurde jahu. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180kraadises ahjus, kuni biskviit on kuldpruun ning peale koputades kumiseb kergelt. Eemalda biskviit küpsetuspaberilt ja keera soojalt rulli. Lase jahtuda.

Paisuta želatiin külmas vees ja seejärel sulata kuumaveevannis. Tõsta jahtuma. Vahusta kohupiim koorega. Nõruta moos ja sega kohupiimaga. Lisa peenikese joana pidevalt segades ka jahtunud želatiin.

Lahjenda pisut moosist nõrgunud vedelikku ja immuta sellega lahtirullitud biskviiti. Määri biskviidile juba tarretuma hakkav kohupiimakreem ja lase veidi taheneda. Keera biskviit taas rulli ja pane jahedasse maitsestuma.

Tatra-singipirukad (20–25 pirukat)

Vaja läheb: Pärmitainas: 50 g pärmi, 500 g jahu, 500 ml käesooja vett, 2 tl soola, tiba suhkrut, 2 muna, 100 g sulatatud võid.

Täidis: 300 g sinki, 100 g sibulat, 100 g tatart.

Valmistamine: Sulata pärm leige veega, lisa sool, suhkur, munad ja sulatatud ning jahutatud või. Sega kõik segamini. Puista sinna jahu ja sõtku, kuni tainas on paraja konsistentsiga. Jäta tunniks sooja kohta kerkima.

Samal ajal keeda tatar, haki ja prae sink (või aja läbi hakklihamasina) ning prae ja püreesta sibul.

Rulli kerkinud tainas lahti ja vajuta sellest klaasiga välja ringid. Pane lusikatäis täidist tainale ja vajuta pirukaservad kinni. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta eelkuumutatud 220kraadises ahjus kuldpruuniks.

Tatrakarask

Vaja läheb: 600–700 g tatrajahu, 500 ml keefirit või hapupiima, 1 muna, 1 tl soola, 1 tl soodat, 1 sl suhkrut.

Valmistamine: Sega keefir, muna ja sool. Järk-järgult lisa soodaga segatud jahu, kuni moodustub tihke tainas. Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Vooderda küpsetusvorm küpsetuspaberiga. Karaskit võib küpsetada nii õhema plaadikoogina kui teha vormis nagu leiba. Sellest sõltub ka küpsetusaeg, leivana küpsetades kulub tund või isegi rohkem. Lase karask pealt pruuniks küpseda, seejärel kata vorm fooliumiga, et vältida pealt kõrbemist, nii jääb karask mahlasem. Ahjusooja karaskit võib hakata kohe sööma, kuid veidi jahtunult on teda parem lõigata.

Maitseb hästi koorevõist, kõrvitsaseemneõlist, küüslaugust, tillist, piprast ja soolast tehtud maitsevõiga.

Tatra-singisalat (neljale)

Vaja läheb: 500 g keedetud tatart, 250 g maasinki, 1 soolakurk, 1 keskmine sibul, 1 muna, pool pikka kurki, 200 g majoneesi, 200 g hapukoort, hakitud tilli, soola, pipart.

Valmistamine: Haki salatikomponendid ja sega tatraga. Lisa hapukoor ja majonees, maitsesta.

Vürtsikas tatrahautis hakklihaga

Vaja läheb: 250 g tatart, 200 g hakkliha, 1 keskmine sibul, 2 küüslauguküünt, 1 sl mett, pisut tšillit, soola, pipart, suhkrut. Praadimiseks toiduõli, hautamiseks vett või puljongit.

Valmistamine: Kuumuta tatar väheses õlis, vala nii palju vett või puljongit, et tatar on kaetud, ja jäta hauduma. Prae hakkliha ja hakitud sibul läbi, lisa tatrale. Maitsesta soola ja pipraga. Kui tatar on pehme, jäta hautis kaane alla seisma. Haki küüslauk ja sega koos meega hautise sisse. Lase veel 10 minutit maitsetel ühtlustuda, serveeri hapukoore ja toorsalatiga.

Soovitus: Maitseb eriti hästi toorsalatiga. Selleks tõmba kartulikoorimisnoaga kaalikast ja porgandist õhukesed laastud. Haki juurde paprikat ja kirsstomateid. Sega köögiviljad ning maitsesta poole sidruni mahla, supilusikatäie oliiviõli, soola, pipra ja suhkruga.