Hamburger.
Toiduuudised
1. märts 2014, 12:00

Hamburger: kotletisaiast tervislikuks kiirtoiduks

"Klassikalise kotletisaia kõrvale on ilmunud erinevaid tervislikke hamburgereid. Mõni klient ei tahagi saia, vaid võtab selle asemel hoopis rohkem salatit," ütleb Vesivärava Grilli burgerimeister Kairit End. Üha sagedamini tellitakse tema sõnul ka rukkiburgereid.

Kolmveerandis Prantsuse traditsioonilistest restoranidest seisis eelmisel aastal menüüs ka hamburger, selgus uuringufirma Gira hiljutisest uuringust.

Tulemus ehmatas prantslasi seda enam, et viimase kahe aastaga oli hamburgeri populaarsus kasvanud tervelt 40%.

"Mulle tundub, et meil seda sõna restoranides pigem kardetakse," ütleb restoranide reserveerimisportaali vabalaud.ee asutaja ja parimatele toidukohtadele Hõbelusikaid jagav Kristel Nõmmik.

"Meil on hamburger mingi taseme söögikohtades juba ammu olemas olnud ja tervisliku toidu trendi mõjul nende pakkumine ehk isegi väheneb," kahtlustab Kristel, et Eestis käib hamburgeri käsi – vastupidiselt Prantsusmaale – pigem kehvasti.

Ka Hispaanias minevat hamburgeril tema sõnul hästi, aga seal pakutakse klassikalise kotletisaia asemel liha kõrvale ohtralt värsket.

Ohtralt värsket soovitab kodusel burgerimeistril kukli vahele sokutada ka BBQ- ja grillmeister Enn Tobreluts, ning seda, et burgerimaailmas värsked tuuled puhuvad, kinnitab omalt poolt Vesivärava Grilli burgerimeister Kairit End.

Kuidas süüa burgerit?

"Tähtis on, et sa korraga kõiki maitseid tunneks, ja süües peab mugav olema," ütleb hiljuti uksed sulgenud restorani Clazz peakokk Manu, kes pakkus pealinna populaarses peopaigas veisefileeburgerit Blues Brother.

"Kui näed, et käega süües on mugavam, siis söögi käega. Oluline on, et liha, juurviljad ja sai korraga suhu satuks, mitte sa ei näkitseks kord saia ja kord liha," sõltuvad "lauakombed" Manu sõnul vaid sellest, kuidas hamburger on üles ehitatud. Aga vahel ka sööja suurusest.

"Meil oli lihatükk väga paks, nii et mina ise sõin noa ja kahvliga. Kuid omanik on meil suur mees, tema sai sõrmedega hakkama," vihjab Manu endast märksa suuremat kasvu Auri Hakomaale.

"Väga keeruline oleks seda suht kõrget ehitist läbi hammustada," naerab Mack Bar-B-Que ostujuht Elina Virro ja mõõdab maja firmaburgeri kõrguseks 16 cm.

Arvestava osa sellest ehitisest moodustavad 200grammine grillpihv ja 12 tundi barbeque-ahjus küpsenud samas kaalus lihatükk. Seepärast on ka mõistetav, miks süüakse killuke-Ameerikat-sinu-taldrikul-toidukohas hamburgerit kombekalt noa ja kahvliga.

Väherasvane kõhutäis veisehakklihast

Hamburgeri teevad tervislikuks väherasvane hakkliha, täisterakukkel ja igasugune roheline kraam, usub tuntud grillmeister Enn Tobreluts ja soovitab vahelduseks kotleti asemel välisfileed proovida.

"Juustu asendasin seekord avokaadoga ja tervislikkust lisasin ka väherasvase eestimaise veisehakklihaga," ütleb BBQ- ja grillmeister ja koolitaja Enn Tobreluts .

Ühtlasi peab ta ka Maksi & Mooritsa tootearenduse konsultandi ametit.

Avokaadoviilu peale raputab ta veel seemneid lisaks tomativiilule ja salatilehtedele ja sokutab kuklipoolikute vahele ka mõned rohelised spinatilehed.

"Spinat, seemned ja kõik muu roheline on suured kaltsiumiallikad ja üldse väga head meie tervisele," sõltub Ennu sõnul vaid sinust endast, kui tervislik kõhutäis kotletisaiast kokku saab.

Peale allpool olevas retseptis nimetatud komponentide võib burgerile lisada ka lutserniidusid, rukolat, praetud kukeseeni, kitsejuustu, keedupeeti, India ja metsapähkleid, kane- või seedermänniseemneid.

Või miks mitte panna kotleti peale sulatatud sinihallitusjuustu, ananassi ja papaiat või hoopis mozzarella’t ja basiilikut. "Hakklihast kotleti asemel võib valmistada burgeri ka veise- või sea välisfileest," näeb Enn mängumaad ka kotletis endas.

Tervislik burger

Vaja läheb: veisehakkliha, täisterakukleid, avokaadot, tomatit, salatilehti (soovitavalt frillise salatit), värsket spinatit, seemnesegu (seesami-, päevalille-, kõrvitsa- ja linaseemned jms), kastet, soovi korral võid igale hamburgerile panna ka ühe toorpeekoniviilu

Ennu lemmikkaste

Vaja läheb: meelepärane BBQ-kastet (näiteks Santa Maria Original), tomatiketšupit, marineeritud võileivakurki (näiteks Felix), tomatit, punast sibulat, Kastme valmistamiseks haki kõik komponendid peeneks ning sega BBQ-kastme ja ketšupiga.

Valmistamine:

Vormi veisehakklihast burgerikotletid ning maitsesta musta pipra ja soolaga. Küpseta kotletid grillil või pannil medium’iks.

Kui kasutad mõnd teist hakkliha, siis küpseta kotlette kauem, ainult veiselihast kotlet võib jääda medium’iks.

Lõika kuklid keskelt pooleks ja kuumuta grillil. Kui lisad toorsuitsupeekonit, grilli või prae ka see kergelt krõbedaks.

Kõigepealt tõsta kuklile umbes kolm supilusikatäit kastet, siis kotlet, soovi korral ka peekoniviil, seejärel avokaadoviilud, seemned, rohelised lehed ja suur tomativiil. Kõige viimasena tõsta peale teine kuklipoolik.

10 nippi parima kotleti tegemiseks

Kui tahad, et burger tõesti maitsev välja kukuks, soovitab portaal localfoods.about.com silmas pidada järgmist.

1.Vali õige liha. Mahlaste burgerite tegemiseks vali vähemalt 18protsendilise rasvasisaldusega veiseliha, lahja lihaga jääb tulemus kuiv. Sama käib kalkuni- ja lambaliha kohta. Mida hiljem liha hakklihamasinast tulnud on, seda õrnemad ja maitsekamad burgerid tulevad.

2.Hoidu liha üle küpsetamast. Mida rohkem sa liha käte vahel mudid, seda sitkemad burgerid tulevad. Seepärast mudi liha pärast soola ja maitseainete lisamist näppudega ainult nii palju, et maitseained seguneks.

3.Tee burgerite vormimiseks käed märjaks. Niiskus ei lase kätel kleepuvaks muutuda ja aitab lihal ka rutem õigesse vormi saada.

4.Vajuta kotleti keskele lohk. Jaga liha võrdseteks osadeks ja vormi äärtest 1,8 cm ja keskelt 1,2 cm paksused pihvid.

5.Hoia kotlette grillimiseni külmas. Pane pihvid külmkappi ja võta nad välja vahetult enne grillile panekut, see aitab säilitada lihas maitseid.

6.Kasuta puhast grillresti. Pärast eelmist grillimist puhastamata jäänud rest kipub kleepuma. Sama juhtub, kui resti pole küllalt õlitatud või on temperatuur liiga madal. Kui sa tahad, et su burgerid kohe särisema hakkaksid, pööra eelnimetatule tähelepanu!

7.Kasuta kuuma grilli. Temperatuur on õige siis, kui saad hoida kätt kaks-kolm sekundit kolme sentimeetri kõrgusel grilli kohal. Gaasigrilli kasutades keera gaas küpsetamise ajal madalamaks, söegrilli puhul peab olema tuli kustunud.

8.Pööra pihve ringi ainult üks kord. Pidev pööramine muudab pihvid sitkeks ja kuivatab liha. Küpsetusaeg sõltub kindlasti kotleti suurusest, aga keskmist pihvi mõlemalt poolt küpsetades saab kahe minutiga pooltoore ehk rare-, nelja minutiga poolküpse ehk medium- ja viie minutiga küpse ehk well-done-pihvi.

9.Ära suru küpsetamisel pihve õhemaks. See on grillimisel väga levinud viga, aga koos mahlaga immitseb lihast välja ka suur osa maitsest, mahlakusest rääkimata.

10.Lase kotletil puhata. See aitab mahladel burgeripihvis ühtlaselt jaotuda ja nii saab iga suutäis maksimaalselt mahlakas.