PURGISUPIFÄNN: "Kui supiisu tuleb, võtan pigem poest mõne purgisupi kui hakkan ise puljongit keetma. Saan kiiresti kõhu täis ja võin koolitööd tegema hakata või trenni minna," on Kristiina väga rahul purgisuppide valikuga. Foto: MARI LUUD
Toiduuudised
2. veebruar 2014, 12:00

Purgiborborš: kiire kuum kõhutäis külmal ajal

Mis sobiks pakasega paremini nälja leevenduseks kui taldrikutäis kuuma suppi! Seljankade ja kapsasuppidega võrreldes on poes mitmesuguseid boršipurke kolm korda rohkem, järelikult on boršil minekut. Õhtulehe järjekordsel pimetestil võis parim neist koguda maksimaalselt 80 punkti.

Kuigi tubli perenaine teeb boršisupi alates peedi koorimisest ja porgandi-kapsa ribastamisest ise ja ei kasuta puljongikuubikut, vaid keedab tundide kaupa puljongit, saab pere kõhu täis ka kiiresti valmivast purgiboršist.

Proovisime oma järjekordsel pimetestil üheksat borši ja parim neist võis kaheksaliikmeliselt žüriilt koguda maksimaalselt 80 punkti.

Supid keetsime valmis täpselt purgilt loetud õpetuste järgi, mis erines peamiselt vaid keetmisele kuluvas ajas – kui enamik suppe sai valmis 2–3 minutiga, siis Leedust pärit hapukapsaborš puravikkudega nõudis seitsmeminutilist keetmist.

Peaaegu kõigil purkidel seisis märge, et soovi korral lisada süües hapukoort. Seda me ka tegime ja ette rutates olgu kohe ka öeldud, et kaht kõige kehvemat suppi ei muutnud koorgi oluliselt söödavamaks.

Mõnele on lisatud maitsetugevdajat

Et žürii saaks igast boršist õige pildi, seisid kõik üheksa auravat supipotti järgemööda laual ja igaüks liigutas kulpi ise. Punkte kokku liites selgus, et esikolmiku vahel käis üsna tihe rebimine. Vaid kolmepunktine vahe lahutab teisele kohale platseerunud Salvesti Ukraina borši sealihaga võidukast Felixi värskekapsaboršist veiselihaga.

Test kinnitab, et nii Felix kui Salvest on oma paremate suppidega suutnud hästi tabada oma sihtgrupi maitse-eelistuse. Seda maitsetugevdajat lisamata. Odavamad boršid aga sisaldavad ka maitsetugevdajat naatriumglutamaati.

Punktide jagamisel supis olev liha arvesse ei läinud, kuna osa borše olid lihavabad. Samas olgu märgitud, et liha, mida me supipurkidest leidsime, oli korralik kraam ja jätkus mitmele sööjale.

Kõik üheksa proovitud borši sünnivad küll süüa, aga mõnda neist tuleks enne lauale andmist maitsestada ja mõnele kuluks ka pisut enam paksu ära. Ainult seentega borši spetsiifiline maitse jääb ka vaatamata hapukoore ja maitserohelise lisamisele ikkagi võõraks.

57 punkti

Felixi värske-kapsaborš veiselihaga

Hind 2,19 €

Tootja AS Põltsamaa Felix

1 portsjon valmissuppi annab 88 kcal

Koostis: punapeet, värske kapsas (25%), veiseliha (11,5%), kartul, joogivesi, porgand,

tomatipasta, sibul, lõhna- ja maitseained (sisaldab sellerit), keedusool, suhkur, nisujahu, äädikas. Gluteenivaba.

6 ostaks, 2 mitte

+ mõnus ja maitsev; ilus punane, päris ehtsa borši moodi; maitsed on tasakaalus; katlas osatakse suppi keeta küll!

– tükid tiba suured; nõuab hapukoort ja rohelist sibulat; peedile rohkem tuld!

54 punkti, Salvesti Ukraina borš sealihaga

Hind 1,99 €

Tootja AS Salvest

1 portsjon annab 163 kcal

Koostis: sealiha (20%), punapeet, värske kapsas, kartul, porgand, sibul, tomatipasta, aeduba, searasv, keedusool, paprika, nisujahu, suhkur, maitseained.

6 ostaks, 2 mitte

+ tõesti maitsev; kodune supp; köögiviljad parajalt krõmpsud; liha korralikult, mõnus kehakinnitus; supi kohta üle keskmise toitev.

– kahvatu värv; oad on küll üleliigsed!; maitseb nagu algaja koka valmistatud supp; paprikapulber liiga tuntav.

52 punkti, Felixi hapukapsaborš sealihaga

Hind 1,79 €

Tootja AS Põltsamaa Felix

1 portsjon annab 93 kcal

Koostis: punapeet, hapukapsas (26%), sealiha (10%), joogivesi, kartul, porgand, tomatipasta, sibul, lõhna- ja maitseained (sisaldab sellerit), suhkur, rapsiõli, keedusool, pipar. Naatriumglutamaadivaba,

säilitusaineteta.

5 ostaks, 3 mitte

+ Plussid: toekas ja vürtsikas; lõhnab nagu päris borš; pesuehtsat borši värvi; leem mõnusalt piprane.

– Miinused: peeti on liiga palju; mage; köögivilju tiba hõredalt sees; vesisevõitu.

48 punkti, Salvesti veiselihaga hapukapsaborš

Hind 1,99 €

Tootja AS Salvest

1 portsjon annab 135 kcal

Koostis: punapeet, hapukapsas (21%), kartul, veiseliha (10%), porgand, sibul, searasv, tomatipasta, suhkur, nisujahu, keedusool, maitseroheline, maitse-

ained.

5 ostaks, 3 mitte

+ tugevamaitseline; tummine konsistents; ilus punane supp; igati boršilik; parasjagu paks.

– liiga kapsane; nõuab hapukoort, muidu kuidagi magus.

31 punkti, Supper borš

Hind 1,36 €

Tootja AS Põltsamaa Felix

100 g toodet annab 77 kcal

Koostis: punapeet, värske kapsas, kartul, porgand, sibul, tomatipasta, nisujahu, rapsiõli, keedusool, suhkur, maitseainete segu (sh soja, seller, maitsetugevdi naatriumglutamaat).

3 ostaks, 5 mitte

+ üldiselt söödav; maitse on hea; ilus värv; hapukoorega kärab küll!

– kummalise lõhna ja keemia maitsega; viletsapoolne; domineerib mingi võõras maitse; mõned komponendi pudrused, teised liiga kõvad; üsna maitsetu kraam; vesisevõitu.

28 punkti, Borš Virtuosso

Hind 1,25 €

Toodetud Eestis RIMI eritellimusel

100 grammi toodet annab 78 kcal

Koostis: punapeet (38,1), värske kapsas (18%), kartul 15%, porgand, sibul, tomatipasta,

nisujahu, rapsiõli, keedusool, suhkur, till, maitseainete segu (sh kurkum, küüslauk, seller, pärmiekstrakt).

2 ostaks, 6 mitte

+ värv kena, üsna söödav.

– imelik lõhn ja tehismaitse; osa komponente liiga kõvad; lahja; maitse liiga hapu; peet on eriti kõva; vabatahtlikult ei sööks.

27 punkti, Veiselihaga värskekapsaborš

Hind 1,29 €

Toodetud Eestis VP Market OÜ tellimusel

100 g toodet annab 75 kcal

Koostis: punapeet, värske kapsas (20%), kartul, joogivesi, veiseliha (7%), porgand, sibul, searasv, tomatipasta, nisujahu, suhkur, keedusool, maitse-

tugevdi naatriumglutamaat.

2 ostaks, 6 mitte

+ suure nälja korral hapukoore ja rohelise sibula

lisamisega käib kah.

– kahtlaselt hele; mingi maitseaine käib kõigest üle; veider kõrvalmaitse; miski krõmpsub ebameeldivalt hamba all; kapsaribad liiga pikad; keetke peet pehmemaks!

26 punkti, Salvesti 3 minuti hapukapsa borš

Hind 1,15 €

Tootja AS Salvest

100 g annab 66 kcal

Koostis: punapeet (31%), hapukapsas (14%), kartul, porgand, tomatipasta, nisujahu, sibul, searasv, suhkur, keedusool, maitsetugevdi naatriumglutamaat, till, must pipar. Säilitus-aineteta.

2 ostaks, 6 mitte

+ dieedipidajale täitsa

passiks.

– selles supis võib iga tahke tükikese üle lugeda; väga lahja kraam; pigem boršilaadne toode; lõhna pole; lahja taimetoitlaste värk.

20 punkti, Ukraina borš seentega Extra

Hind 1,19 €

Toodetud Maxima LT UAB tellimusel Leedus

Koostis: peedid, hapukapsas, kartulid, sibulad, kivipuravikud (18%), tomatipasta, searasv, söögisool, taimeõli, suhkur,

nisujahu, must pipar, loorberilehed.

2 ostaks, 6 mitte

+ köögivili parajalt pehme.

– väga sööma ei kutsu: võõras maitse, on see ikka borš; maitseb pigem nagu marineeritud seened kui supp; ikka väga kummaline supp; ka hapukoore lisamine ei päästnud maitset.