Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
26. jaanuar 2014, 13:00

Lauakombed: söögipulgad nõuavad etiketitundmist

Söögipulkade kasutamiseks puudub ühine etikett. See, mida sobib pulkadega teha Jaapanis, ei pruugi Koreas kõne allagi tulla ja vastupidi.

Õnneks käes hoitakse pulki siiski kõikjal ühtmoodi. Selleks aseta üks söögipulk pöidla ja nimetissõrme vahele, teine ots toeta kõverdatud kolmandale ja neljandale sõrmele. Teine pulk pista esimese ja teise sõrme vahele ja hoia seda allapoole suunatuna pöidla otsaga. Jälgi, et pulgad asetseksid käes võrdselt. Toitu haarates liiguta ainult pulkade alumisi otsi, need otsad, mis toetuvad käele, peavad püsima paigal. Pulkade laiemad otsad, mis on sõrmede vahel, ei tohi ristuda, sest nii muutub toidupalakeste pulkade vahele haaramine võimatuks.

Ühine on seegi, et pulkadega ei tehta lärmi, neid ei hõõruta teineteise vastu. Pulki ei kasutata näiteks teenindaja tähelepanu tõmbamiseks. Nendega ei liigutata laual nõusid ega torgata nende otsa toidupalasid. Ka ei torgata pulki püsti toidukaussi.

Hiina

Hiinas on tavaks hoida riisikaussi suule hästi lähedal ning kasutada pulki selleks, et riisi kausist suhu lükata. Halvaks tooniks peetakse, kui lauale asetatud söögipulgad on suunatud teiste lauas istujate poole.

Serveerimiskaussides olevaid pulki kasutatakse ainult toidu enda taldrikule tõstmiseks. Enamasti on need söögipulkadest ka teistsugust värvi.

Hongkong

Söögikorda alustades oodatakse, kuni vanim einestaja on söögipulgad kätte võtnud. Söögipulkade laiemaid, käele toetavaid osasid võib kasutada vaid toidu segamiseks või toidu ettetõstmiseks, aga sedagi juhul, kui serveerimiskaussides puuduvad selleks ettenähtud pulgad.

Kui söömine on lõpetatud, aseta pulgad oma kausi peale, kui söögikord on pooleli, pane pulgad selleks ettenähtud alusele.

Jaapan

Kindlasti ei tohi pulkade abil toidupalakesi vahetada. Kui pulki parajasti ei kasutata, pistetakse need pulgaalusele püsti nii, et teravad otsad jäävad allapoole. Kui spetsiaalset alust pole, volditakse see salvrätist, millega pulgad lauda toodi.

Siinmail võib pulkade tagumist otsa kasutada ka toidu serveerimisnõust oma kaussi libistamiseks, kuid paremaks peetakse siiski serveerimispulkade kasutamist.

Pulki ei või laual ristata ega neid riisi sisse püsti seisma pista. Lauale asetades peab teravam ots jääma vasakule. Pulki ei tohi lauale panna diagonaalselt, vertikaalselt või teineteise peale ristatult.

Söögikorra lõpus mähitakse ühekordsed pulgad salvrätti, milles need lauale toodi.

Korea

Enamasti on pulgad laual koos lusikaga.

Kaussi, milles toit on, ei tõsteta kunagi suu juurde ja pulka ei asetata ilmaski lauale lusikast vasakule poole.

Vietnam

Tõsta kauss söömiseks suu juurde ja lükka riis pulkadega suhu. Alati kasuta korraga kaht pulka, ka siis, kui on vaja midagi segada.

Kunagi ei tohi toitu serveerimisanumatest otse suhu pista, enne peab see sinu kausist läbi käima.

Pulki ei tohi söögikorra lõpus asetada lauale V-kujuliselt.