Foto: ALDO LUUD
Toiduuudised
11. jaanuar 2014, 15:20

EL ei plaani kaneelisaiu keelustada (4)

Välismeedia kaudu Eestisse jõudnud paanika, nagu peaksid pagarid loobuma kaneelisaiade küpsetamisest, on alusetu. Euroopa Liit ei kavatse kaanelisaiu ära keelata, kinnitas Euroopa Komisjoni esindaja.

"ELil ei ole plaanis keelustada ühtegi kaneeli sisaldavat küpsetist, mis vastab ELi seadustele," sõnas Komisjoni tervisevoliniku Tonio Borgi kõneisik Frederic Vincent Eurokratile.

Vahetult enne jõule jõudis meediasse uudis, nagu oleks Taani traditsiooniliste kaneelisaiade päevad loetud, sest need küpsetised sisaldavad liiga palju kaneeli.

Kaneel omakorda sisaldab aga ainet nimega kumariin ja kui seda süüa suurtes kogustes pika aja jooksul, võib kumariin kahjustada maksa ja neere.

Euroopa toiduohutusameti 2008. aastal tehtud uuringust selgus, et kumariin on inimesele ohutu, kui seda tarbitakse päevas alla 0,1 mg ühe kilogrammi kehakaalu kohta. Nii kehtestati üleeuroopalised reeglid kaneeliga toitudele: hooajatoodetes (näiteks piparkookides) võib kumariini olla 50 mg kilogrammi kohta, kuid igapäevatoodetes ei tohi kumariinisisaldus ületada 15 mg ühe kilogrammi kohta.

Vincent lisas, et pigem peaks inimene, kes sööb päevas 400 grammi kaneelisaiu, muretsema hoopis selle pärast, et tarbib liiga palju rasva ja süsivesikuid.