Lihtne hakklihalasanje (neljale)
Toiduuudised
11. jaanuar 2014, 15:00

Aasta toiduhitid: koogid ja kiired argiõhturoad (2)

Kõige sagedamini otsiti eelmisel aastal klassikaliste argiroogade ja magusate küpsetiste retsepte, kinnitavad toiduportaalide külastusnumbrid.

Nami-Nami ligikaudu 17 700 retsepti hulgast on kolmel viimasel aastal enim huvi tuntud Manhattani toorjuustukoogi, jõulupiparkookide ja pärmitaina tegemise vastu. "Toorjuustukoogi retseptile on klikatud üle 14 000, pärmitainale ja piparkookidele üle 8000 korra," märgib retseptikogu looja ja asja hing Pille Petersoo.

Eestimaalaste kirglikku küpsetamishuvi kinnitab ka enam kui 14 000 retsepti hõlmava portaali toidutare.ee statistika. "Lugejad otsivad kergeid, häid ja äraproovitud variante ning kiikavad ikka ja jälle jõulude ajal süldi-, suvel hapukurkide ning kevadel pestoretsepte. Küll saan ma kinnitada heade ja klassikaliste argiroogade ning küpsetamise kui tervikteema menu. Väga kiiresti kogus palju vaatamisi näiteks Napoleoni koogi teema ja eriti valelehttaina tegemine," ütleb toidutare.ee peatoimetaja Siiri Kirikal. Enim huvituti eelmisel aastal kihilisest hapukoorekoogist, argiõhtu hakklihapajast ja lihtsast hakklihalasanjest. Esikolmikule jõudsid tihedalt kannule kolm kooki: toorjuustukook kondenspiimaga, imelihtne kohupiimakook ja Pariisi õunakook.

Kui mõlema nii-öelda universaalse retseptikogu hittideks osutusid toorjuustu- ja hapukoorekook, siis kahe piimatöösturi – Farmi ja Tere – veebikülgedel olevatest enam kui 600 retseptist vaadati kõige sagedamini hoopis jogurtimarinaadis sealiha ja guljašši. Peaaegu sama populaarseks osutusid kohupiima-õunakook, halvaa-toorjuustukook, penne juustukastmega ja kahe minuti jogurtijäätis. "Kindlasti tõusis huvi selliste uute toodetega seotud retseptide vastu nagu Kreeka ja Türgi jogurtid ning salatijuust ja Creme fraiche," märgib Maag Piimatööstuse turundusjuht Ruta Kallaspoolik.

Lihtne hakklihalasanje (neljale)

Valmistusaeg: tunnike ettevalmistusteks ja pool küpsetamiseks.

Vaja läheb: 12 lasanjeplaati, 100 g tavalist riivjuustu või 50 g riivitud Parmesani, 3 sl võid.

Hakkliha-tomatikaste: 4 sl oliiviõli, 1 sibul, 1 küüslauguküüs, 100 g suitsupeekonit, 1 porgand (soovi korral riivitult), 1 varsseller, 500 g kodust või veisehakkliha, 1,5 dl punast kuiva veini, 3 sl tomatipastat, 1,5 dl puljongit, 400 g purustatud tomateid, 2 tl kuivatatud pune, 1 tl riivitud muskaatpähklit, soola, musta pipart.

Valge kaste: 40 g võid, 3 sl nisujahu, 6 dl piima, muskaatpähklit, soola, musta pipart.

Valmistamine: Kuumuta pannil õli, puista sellele hakitud küüslauk, sibul, peekon, seller ja porgand. Kuumuta segades, kuni need on pehmed. Lisa hakkliha ja kuumuta veel segades, kuni ka liha on läbi küpsenud. Vala juurde punane vein ja kuumuta mõni minut. Siis lisa puljong, keeda mõni minut. Vala sekka tomatikonserv ja -pasta ning puista juurde pune ja muskaatpähkel. Lase väiksel tulel haududa 40–50 minutit. Samal ajal tee valmis valge kaste: sulata pannil või ja sega hulka jahu. Kuumuta väiksel tulel minuti jagu. Vala juurde piim ja kuumuta vispeldades, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Keeda veel tasasel tulel 2–3 minutit. Tõsta veidi hakklihakastet neljakandilise lasanjevormi põhja. Lao peale lasanjeplaadid, siis pane hakkliha- ja valget kastet. Lao sel moel neli kihti lasanjeplaate. Kõige pealmised kihid peaksid olema lasanjeplaadid ja valge kaste. Puista peale juust ja võitükikesed. Küpseta 200kraadises ahjus 30–50 minutit. Serveeri kuumalt koos värske salatiga.

Allikas: toidutare.ee (Lia Virkus, Pere ja Kodu)

Manhattani toorjuustukook

(kaheksale)

Vaja läheb: 8 Digestive küpsist, 50 g sulatatud võid.

Täidis: 400 g Philadephia toorjuustu, 75 g suhkrut, 2 muna, 0,5 tl vanilliekstrakti või 1 tl vanillsuhkrut.

Kate: 250 g hapukoort, 2 sl suhkrut, 0,5 tl vanilliekstrakti või 1 tl kvaliteetset vanillsuhkrut.

Valmistamine: Sega purustatud küpsised ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 20–23 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmikusse.

Täidise tegemiseks sega kõik ained omavahel, soovi korral vahusta kergelt mikseriga. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25–30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud.

Lase 20 minutit jahtuda.

Sega hapukoor, suhkur ja vanill, vala jahtunud koogile ettevaatlikult. Küpseta 230kraadises ahjus 5–7 minutit, kuni on näha, et hapukoorekiht on pealt veidi kuivemaks muutunud.

Lase enne serveerimist põhjalikult jahtuda. Serveeri näiteks värskete marjadega. Fotol olev kook on küpsetatud 20 cm läbimõõduga vormis; lisandiks on maasika-mündisalsa palsamiäädikaga.

NIPP: Toorjuust peab olema toasoe ja pehme, muidu ei õnnestu täidist ühtlaseks segada!!!

Allikas: www.nami-nami.ee

Kohupiima-õunakook

Vaja läheb: 0,5 tl soola, 3 dl jahu, 2 sl külma vett, 75 ml suhkrut, 150 g võid (82%), 1 munakollane.

Täidis: 1 tl vanillsuhkrut, 100 ml suhkrut (+ 2 sl õuntele raputamiseks), 2 muna, 300 g vähendatud laktoosisisaldusega kohupiimapastat (5%), 150 g hapukoort (30%), 300 g õunu, 1 tl kaneeli.

Valmistamine: Näpi külm või, suhkur, jahu ja sool purutaoliseks massiks. Lisa munakollasega segatud vesi ja sega kiirelt ühtlaseks tainaks. Suru see väiksematesse või ühte 24 cm pirukavormi põhja ja servadele. Täidise tegemiseks sega omavahel kohupiim, hapukoor, munad, suhkur ja vanillsuhkur ning vala täidis põhjale. Viiluta õunad. Kata kook õunaviiludega ning raputa peale suhkrut ja kaneeli. Küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit. Enne lahtilõikamist lase täielikult jahtuda. Allikas: www.tere.eu

Türgi jogurti marinaadis sealiha kartuli-patissonipudruga

Vaja läheb: seasisefileed, Türgi jogurtit, lihamaitseainet tüümianiga, küüslauku, soola.

Puder: kartulit, patissoni, soola, kuivatatud

basiilikut.

Valmistamine: Lõika seasisefilee õhukesteks viiludeks ja maitsesta, näiteks tüümianiga lihamaitseainega. Pane sellele küüslauk ja Türgi jogurtit, et kogu liha oleks kaetud. Jäta 4–5 tunniks marineerima. Küpseta 200kraadises ahjus umbes 45 minutit. Hea on kasutada küpsetuskotti, et liha mahlad alles jääksid.

Koori kartul ja patisson, lõika kuubikuteks. Keeda kuubikud pehmeks ja püreesta. Maitsesta soola ja kuivatatud basiilikuga.

Kõrvale sobib värske salat. Allikas: www.farmi.ee (Nele Luik)