Sandra VungiFoto: ALDO LUUD
Toiduuudised
22. detsember 2013, 17:40

Jõululaud verivorstide ja seapraeta?! (58)

Paljudele tundub jutt seaprae ja verivorstideta jõululauast lihtsalt halb nali – mis jõulusöömaaeg see niisugune oleks! Just sedasi katavad aga pühadelaua taimetoitlased ega kurda sugugi kehva kõhutäie üle. Vastupidi, valik on uskumatult rikkalik.
 

Tuntud taimetoitluse-edendaja, kokaraamatu autor ja taimetoiduteemalise blogi pidaja Sandra Vungi kinnitab, et taimetoitlaste jõululaud on tegelikult üllatavalt rikkalik ja road maitsvad, vaja on lihtsalt veidi eeltööd teha ja retsepte uurida.

Liha saab edukalt asendada taimsete valgurikaste toiduainetega – kui õigesti maitsestada, saab väga maitsvad road, teab Sandra.

«Näiteks saab jõulukapsad teha taimeõliga, mitte searasva ja lihaga, » märgib ta. «Isegi poes on juba müügil praekapsad, mis sisaldavad ainult taimeõli. Verivorsti asemel sobivad suurepäraselt kruubipudruga täidetud punase kapsa rullid, aga võib ka keerata norilehe sisse maitsestatud tangupraesibulaputru, määrida rullid pealt õliga ja küpsetada ahjus.»

Toekad ja maitsvad ampsud on läätsepallid, millele Sandra soovitab kastme peale teha.

Koorest kastet soovides võib rõõsa koore asemel võtta näiteks sojakoore.

Samast läätsepallitainast saab valmistada ka pikkpoisi, kui valada tainas õlitatud keeksivormi ja küpsetada ahjus nagu pikkpoissi ikka.

Sandra enda pere koguneb igal aastal jõuluks tema vanemate juurde. Siiani on peolaual alati siiski olnud ka liha, kuid igal aastal jääb seda üha vähemaks: asemele tuleb üha rohkem kala ja isuäratavaid taimseid jõuluroogasid – arvestatakse sellega, et laua ümber koguneb ka neid, kes liha ei söö.

Ülesöömise muret pole

Jõulauda ette valmistades kokkab Sandra koos emaga, kes teeb taimetoitude kõrval valmis ka liharoad. Liha ongi ainus traditsiooniline jõulutoit, mis taimetoitlase menüüst välja jääb, piparkookide puudumist näiteks pole põhjust peljata.

Sandra selgitab, et peaaegu kõiki sööke, millega inimesed on lapsepõlvest peale harjunud, saab teha taimselt: «Või tuleb lihtsalt asendada taimeõli või taimse margariiniga, muna asemel sobib küpsetuspulber,» juhendab ta.

«Lehmapiima saab asendada taimse piimaga, sobivad näiteks soja-, kaera-, riisi- ja mandlipiim.»

Ülesöömine, mis on eestlastel peaaegu et jõulutraditsioon, taimetoitlaste pühadekommete hulka ei kuulu.

«Kuigi ka maitsvat taimset toitu on võimalik süüa liiga palju, on siiski pärast suurt pidusöömingut kerge olla,» ütleb Sandra. «Ma ei mäletagi, millal ma viimati kogesin seda ebameeldivat ülesöömise tunnet, kus pärast pidulauda ei jõua mitu tundi ennast liigutada.»

Punase kapsa rullid kruubipudrugrillkastmetäidisega
8-10 inimesele

Vaja läheb

Rullide jaoks: üks suurem pea punast kapsast, 400 g odrakruupe, u 250 ml Felixi suitsust grillkastet, 1–2 tl köögiviljapuljongi pulbrit.

Kastmeks: 2 pakki Alpro sojakoort, 100 ml vett, 1,5 sl köögiviljapuljongi pulbrit või sojakastet, (2 tl majoraani).

Lõika kapsapeal juurikas ettevaatlikult välja. Keeda kapsapead u 10 minutit või kuni lehed on pehmed. Kurna, loputa külma veega ja eralda lehed ettevaatlikult üksteisest. Pane kruubid keema. Kui need on poolpehmed, lisa puljongipulber. Keeda, kuni vedelik on kadunud ja kruubid täiesti pehmed. Lisa kruubipudrule grillkaste ja sega kõik korralikult läbi.

Kastme tarvis sega sojakoor läbi vee, puljongipulbri või sojakastmega ja soovi korral pane ka natuke majoraani.

Täida kapsalehed kruubipudruga (täidist läheb iga lehe sisse umbes 3 sl) ja pane õliga määritud ahjuvormi. Määri natuke õli ka kapsarullide peale. Küpseta rulle ahjus 200 kraadi juures, kuni need on pealt natuke krõbedad. Seejärel vala kõik kastmega üle ja küpseta veel 10-15 minutit.

Läätsepallid
Umbes 40 pallikest

Vaja läheb

150 g kooritud päevalilleseemneid, 3 sl linaseemnejahu + 9 sl vett, 200 g kuivatatud rohelisi läätsi, 100 g riisi, 2–3 sl õli, 1 sibul, ½ tl soola, natuke jahvatatud musta pipart, 4 küüslauguküünt, 1 tl jahvatatud muskaatpähklit, 4 sl suitsust grillkastet, 2 sl paprikapulbrit, 2 tl köögiviljapuljongi pulbrit, 80 g riivsaia, 4 sl riisijahu.

Leota päevalilleseemneid mõni tund või üle öö. Sega linaseemnejahu veega ja jäta vähemalt 15 minutiks külmkappi. Linajahu ja vee segu on hea taina siduja ning sobib hästi muna asemel. Keeda läätsed ja riis koos täiesti pehmeks, peaaegu pudruks.

Samal ajal kuumuta pannil õli, pane sinna hakitud sibulad, sool ja pipar. Prae 2–3 minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Lisa hakitud küüslauk ja muskaatpähkel. Prae u 30 sekundit ja tõsta tulelt.

Kurna läätsed ja riis väga korralikult, et kogu vedelik saaks välja. Tee sama ka leotatud päevalilleseemnetega, sega need grillkastmega läbi ja püreesta saumikseriga ühtlaseks.

Sega läätseriisisegule hulka praetud sibulad, seejärel paprikapulber, püreestatud päevalilleseemned, puljongipulber, riivsai ja riisijahu. Sega kõik hoolikalt läbi.

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Vormi tainast väikesed pallikesed ja prae neid kuumas õlis, kuni pallid on kuldpruunid. (Prae mitme pannitäiena, et pallid poleks üksteise peal ja saaksid kenasti pruunistuda.) Säti praetud pallikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 45 minutit 180 kraadi juures.

Koorene seeneploomikaste
4-6 inimesele

Vaja läheb

3 sl õli, 2 sibulat, 1–2 tl soola, näpuotsatäis jahvatatud musta pipart, 200 g kuivatatud ploome, 450 g viilutatud šampinjone, 120 ml vett, 200 ml Alpro sojakoort.

Kuumuta paksema põhjaga potis õli. Puista sinna hakitud sibulad, sool ja pipar. Prae paar minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Lisa hakitud ploomid ja prae veel minutike.

Pane juurde šampinjoniviilud ja vesi. Hauta keskmisel kuumusel kaane all 5–7 minutit. Vala sekka sojakoor ja hauta veel kaks minutit.

Retseptid: Sandra Vungi

Pehme piparkook maapähklišokolaadiglasuuriga
Kogused ühe 26 cm läbimõõduga koogivormi jaoks.
Vaja läheb

7 dl nisujahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soodat, 5 sl (pruuni) suhkrut, 2 tl piparkoogimaitseainet, 4 dl vett, 1 tl (õuna)äädikat, 100 g taimset margariini, glasuuriks 200 g tumedaid šokolaadinööpe või -tahvlit ja 2 sl maapähklivõid.

Pane ahi 180 kraadi juurde kuumenema. Samal ajal sega hoolikalt kausis läbi kõik kuivained: jahu, küpsetuspulber, sooda, suhkur ja piparkoogimaitseaine. Vala juurde vesi ja äädikas ning sega. Sulata pliidil plekktopsis või mikrolaineahjus margariin ja lisa koogitainale. Sega korralikult läbi, vala tainas õli või margariiniga määritud ahjuvormi ja küpseta 180 kraadi juures 40 minutit. Kui kook on valmis, pane see jahtuma.

Tee šokolaadiglasuur: vala šokolaadinööbid või purustatud šokolaaditahvel potti või plekk-kaussi ja pane sinna kaks supilusikatäit maapähklivõid. Võta üks natuke suurem pott, vala selle põhja vesi ja aja keema.

Pane plekk-kauss või pott koos šokolaadiga suurema poti sisse, aga proovi nii, et ülemise poti sangad või kausi ääred jääksid alumise poti servade peale ja ülemise poti põhi ei puudutaks keevat vett. Alt tuleva kuuma auru mõjul hakkab šokolaad sulama.

Sega vahepeal, kuni šokolaad on täielikult sulanud ja vedel. Võta kook vormist välja, vala sellele sulašokolaad ja silu ühtlaseks. Tee ilusasti kokku ka koogiääred. Jäta kook jahedasse kohta vähemalt pooleks tunniks tahenema, et šokolaad ei oleks pealt enam vedel.

Lõika lahti ja serveeri.