Foto: Stanislav Moškov
Toiduuudised
22. detsember 2013, 12:04

"Pühadeks passib ideaalselt kalatoit!" (13)

Näitlejapaari Karin Tammaru ja Indrek Taalmaa pere jõululaual on aukohal ahjulõhe ja kerge salat.

"Karin maitsestab, mina tükeldan," juhatab näitleja Indrek Taalmaa jõululõuna kokkamisvägesid selgel lavahäälel. Tõsi, kööginurka koondunud vägede koosseisu kuulub peale Indreku vaid näitlejannast kaasa Karin Tammaru. "Soola, pipart ja tilli!" muigab Karin lõhefileega tõtt vaadates ja poetab siis pooliti murelikult: "Issand, loodan, et ma nüüd üle ei maitsesta!"

Kollektiivse kunstina peaks Tallinna Kammerteatri backstage’i kööginurgas valmima jõululõuna, mille peategelaseks on ahjulõhe ürtidega. "Mina maitsestan ühe, sina teise kala," teeb Karin Indrekule pakkumise, kuid Indrek on hoos avokaadode tükeldamisega salati tarvis ega tee kuulmagi.

Mis seal ikka, ega Karin esimest korda elus lõhet maitsesta. "Me oleme aastaid jõuludeks ahjulõhet teinud, see on meie traditsioon," ütleb Karin pipra ja soolaga mässamise sekka, et jõuluaega, mil ülesöömisoht on suur, passib kalatoit ideaalselt.

"Inimesed söövad jõulude ajal liha, kapsast, verivorsti," kirjeldab Indrek tavapärast jõululauda, mis näeb välja kui äke.

Ning pärast mida on söömispohmell kindlustatud. "Aga lõhe ja salat avokaadoga – see on suurepärane! Saad kõhu täis ning pärast on hea olla," kiidab Indrek, kes käsitseb avokaadot lahates nuga pea sama osavalt kui meisterkokk Gordon Ramsay.

"Mul ei ole sel aastal ühtegi jõuluvana teha."

"Ja lõhet me teeme sedamoodi, et ei küpseta teda üle ega jäta ka tooreks. Hea on see siis, kui on just-just valmis saanud. Ülimahlane!" valgustab Indrek, ehkki Karin poetab, et ega nad teab mis hästi kammerteatri pliidiahju tunne ja sestap ei pruugi ses küpsetatud esimene kala õnnestuda.

"Me ei saa eksida selle suhtes," on Indrek kindel.

"Lõhna järgi on tunda, et on õige aeg. Kui lõhn tuleb, siis teed stanniolpaberi lahti, kontrollid."

Selleks ajaks on Indrek kontrollpilgu heitnud ka maitsestamisele ja selgitab, et maitseainetega üle pingutada ei tasu: "Tunde järgi tuleb neid panna. Peaasi, et maitseainete vahelt jääb tunda ka kalamaitset. Less is more – vähem on rohkem." Indrek teeb loengu peale moosivargast kassi nägu ja kõhistab naerda. "Just ülilihtsuses peitub hõrk maitse!"

Kuid ehkki Indrek on teada kui esmaklassiline kokkaja ja grillimeister, ei ole üksnes tema selle pere kokk. "Mõlemad oleme," kinnitab Indrek. "See oleneb toitudest," arvab Karin.

"Indrek tunneb liha, mina eriti mitte. Aga mul tulevad suured õhukesed pannkoogid hästi välja."

Indrek muheleb: "Karin maitsestab kala – see on tema ülesanne alati."

Ning Taalmaa-Tammaru traditsiooniline jõululõhe rändab neljal käel vuhinal ahju. Meeskonnatöö toimib kui kellavärk, ehkki viimasel ajal neil ühiskokkamiseks aega napib. Sel lihtsal põhjusel, et Indrek tõmbab täie jõuga käima Kalamajas avatud Tallinna Kammerteatrit, mängib Endlas, Ugalas ja Vanemuises ning Karingi seerib Endla ja Tallinna Kammerteatri vahet.

On siis mõlemal praeguses koduteatris Endlas viimane hooaeg? "Ei, mul on seal kaheaastane leping," ütleb Karin, et rapsida pole mõtet.

"Tallinna tuleku mõte oli nii spontaanne – kõik ei olnudki läbi mõeldud."

Nii pendeldavadki nad valdavalt Pärnu ja Tallinna vahet. Karin on siiski rohkem Pärnus ning Indrekul on vastse kammerteatriga tegemist Tallinnas. Indrek mängib ses omaloodud teatrimajas monotükke "Hitler", "Raineri hommik" ja "Sinised kilesussid jalas", lisaks võõrustab teisigi tegijaid. "Minul pole veel siin ühtegi tööd, peale selle, et olen asjaajaja," tähendab Karin.

Pealegi on Pärnu-kodus näitlejapaari pojad Theodor-Villem ja Leonhard Sass, kes tähelepanu vajavad. "Vanem ei tee välja, et me alatihti ära oleme, aga noorem ikka natuke igatseb pereelu," ohkab Karin. Seevastu jõuluõhtul saab pere-eluootus kuhjaga täis. Isegi isa Indrekul pole plaanis punast kuube selga tõmmata ning tööle vantsida.

"Mul ei ole sel aastal ühtegi jõuluvana teha," särab Indrek rahulolust.

"Siis ma olin kadunud mees!"

Ajal, mil Karin ja Indrek Tartu Vanemuise ridadesse kuulusid, kõneldi kuluaarides legende, et Indrekul on salaretsept, mille järgi ta kevaditi kogu draamatrupile šašlõkki valmistab. Kõik sõid ja langesid Indreku kokakunstist sõltuvusse. Indrek ise itsitab, et tema loominguline lähenemine toiduvalmistamisele algas teismelisena, mine tea, ehk isegi munapraadimisest. Kokkamisoskuste pärast Indrek Karinile silma jäigi? "Ei," kostab Karin ütlemata konkreetse häälega. "Ehhehhei!" naerab Indrek.

"Mina panin talle vastlakuklid kinni," lausub Karin sõna "mina" vägagi teatraalselt rõhutades.

"Vastlapäev oli Rakvere teatris, ma ei tea, miks ma talle kuklid kinni panin. Vaatasin, et jube head ja jube ruttu saavad otsa. Panin kolm tükki kõrvale, ta ei palunud seda ega midagi."

Tallinnast naasnud Indrekut tervitas ta enda mäletamist mööda särasilmne tüdruk ja ütles, et vastlakuklid ootavad. "Millal need vastlad olid?" püüab Indrek meenutada.

"Veebruaris? Siis oligi kõik, siis ma olin kadunud mees. Jajah, kadunud mees!" Teisisõnu võitis Karin vastlakuklitega Indreku südame. Jäägitult.

Toona oli Karin verivärske näitlejatar. Veel enam: ainuke tüdruk, kes poistekambaga lavakunstikooli XVII lennust 1996. aastal Rakvere teatrisse tulla otsustas. "Ainus ihaldatud tüdruk! Jajah, mehed ju ikka seljataga kõnelesid sinust." lisab Indrek, uhkus hääles.

Sel hetkel asub aga kõnelema hoopis ahjust tõusev lõhn. Jõulukala annab teada, et on küpsemas. Lõhnapilv ei peta, valmis see ongi. Nagu näitlejapaar lubas – erakordselt kiiresti.

Näitlejapaari ahjulõhe (neljale)

VAJA LÄHEB: lõhet (puhastatult kaks poolt), kaks keskmist punti tilli, soola ja pipart, sidrunit.

VALMISTAMINE: Eemalda lõhelt luud, pane kalapooled fooliumile (nahk allpool) ja maitsesta soola ja pipraga (tunde järgi, aga pigem vähe, palju pole vaja). Raputa kalale hakitud till ja tilguta sidrunimahla.

NB! Peamine on maitsestada mõõdukalt, et kala maitse ära ei kaoks.

Keera fooliumi servad kokku, nii et mahl välja ei valguks. Et veel kiiremini saaks, kuumuta ahi ette umbes 225 °C peale. Pane kala ahju ja kui nina hakkab tundma kalalõhna, ole valvel, sest varsti – ca 15 minuti pärast – on roog valmis. Kahvliotsaga kontrolli valmidust kala kõige paksema koha pealt. Valmis on siis, kui kala on ühtlaselt roosa. Kui roog liig vara ahjust välja sai võetud, rulli foolium kokku tagasi ja pane veel veidikeseks küpsema.

Kerge jõulusalat

VAJA LÄHEB: 3 küpset avokaadot, 4 tomatit, 1 keskmine jääsalatipea, 8 keskmist redist, 2 pikka kurki, näpuotsatäis soola ja pipart, tunde järgi oliiviõli.

VALMISTAMINE: Tükelda tomatid, redised ja kurgid. Lõika avokaadod pooleks, eemalda kivi, võta teelusikaga avokaadost parajad tükid. Pane kogu kraam suurde kaussi. Näpi jääsalati rohelisem osa samasse kaussi, maitsesta soola ja pipraga, lisa veidi oliiviõli ning sega kergelt läbi.

Nipp! Lõhekõrvaseks sobivad ka kollased kiivid ja marineeritud seened.

*Magustoiduks soovitavad Karin ja Indrek saia, millele määritud omatehtud vaarikatoormoosi. See lisab jõululõunale möödunud suve maitset.