«Kontsentraate ja maltoosat kasutades on algajal õlut teha kindlasti lihtsam kui linnastega,» ütleb Kochi Aitade peaõllemeister Enn Kärblane.Foto: TEET MALSROOS
Toiduuudised
7. detsember 2013, 08:00

Koduõlu pühadeks käima! Ole hügieeniga hoolas, ära mõtle üle! (2)

Ainuüksi veebipoodides nähtud õllepärmide ja linnaste valik ajab pea sassi ja hirmu peale, igasugusest riistvarast rääkimata. Kui inimene tahaks esimest korda elus ise jõuluks õlut teha, siis kuidas saaks hüva rüübe kõige kergemini valmis?

«Esmakordselt õlut tehes on kõige tähtsam mitte üle mõelda ja olla hügieeniga hoolas. Kõigepealt tuleb enda jaoks paika panna, mida täpsemalt teha tahetakse. Ega seadmed õlut ei tee, inimesed teevad,» rõhutab Ilmar Räni väikesest pruulikojast Õllenaut.

Õlut saab Ilmari sõnul teha miljonil meetodil, aga sissejuhatuseks soovitab ta lugeda veebikülge pruulimine.ee

Vajadust hügieenile tähelepanu pöörata rõhutab ka Kochi Aitade peaõllemeister Enn Kärblane. «Kindlasti tuleks vaadata, et kõik kasutatavad anumad ja vahendid oleksid piinlikult puhtad. Vastasel juhul võivad meie lisatud kultuurpärmi asemel võimust võtta muud mikroorganismid ja tulemuseks on ebameeldiva maitse ja aroomiga või isegi täiesti joodamatu märjuke,» hoiatab Kärblane algajaid õllepruule.

Neil, kel pole aega internetis retsepte otsida ning mitmesuguste linnaste hankimise ja jahvatamisega vaeva näha, soovitab ta appi võtta õllekomplekte, kus on olemas nii virde kontsentraat, pärmid kui ka pruulimiseks vajalikud juhendid. «Kontsentraate või maltoosat kasutades on algajal kindlasti ka lihtsam alustada kui linnaseid kasutades,» usub Kärblane. Pärmidest soovitab ta proovida kindlasti õllepärme.

Kui on selge, millise õlle pruulimiseks läheb, soovitab Räni sellegi endale selgeks teha, millist riistvara vaja läheb, et asja kallale asudes kõik vahendid kodus käepärast oleks. «Keedupott ei pea kindlasti roostevaba olema ja kääritamise jaoks on kõige lihtsam kasutada kaanega õhukindlalt suletavat ja alt kraaniga ämbrit,» ütleb Räni.

Kindlasti tuleb varuda ka kannatust – toatemperatuuril kulub õlle karboniseerimiseks umbes kaks kuni kolm nädalat.

Veebipoes müüdavad kaane, kraani ja õhulukuga 30eurosed ämbrid ei päästa pühadeaegset õllepruuli veel villimisvaevast, sest plastmassist kääritusnõu ei lase õlut surve all laagerdada, et käärimisel tekkinud süsihappegaas lahustuks. Selline kääritusnõu eeldab Kärblase sõnul õlle järelkääritamist pudelis või traditsioonilises vinkus.

«Õlu võib käärimisämbris pärmi eemaldamata seista kuni kuu aega, kuid gaas väljub paari päevaga,» hoiatab Räni. Seepärast villib õllemeister ise oma kesvamärjukese ümber pudelitesse, lisades 20 l kohta 70–100 g suhkrut, mis on eelnevalt lahustatud 0,02 l keevas vees.

«Kõige lihtsam on kasutada portselankorgiga pudeleid, neid saab korduvalt kasutada ja korkijat pole ka osta vaja. Aga puhtad pudelid tuleb kindlasti OXY-lahusega üle loputada,» jõuab ta taas jutujärjega hügieeniteemani.

Õllepudelid võib julgesti keldrisse seisma jätta ja kui pärm settib, seistes põhja, kinnitab see vaid, et tegemist on elava õllega. Jõuluks tegi Õllenaut kuus tuhat liitrit õlut.

Õllemeistrile vajalikud

Koduõlle tegemiseks vajalikku leiab peale mitmete veebipoodide ka aianduspoodidest. Vaata näiteks pruulimine.ee, pruulmeistrid.ee, veinivilla.ee, kodupruul.eu, maltoosa.ee, koduvein.ee, pipar.ee. (Allikas: Kochi Aitade peaõllemeister Enn Kärblane)