Rullkõrvitsa-suitsupeekoni-pastavormFoto: ALDO LUUD
Toiduuudised
23. november 2013, 07:00

Ahjuroad: kaamose vastu kokates

Päevi, kui tinahall taevas juba lõunaks maa peale laskub, aitavad kõige paremini üle elada küdev ahi ja isuäratav toit. Tore on seegi, et kui roa koostisosad on tükeldatud-pruunistatud, teeb ahju pandud roog end praktiliselt ise valmis.

«Perele teen kodus ahjutoitudest kõige sagedamini erinevaid köögivilju sinihallitusjuustuga, aga samuti täisteraputrusid. Ahjus küpsetatud punane peet ja suvikõrvits on võrratu maitsega ning on kümme erinevat võimalust neist kas või igaks päevaks uus ja eriline roog valmistada,» ütleb Olvi Raie.

Nimetatud kümmet erinevat võimalust praktiseerib ta soojemal ajal ka oma Ihamarus asuvas külakohvikus Pizza Olive, pakkudes rahvale vürtsikaid itaaliapäraseid ahjuroogasid ja küpsetades Itaalia päritolu spetsiaalses ahjus erinevaid pitsasid.

Meeste eriline lemmik on tomatisupp

Õhus on tunda basiilikut ja salveid. Punase sibula rõngad, riivitud Parmesani juust, mozzarella, oliivid. Ahjuvormi koostisaineid tõstes läheb lisaks ohtrale juustule, valgele veinile ja vahukoorele sinna ka märkimisväärne kogus küüslauku. Küüslauk saab sõna ka vürtsikas tomatisupis, millele on maitse mahendamiseks lisatud köögitoorjuustu ning suitsusema maitse saamiseks krõbedaid suitsupeekonirulle. «Tomatisupp maitseb eriti meestele,» märgib Olvi Raie.

Ahjutoit päästab perenaise pliidi ääres seismisest – lükka vaid pott ahju, keera köögikell õigel ajal helisema ja keskendu teistele toimetustele või telerist tulevale lemmikseriaalile. Lisaks ajale suhtuvad ahjuroad säästlikult ka sööja rahakotti – paljudes retseptides saab ära kasutada juustu, pastat jms, mis kastmega ülevalatuna taas isuäratavaks küpsevad. Ka on ahjutoitu raske ära rikkuda, ahjus õnnestub enamasti kõik.

Olvi Raie peab ahjuroogade suurimaks plussiks hoopis seda, et ahjus valmistatud toit liidab inimesi. «See lausa nõuab söömiseks rohkem aega kui friikartul või hamburger, mida annab ka püstijalu kugistada,» märgib Raie.

Naine usub, et rahulikult kaetud laua taga istudes peaks jääma ka aega huvi tunda, kuidas teisel päev möödus ja tänada kokka hea toidu eest.

Kahtluse alla võib seada, kas pitsa on ikka eestlaste jaoks ahjutoit. «On küll,» usub Oivi, et ahjusoe pitsa võib olla nii põhitoiduks kui ka eelroaks. Seni, kuni liha-köögiviljapada ahjus podiseb. Kohvikukülastajad on sageli pererahva käest pitsataina retsepti küsinud, et koduski krõbeda põhjaga pitsat küpsetada. Koos retseptiga saavad nad pitsameistrilt kaasa hoiatuse, et elektripliidi praeahjus sellist pitsat mingi imenipiga valmis ei tee. Lisaks ei maksa pitsapõhjale kuhjata kõigest külmkapis leiduvast 6–8 cm paksust täidisekihti.

Kuidas teha elektriahjus õigeid ahjukartuleid

Koori kartulid ja keeda neid 6-7 minutit. Kurna ja lase suuremal aurul ära aurata. Lase ahjupannil õli kuumaks, lisa maitseained, ära kuluks ka 2-3 sl praeleent. Veereta kartuleid maitsestatud õlisegus, nii et kõik oleksid ilusti õlised ja tõsta panniga ahju. Kartulid ei tohi üksteise peal kuhjas olla! Küpseta 220–230kraadises ahjus 15–20 minutit.

7 soovitust õnnestunud ahjuroaks

• Vali õige ahjupott- või vorm. Emailimata malmpott võib toidu halliks muuta (eriti tangupudru, kapsa, kanafilee).

• Jälgi, et toiduained ei jääks ahjupotis kuivale. Vajadusel lisa kas või kuuma vett.

• Kui roog on peaaegu valmis, aga vedelikku on liialt, võta potilt kaas ära, et vähemalt osa liigsest vedelikust jõuaks auruda.

• Pea kinni retseptis soovitatud temperatuurist, kuumust lisades ei valmi roog mitte kiiremini, vaid kipub tõenäoliselt hoopis kõrbema.

• Ära küpseta toitu üle, ka pärast ahjust välja võtmist valmib toit järelkuumuses edasi.

• Enne serveerimist lase roal 10 minutit seista.

• Maitsestamisel ole algul pigem tagasihoidlik, sest alati on kergem soola-pipart lisada kui ära võtta.

Rullkõrvitsa-suitsupeekoni-pastavorm (kuuele, pildil)

Vaja läheb: 400 g rullkõrvitsat, 400 g pastat, 200 g suitsupeekonit, 200 g kõrvitsat, 1 suurem paprika, 200 g riivitud parmesani või mozzarellat, 150 g valget veini, 200 ml vahukoort, 2 punast sibulat, 3 küüslauguküünt, 1 tl soola, suhkrut, purustatud pipart, basiilikut.

Valmistamine: Keeda pasta soolaga maitsestatud vees. Haki suitsupeekon, paprika ja sibulad ning prae need pannil kergelt läbi. Sega need makaronide ja tükeldatud kõrvitsaga ning tõsta kihiti võiga määritud ahjuvormi, kihtide vahele raputa riivjuustu. Sega kokku valge vein ja vahukoor, maitsesta soola, pipra ja värskelt pressitud küüslauguga. Kalla segu ahjuvormi, kõige peale puista ülejäänud riivjuust. Küpseta 180–200kraadises ahjus 20 minutit. Serveeri kuumalt, kuid vormiroog maitseb ka külmalt suurepäraselt.

Vürtsikas tomatisupp (neljale)

Vaja läheb: 600–700 g küpseid tomateid (või 400 g purustatud konservtomateid), 1 l puljongit, 2 paprikat, 150 g varssellerit, 150 g suitsupeekonit, 2 sibulat, 4 küüslauguküünt, 1 tšillipiprakaun, 200 g musti oliive, soola, pisut suhkrut, pipart, basiilikut.

Serveerimiseks toorjuustu ja balsamicokreemi.

Valmistamine: Grilli paprika- ja tomatisektorid, sibulaviilud, küüslauk ja juppideks lõigatud varsseller 200kraadises ahjus. Tõsta köögiviljad potti, lisa 1 l puljongit ning keeda tasasel tulel köögiviljad pehmeks. Püreeri saumikseriga ühtlaseks, maitsesta soola, suhkru ja basiilikuga. Prae suitsupeekoni õhukesi viile nii, et need tõmbuksid kuumuses rulli. Serveerimisel lisa krõbedatele peekonirullidele viilutatud musti oliive, toorjuustu ja balsamicokreemi. Kõrvale paku ciabattat.

Pitsa Toscana (kahele)

Põhi: 150 g jahu, 70 ml vett, tilgake õli, näputäis soola, suhkrut, herneterasuurune tükike pärmi. Täidis: tomatikaste, mozarella, sulatatud juust, sinihallitusjuust, parmesan, kana, ananass, tšilli. Serveerimiseks kirsstomateid ja rukolat.

Valmistamine: Lahusta vees sool, suhkur ja pärm, sega juurde ka õli. Lisa jahu ning sõtku tainas korralikult läbi ja veereta sellest kaks pallikest. Lase tainapallidel külmkapis vähemalt paar tundi seista (veel parem, kui teed taina eelmisel päeval valmis). Rulli tainapallist õhuke pitsapõhi, kata see kõigepealt tomatikastmega, seejärel lao peale juustud, kana ja ananassitükid. Ära täidist liialt kuhja, sest vastasel korral ei pääse maitsed mõjule! Küpseta 220kraadises ahjus, kuni juust hakkab sulama ja pitsapõhi on õhuliseks küpsenud.

Serveeri koos rukolalehtede ja kirsstomatitega.

Kihiline aedviljavorm (neljale)

Vaja läheb: 3 keskmist porgandit, 3 keskmist kartulit, 1 punane peet, 300 g suvikõrvitsat, 400 g hakkliha, 100 g riivitud juustu, 2 muna, 1 kl piima, tilli, karrit, tüümiani, rasvainet vormi määrimiseks.

Valmistamine: Koori ja riivi aedviljad, pane kihiti rasvainega määritud ahjuvormi, jättes alumiseks kihiks punapeedi. Klopi muna piimaga lahti ja vala vorm sellega üle. Küpseta 200kraadises ahjus 30–35 minutit, seejärel puista peale riivjuust ning pane veel 10 minutiks küpsema. Serveeri kuumalt.