Toiduuudised

Isadepäev: Anti Kobini magus üllatus (1)

Silja Paavle, 9. november 2013, 07:00
SULAB SUUS: Kuigi pereisa Anti Kobinil möödub suurem osa isadepäevast tööl, ei jää temalgi tütar Kioko ja kaasa Marili küpsetatud šokolaadikeeksiga maiustamata. Foto: Tiina Kõrtsini
«Sel ajal kui teised isad lähevad koos lastega teatrisse aega veetma, seisan mina laval ja lõbustan neid,» muigab Anti Kobin. Isadepäev ei jää tähistamata aga temalgi – ülejäänud pere peab üllatushommikusöögiga lihtsalt paar tundi varem alustama.

Perepühade tähistamine on Kobinite peres igati au sees. «Eks see lapsepõlvekodust kaasa tuleb,» pakub Anti Kobin (36). Isade- ja emadepäeva ning jõule on peale sünnipäevade tähistatud nii tema kui ka kaasa Marili (26) peres. Tõsi, Anti muigab, et kui tema veel väike oli, kõneldi rohkem Nõukogude armee aastapäevast ja naistepäevast. Aga niipea, kui emade- ja isadepäev au sisse tõusid, nende tähistamisele üle ka mindi.

Samal teemal

Anti naerab, et ainus päev, mida nad Mariliga ei tähistanud, oli sõbrapäev. Kui noored käisid aga pärast plaanitud reisi abiellumise päeva paika panemas, siis pakuti neile 14. veebruari. Alles autos lõi Marilile pähe: «Ehh, see on ju sõbrapäev!» Nii saigi nende pere juurde veel ühe tähtsa päeva.

Kobinite peres on välja kujunenud, et igal tähtpäeval saab peakangelane veidi kauem magada ja ülejäänud pereliikmed valmistavad talle üllatuse. Viimasel ajal on selleks traditsiooniliselt hommikusöök, kingitus ning Anti ja Marili kaheaastase tütre Kioko joonistatud kaart. Üllatused on selles peres üldse au sees, Anti sõnul on nende tegemises suurem meister Marili. «Üks väike krutski võiks ju argipäevas olla,» usub naine.

Kaheaastane tirtski askeldab köögis

Ka süüa teeb selles peres rohkem Marili. «Mitte et ma ei oskaks teha, kuid kui on võimalus, siis ma seda ei tee,» muigab Anti. Marili kiidab, et Anti oskab hästi teha pelmeene ja makarone, kuid tema firmaroog on risoto. «Mis risoto, see on pigem riis koos kõige muuga, mis kodus olemas,» ajab Anti tagasi. Ja lisab, et ka tema isa polnud eriti suur söögitegija. Aga kui ta selle tegevuse ette võttis, valmisid mehe käe all imehead potipõhja kartulid. «Ühel hetkel saab kartulil keeduvesi otsa ja siis muutuvad kartulid kuidagi pruuniks. Mitte pudruks, aga pruuniks,» meenutab Anti rooga lapsepõlvest.

Et Anti on hõivatud teatritegemistega ning Marili üritusturundusfirma koa.ee käimalükkamisega, siis saab ühiselt lauda istuda vaid õhtuti. Tegelikult juuakse ka hommikukohvi koos, kuid siis eriti toidule rõhku ei panda. Õhtuti katab aga Marili koos Kiokoga Antit

oodates laua ja valmistab õhtusöögiks midagi meelepärast. Näiteks liha või kala, mis mõlemad mekivad nii isale kui ka tütrele.

Marili ütleb, et retsepte ta eriti ei kasuta – söögitegemine on looming. Nii sündisid tal ükskord ka nacho-suupisted käepärastest asjadest ning need on maitsenud kõigile külalistele. Vaid šokolaadikeeksi puhul, mis on nii šokolaadine ja magus, et maitseb kindlasti kõikidele isadele, järgib ta retsepti piinliku täpsusega. Või no peaaegu – Marili muheleb, et šokolaadikookide puhul lisab ta tainasse šokolaadi niipalju, nagu ette nähtud, ja siis igaks juhuks veel natuke. Kioko ja Anti limpsavad šokolaadist keeksi igatahes mõnuga.

Kiokole meeldib emaga koos köögis askeldada – ta lööb meeleldi kaasa nii laua katmisel kui ka toiduvalmistamisel, näiteks aitab mune kaussi lüüa või tainast segada.

Isale Anti ja Marili tavaliselt isadepäeval külla ei jõua. Aga jõulude ajal on küll kindel tava, et ühel õhtul ollakse Kehras naise ja teisel Viljandis mehe vanemate juures.

Kodust äraolek paratamatu

Anti peres on isadepäeval kombeks saanud, et tütar tõuseb koos emaga varem ja valmistab isale hommikusöögiks midagi maitsvat. Mullu jooksis piiga isale voodisse koos sooja kampsuniga ja kostis: «Head elu sulle!» Antil läheb seda meenutades siiamaani nägu muigele. Hoolimata sellest, et tänavu veedab ta suurema osa isadepäevast tööl: hommikul on etendus Nukuteatris ja õhtul Vana Baskini teatri etendus «Nädal aega kolmekesi» Tartus.

«Kui me lavakasse astusime, ütles õppejõud Andres Noormets kohe: unustage ära kogu isiklik elu, nii pulmad kui ka matused,» viskab Anti seepeale nalja. Ta nendib, et kodust äraolek on näitleja elukutse juures paratamatu.

Aga kui aega on, siis armastab ta koos naise, tütre ja koeraga käia jalutamas. Või midagi üheskoos oma hubase köögilaua taga meisterdada.

Šokolaadikeeks

Valmistusaeg: 10 minutit + 15 minutit ahjus

Vaja läheb: 200 g tumedat šokolaadi, 200 g võid, 4 muna, 2 dl suhkrut, 2,5 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit.

Serveerimiseks: maasikamoosi, maasikaid, jäätist või muud meelepärast.

Valmistamine: Pane või ja šokolaad väikesesse paksupõhjalisse kastrulisse. Kuumuta tasasel tulel segades, kuni šokolaad on sulanud. Seejärel tõsta pott pliidilt ja lase segul jahtuda. Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sega jahu küpsetuspulbriga. Ühenda omavahel šokolaadisegu ja munavaht, sõelu hulka jahu ning sega ettevaatlikult läbi. Tõsta tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud piklikku keeksivormi. Küpseta 225kraadises ahjus 15 minutit. Keeks peab jääma keskelt veidi vedelaks.

Lase vormis jahtuda. Serveeri koos maasikamoosi, maasikate, jäätise või muu meelepärasega.

Allikas: Marili Kobin

Nacho-suupisted

Valmistusaeg: 10 minutit + 15 minutit ahjus

Vaja läheb: hakkliha, sibulat, tomateid, tacokastet, juustu, maisikrõpse

Valmistamine: Tükelda tomatid. Prae hakkliha pannil koos sibulaga. Kui hakkliha on peaaegu valmis, sega hulka tomatid, kuumuta veidi ja sega lõpuks läbi tacokastmega. Riivi juust. Pane igale nachole kuhi hakkliha ning kõige peale riivitud juustu. Küpseta 180kraadises ahjus, kuni juust on sulanud. Kõige maitsvamad on suupisted soojalt. Allikas: perekond Kobin