MAITSEB ALATI: Kolmeaastane Tom nosib meelsasti viinereid ka teleka ees lemmikmultikaid vaadates. Sellest, mida viiner sisaldab, pole põnnil sooja ega külma.Foto: MARI LUUD
Toiduuudised
19. oktoober 2013, 07:00

Viiner: pooled laste lemmikud sisaldavad maitsetugevdajat (6)

Kui uurida lastelt nende lemmiktoitude kohta, on mudilaste üheks kindlaks lemmikuks viiner. Õhtulehe järjekordne pimetest peaks aga taas vanematele meelde tuletama vajadust laste söömisharjumusi muuta, sest viinerites kipub väärtuslikke toiduaineid, sealhulgas ka liha, nappima.

Kui lapsed vitsutavad viinereid valimatult, nende koostisainete üle mõtlemata, siis täiskasvanud löövad nende koostise üle aeg-ajalt häirekella. Näiteks soovitab Tervise Arengu Instituut olla viinerite ja vorsti söömisega ettevaatlik, sest need on üsna rasvarikkad ja võivad sisaldada palju lisaaineid. «Ühes väikeses viineris on umbes teelusikatäis rasva. Viinerid ja vorstid ei sobi lastele ooteks kohe kindlasti mitte ning hea oleks nende pakkumist piirata ka põhitoidukorral. Nende asemel tasub eelistada kala, kana ja tavalist liha,» seisab kirjas toitumissoovitustes.

Ka koolitoiduks ei soovitata viinereid laste suureks meelehärmiks rohkem kui paar korda kuus pakkuda.

Üks viiner võis koguda 120 punkti

Kas asi on nii hull? Õhtuleht kogus testimiseks kokku müügil-olevad lasteviinerid ja lisaks lastele suunatud e-vabad viinerid ning proovis pimetestis, millised on neist etemad. Parim viiner saanuks maksimaalselt 120 punkti. Pärast nõupidamist väikeste laste emadega otsustasime viinereid testida külmalt. Põhjuseks tõik, et need kipuvad kuumutades ettearvamatult käituma – mis laguneb sootuks laiali, mis hakkab rasvavett välja ajama. «Maitse pole siis üldse enam see. Lapsed eelistavadki neid külmalt põske pista,» kinnitas üks kolme lapse ema.

Selgus, et asi on hull ja toitumisteadlastel täiesti õigus – liha kipub viinerites nappima ning soolasevõitu on need ka. Kuigi näiteks testi võitnud Rakvere lasteviinerid põhjustasid testijates kõige vähem nurinat, oli hiljem koostist uurides rahulolematust küllaga: toote lihasisaldus on vaid 50%, selles on hulgaliselt paljukirutud E-aineid, nende hulgas maitsetugevdaja E621 ehk naatriumglutamaat ja säilitusaine E250. Kas selline viiner peaks laste toidulaual olema, pole teps mitte kindel, sest naatriumglutamaat on paljudes imikutoitudes näiteks keelatud.

Testis kolmandaks jäänud Jussi lasteviinerites E-aineid küll pole, kuid nendest saadav rasvakogus – 100 grammis 23 grammi – on küll kõike muud kui tervislik. Ning kahjuks kipub olema nii, et need viinerid, kus liha on küll rohkem ja E-aineid lisatud pole, meenutavad maitselt saepuru.

Igatahes lubas nii mõnigi testija, et viineri poole ta poes enam oma kätt küll ei siruta. Aga kui laps on närb sööja, pistku parem viiner põske, kui on lihtsalt näljas. Kuid sellisel juhul soovitavad testijad eelistada pigem neid, milles liha rohkem ja säilitusaineid vähem.

Pimetesti parimaks hinnati täislihaviiner

Jälgede segamiseks peitsime lasteviinerite hulka ka Nõo Lihavürsti toodetud täislihaviinerid (kilo hind 7,38 eurot). Valisime just need, sest lastele pakutav kraam võiks olla ju võimalikult naturaalne ja lihane – tootja lubab pakendil, et toode sisaldab 97% sealiha. Väiksemas kirjas on viinerite koostiseks märgitud: sealiha (97%), keedusool (max 1,9%), stabilisaator (di- ja trifosfaat), suhkur, lõhna- ja maitseained, antioksüdant (askorbiinhape), säilitusaine (naatriumnitrit). Lisaks on märgitud, et need võivad sisaldada vähesel määral soja-, sinepi- ja sellerijääke.

«Külalismängija» kogus testil enim punkte, saades maksimaalsest 120 punktist 81. Lasteviinerite liider, Rakvere lasteviiner, sai 4 punkti vähem. Nõo täislihaviiner oli testis ka ainus, mida kõik ostaksid tulevikuski. Miinustena nimetati vaid seda, et kile viineri ümber oli veidi tugev ja väiksem laps selle eemaldamisega ise hakkama ei saaks.

77 punkti, Rakvere lasteviiner (11 ostaks, 1 mitte)

• 290grammine pakk maksab 1,35, kilohind 4,65 €; • 100 g annab 223 kcal

Toodetud Eestis; Koostis: veiseliha (27%), sealiha (23%), vesi, seakamar, seapekk, kanamuna, lõssipulber, sojavalk, keedusool (max 1,7%), stabilisaator: E450 ja E1422, tärklis, lõhna- ja maitseained, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, antioksüdant: askorbiinhape, säilitusaine: E250.

+ Välimuselt sööma kutsuv (konkreetne kuju, laps jõuab ära süüa). Kõige klassikalisem värk: on nii viineri lõhna kui ka maitset. Normaalse konsistentsiga, ei vetru hamba all.

Maitse pisut jahune ja soolakas

70 punkti, Karni lasteviiner (11 ostaks, 1 mitte)

• 300grammine pakk maksab 1,36, kilohind 4,53 €; • 100 g annab 254 kcal

Toodetud Eestis; Koostis: sealiha (23%), veiseliha (11%), joogivesi, kamaraemulsioon, kartulitärklis, keedusool (max 2%), maitseained, stabilisaator E450, E451, maitsetugevdaja E621, antioksüdant E300, säilitusaine E250

+ Ilus roosakas värv, lõhn meeldiv. Kile tuleb viinerilt kergelt ümbert ära. Soola on parasjagu, teisi maitseaineid ei tunne. Ka järelmaitse on täiesti meeldiv.

Kile eemaldamisel on viiner kuidagi liiga paljas ja kallerdise tõttu libedavõitu, kipub näppude vahelt ära libisema.

68 punkti, Jussi viinerid (9 ostaks, 3 mitte)

• 195grammine pakk maksab 1,25, kilohind 6,41 €; • 100 g annab 262 kcal

Toodetaud Eestis; Koostis: sealiha (50%), joogivesi, veiseliha (15%), seapekk, tärklis, keedusool (max 1,5%), maitseained, lõhna- ja maitseained, acerola-kirsi pulber

+ Kergelt suitsune lõhn ja maitse, ilus värv. Selles viineris on vist isegi liha. Korralikud tihked viinerid. Mõnusa suurusega, lapsele parajalt paar ampsu võtta, hea meelega paneks hoopis ise nahka.

Rasvase- ja soolasevõitu.

65 punkti, Rannamõisa lasteviiner kalkunilihast (9 ostaks, 3 mitte)

• 280grammine pakk maksab 1,65, kilohind 5,89 €; • 100 g annab 190 kcal

Toodetud Leedus; Koostis: kalkunitiivaliha (57%), kalkuninahk, vesi, kalkunirasv, piimapulber, sool, happesuse regulaatorid E450, E451, E452, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, antioksüdandid, sidrunhape, E 300, E316, maitseained, säilitusaine E250

+ Kergelt suitsune lõhn. Ilusad pikad viinerid. Kilest tulevad hästi välja.

Suitsuse lõhna kõrval on tunda ka kergelt hapukat. Värvilt kahvatuvõitu. Suhteliselt maitsetu kraam.

49 punkti, Oskari e-ainetevaba lasteviiner (4 ostaks, 8 mitte)

• 350grammine pakk maksab 2,39, kilohind 6,82 €; • 100 g annab 215,4 kcal

Toodetud Eestis; Koostis: sealiha 77%, joogivesi 17%, lõhna- ja maitseained, keedusool 1,8%

+ Ilusa välimusega. Maitselt mitte midagi erilist, aga siiski söödav.

Selle söömiseks on vaja ohtralt ketšupit. Maitsetu kraam. Kriuksub hamba all.

41 punkti, Oskari e-vaba lihaviiner (1 ostaks, 11 mitte)

• 125grammine pakk maksab 0,75, kilohind 6 €; • 100 g annab 217,9 kcal

Toodetud Eestis; Koostis: sealiha 55%, veiseliha 28%, joogivesi, keedusool (1,8%), maitseained

+ Välimus kena keskmine. Ilmselt beebidel hea lötsutada.

Vaevutajutav lõhn. Maitse olematu, sööks nagu ballastainet. Kahtlustan, et siin sees on kanamassi või sojauba-tärklist. Liiga soolane.

8 punkti, Lossi lihameistrite e-vaba viiner (keegi ei ostaks)

• 370grammine pakk maksab 2,59, kilohind 7 €; • 100 g annab 244 kcal

Toodetud Lätis; Koostis: sealiha 80%, vesi, munad, piimavalk, sool 1,25%, maitseained

– Lõhnatu. Pärast kilest kättesaamist on viineri välimus selline, nagu oleks see kolm-neli päeva tagasi keedetud – libisev ja ligane. Absoluutselt maitsetu. Sööks nagu saepuru, järelmaitse on ka peletav.