Foto: Ülle Juks
Toiduuudised
13. oktoober 2013, 19:56

LEIVANÄDAL: leivarull suitsukalaga! Paneb suu vett jooskma? (3)

Toidublogija Ülle Jukk õpetab, kuidas teha ootamatumat leivatoitu, millele tavaliselt ei tulda. Kuidas meeldib?

Täna on viimane päev esitada töid konkursile parim koolivõileib! Möödas on aeg, kui koolis pidi lõunaks sööma vaid suppi või kala. Meie tahame võileiba! Vingeid võileibu, võileibu liha ja kanaga, võileibu kala ja juurviljaga. Me tahame maailma vingeimat koolivõileiba!

Vaata kampaania kohta lähemalt Facebookist (https://www.facebook.com/rukkileib).

Leivarull suitsukalaga
1 terve viilutamata vormileib
umbes 300 g valget suitsukala
2 keedetud muna
200 g kodujuustu
majoneesi
1 sl hakitud tilli
vajadusel soola
leiva immutamiseks meelepärast puljongit

Kate:
200 g hapukoort
200 g maitsestamata toorjuustu
2 sl majoneesi
soola
hakitud tilli

Lõigake tervest leivast 6 umbes sentimeetripaksust lapiti viilu, eemaldage koorik.

Võtke suurem tükk paksemat toidukilet, laduge leivaviilud pikema küljega tihedalt üksteise vastu, nii et tekib ristkülikujuline pinnalaotus. Immutage leib kergelt puljongiga.

Täidise jaoks puhastage kala luudest, 1 kobedam suitsutatud heik või latikas on siinkohal täiesti paras kala. Suruge kalatükid ja keedumunad kahvliga ühtlaseks, liiga kreemjaks pole mõtet täidist ka peenestada.

Lisage kodujuust, veidike paksemat majoneesi sidumiseks, rohkelt hakitud tilli ning maitse järgi soola. Täidis võiks olla tsipa soolasem kui magedam, sest leib võtab endasse päris hästi täidise maitset.

Laotage suitsukalamass ühtlaselt leivakihile ja keerake toidukile abil ettevaatlikult rulliks.
Tõstke rull külmkappi vähemalt 3-4 tunniks maitsestuma, parem kui üleöö. Serveerimisel eemaldage kile ja katke pealt toorjuustukreemiga. Selleks vahustage hapukoort umbes 10 minutit, kuni see hakkab kergelt paksenema.

Lisage toasoe toorjuust ja majonees ning mikserdage ühtlaseks. Määrige toorjuustukreem ühtlaselt leivarullile, puistake peale ohtralt hakitud tilli. Lõigake rull viiludeks nagu rullbiskviit kunagi.

Toidublogija Ülle Jukk iseendast: „Kuulun nende väheste hulka, kes saavad oma töö tõttu näha meie suurimaid kultuuriväärtusi lähemalt kui tavalised inimesed. Eriti meeldib mulle, et töö ja hobi saavad käia käsikäes, leidub ju isegi sakraalmaalidel vihjeid toidule.

Ajaloolasena köidab mind eriti meie vanem toit, õigemini toitude ajalugu. Sestap ei saa ma kuidagi üle ega ümber vanaaegsetest kokaraamatutest, neid võib lugeda kui ilukirjandust. Sügavast respektist toidu vastu alustasin 3 ja pool aastat tagasi toidublogiga, lisaks kirjutan ajakirja "Tiiu" köögilehekülgi."