Foto: SXC
Toiduuudised
29. september 2013, 12:11

Ettevaatust: põhilised pisikupesad köögis! (27)

On sind vahel tabanud kõhuvalu või -lahtisus, milles oled süüdistanud eelmisel õhtul söödud kiirtoitu? Pahatihti redutab süüdlane tegelikult su oma köögis.

Tavaliselt ei panda toiduohutusele koduköögis rõhku, kuid hooletus võib tuua raskeid tagajärgi, kirjutab health.usnews.com. Veebikülg loetleb põhilisi ohuallikaid, mis võivad tõbesid levitada.

Lõikelaud

Kumb on etem, puust või plastist? Kui eelistad puust lõikelauda, peaks see olema tehtud kõvast puidust, näiteks tammest või vahtrast. Puust lõikelaudu tuleks pesta sooja seebivee ja jäiga harjaga, mis pääseb pragude ja õnaruste vahele. Tihti eelistatakse plastlaudu, sest neid saab nõudepesumasinasse pista. Kuid ka plastist lõikelaua käsipesuks kasuta sooja seebivett.

Et pisikud ei leviks, peab köögis olema vähemalt kaks lõikelauda – üks toore liha, teine puu- ja köögiviljade jaoks. Kui laud on juba kulunud ja praguline, on aeg uus osta.

Svammid

Köögisvammides pesitseb rohkem ohtlikke mikroorganisme kui su kodu üheski teises kohas, selgus NSF Internationali hiljutisest pisiku-uuringust. Selleks, et pisikutele piiri panna, pea kinni järgmistest näpunäidetest.

Kui svamme kaks minutit mikrolaineahjus kuumutada, hävib üle 99% pisikutest. NB! Veendu esmalt, et svamm ei sisaldaks metalli.

Mikrolaineahju pane ainult märg svamm. Enne ahjust väljavõtmist lase svammil jahtuda.

Pese svamme nõudepesumasinas. Mida sagedamini svammi kasutad, seda sagedamini tuleks seda pesta.

Vaheta pruugitud svammid sagedasti uue vastu välja.

Köögirätikud

Küll võetakse köögirätikuga ahjust kuuma koogivormi, küll kuivatatakse käsi ja pühitakse lauda. Kuid nii riskitakse pisikute levitamisega üle kogu köögi, seepärast olgu näiteks käte pühkimiseks roheline ja pajalapi asemikuks punane rätik. Ära unusta rätikuid sageli pesta!

Teised bakteripommid

Sama pisiku-uuringu andmeil on köögi bakteripesad, kust leiti näiteks salmonella- ja listeeriabaktereid, pärmi- ja hallitusseeni:

Külmiku köögiviljariiul

Külmiku lihariiul

Blenderi tihend

Konserviavaja

Kummispaatel

Kummitihendiga toidusäilitusnõu

Uurimisest selgus, et paljusid köögiseadmeid ja -riistu, mis on otseses kokkupuutes toore liha ja mereandidega, ei puhastata nagu kord ja kohus. Külmikuriiuleid ja -kaste tuleks regulaarselt pesta sooja seebiveega nagu ka spaatleid ja toidukarpe. Köögimasinadki, nagu näiteks blendereid, tuleb puhastamiseks lahti võtta.