«Vanasti oli nii, et lapsi ei lubatud maasikapeenrale, sest jõuludeks oli vaja moosi keeta. Nüüd on õnneks suhtumine teine ja värskena süüakse maasikaid nii palju, kui vähegi isu on.» Restorani Fahle peakokk Marelle Lehter. Foto: Stanislav Moškov
Silja Paavle 29. juuni 2013 07:24
"Eestlane peab maasikast palju, kuid soolase toidu sisse peljatakse seda panna," teab restorani Fahle peakokk Marelle Lehter ja soovitab suve magusaimal ajal maasikatega kõigi eelarvamuste kiuste julgelt katsetada.

Seda enam, et maasikaajal tuleb süüa maasikaid nii palju kui vähegi võimalik.

"Vanasti oli nii, et lapsi ei lubatud maasikapeenrale, sest jõuludeks oli vaja moosi keeta. Nüüd on õnneks suhtumine teine ja värskena süüakse maasikaid nii palju, kui vähegi isu on," tõdeb restorani Fahle peakokk Marelle Lehter.

Valge kala juurde ideaalne

Selline käitumine on tema sõnul igati mõistlik, sest maasikad on vitamiinirikkad, mõjuvad organismile diureetikuna ja hoiavad seedimise korras. Need on Marelle sõnul vaid mõned maasika paljudest tervisele kasulikest omadustest. "Lapsele piisab kaheksast maasikast päevase C-vitamiini annuse kättesaamiseks," teab ta.

Toidulaual passib maasikas samuti kõikjale, kuigi Marelle on täheldanud, et soolaste toitude sisse peljatakse maasikaid panna. Kuid asjata. "Katsetasin maasikasalsas maasika kõrvale sibulat. Tulemus sai väga maitsev ja sobib süüa millega iganes!" toob ta näiteks, lisades, et klassikasõbrad eelistavad muidugi maasikaid vahukoore või šokolaadiga, samuti näiteks toorjuustukoogis.

"Meil restoranis on maasikad isegi carpaccio kõrval, see lisab vaid mahlasust. Ja valge kala juurde on maasikasalsa ideaalne," pakub ta maasikasõpradele ideid.

Kuumust mari ei taha

Ka vahuveinile või šampanjale lisab maasikas hoopis teise meki. Tõsi, sel puhul soovitab Marelle maasikad eelnevalt purustada

ja seemnete eemaldamiseks läbi sõela ajada. "Ühes maasikas on keskmiselt 200 seemet," aval-dab Lehter uskumatuna tunduva fakti. Purustatud maasikad toovad aga marja maitse paremini esile.

Väikestes kogustes passib maasika kõrvale katsetada mida iganes, ka näpuotsatäis tšillit toob maasika maitse veel erksamalt esile.

Ainus, mida maasikas ei kannata, on kuumus. "Kuumus teeb maasikale liiga ja võtab talt välimuse," soovitab ta ahjus küpsetamist nõudvate roogade sisse valida värske marja asemel moosi.

Maasika-salsa bruschetta’d (neli tükki)

Vaja läheb: 200 g maasikaid, 5 g punast tšillikauna, värsket basiilikut ja koriandrit, 1 keskmine punane sibul (u 20 g), näpuotsaga soola ja suhkrut, oliiviõli, pikka saia.

Valmistamine: Tükelda maasikad ja sibul väikesteks kuubikuteks, haki tšilli, basiilik ja koriander. Sega need omavahel, maitsesta soola ja suhkruga. Viiluta sai ja rösti oliiviõliga 180kraadises ahjus 5–7 minutit.

Serveeri krõbeda saiaviiluga. (Allikas: Marelle Lehter, restoran Fahle)

Ingveriga maitsestatud maasika-rabarberimoos

Vaja läheb: 500 g rabarberit, 1,5 l maasikaid, 0,5 dl vett, 1 tl riivitud kollast sidrunikoort, 500 g moosisuhkrut, 1 sl riivitud värsket ingverit

Valmistamine: Loputa ja puhasta rabarber ja maasikad. Tükelda rabarber ja soovi korral ka maasikad. Aseta rabarber, maasikad, vesi ja riivitud sidrunikoor keedunõusse, lase keema tõusta. Keeda 5 minutit kaanega kaetult. Kui soovid, et rabarberitükid nähtavad jääksid, lühenda keetmise aega. Lisa moosisuhkur. Kuumuta uuesti keemiseni ja keeda 5 minutit. Tõsta keedunõu pliidilt, eemalda vaht ja jahuta moosi 15 minutit. Lisa ingver. Vala moos eelsoojendatud, puhastesse purkidesse. Sulge need õhukindlalt ning säilita jahedas. (Allikas: dansukker.com)

Grillitud kanamaksa salat ohtrate maasikatega (neljale)

Vaja läheb: 500 g rohelist salatisegu (rukola, frillise salat, lehtpeet jne), 200 g kirsstomatit, 300 g maasikaid, 200 g kanamaksa, pisut konjakit või brändit, 1 sl vahtrasiirupit, oliiviõli, soola, musta pipart.

Valmistamine: Tükelda kirsstomatid ja maasikad, sega need kausis rohelise salati ja oliiviõliga. Grilli kanamaksa pannil 3–4 minutit, maitsesta vahtrasiirupi ja soola-pipraga, lõpus lisa konjakit või brändit ning aseta kanamaks salatikuhja tippu.(Allikas: Marelle Lehter, restoran Fahle)

Õhuline maasika-beseerull

Vaja läheb: Besee: 5 munavalget, 200 g suhkrut, 1 sl maisitärklist, 0,5 tl vanillisuhkrut.

Täidis: 300 ml vahukoort, 300 g värskeid maasikaid, 100 g suhkrut.

Valmistamine: Sega suhkur ja tärklis. Löö munavalged kaussi ja alusta nende vahustamist. Lisa järk-järgult munavalgetele suhkru-tärklisesegu. Munavalge vaht on valmis, kui see on tugev ja kausist välja ei voola.

Laota vaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 20 minutit. Samal ajal, kui besee ahjus küpseb, vahusta vahukoor suhkruga.

Kui besee on valmis, keera see kummuli lauale pandud külmale küpsetuspaberile. Eemalda küpsetamise ajal besee all olnud paber, lase natuke aega jahtuda. Määri besee peale kiht vahukoort ja puista peale tükeldatud maasikaid (metsmaasikad sobivad ka imehästi). Keera besee rulli ja lõika meelepärased tükid. (Allikas: Marelle Lehter, restoran Fahle)

Meeli hellitav maasikakokteil

Vaja läheb: 600 g maasikaid, 1 pudel Proseccot või mõnda muud kuiva vahuveini (sobib ka alkoholivaba), 3 sl suhkrut.

Valmistamine: Püreesta küpsed maasikad suhkruga. Vala maasikasegu kannu või klaasidesse. Vala peale Prosecco, lisa ka purustatud jää. Serveeri mõnega siin leheküljel soovitatud roogadest. (Allikas: Marelle Lehter, restoran Fahle)