Toiduuudised
25. aprill 2013, 14:22

Eesti Parim Toiduaine 2013 on marineeritud angersäga (6)

Konkursi Eesti Parim Toiduaine 2013 võitis M.V. Wooli marineeritud angersäga. Parimaks mittealkohoolseks joogiks valis žürii Pai kookose-ananassi smuuti ja alkohoolseks joogiks Vana Tallinna Winter Spice. Parim toit tervisele on Leiburi Kaerasüda.

Tänavu konkureeris võidutiitlile rekordiline arv uudistooteid ehk kokku 140, mis on 26 võrra enam kui mullu, teatas Eesti Toiduainetetööstuse Liit.

„On märgata, et tööstused liiguvad aina enam toodete tervislikkuse suunas - kuigi Euroopas on jätkuvalt lubatud mitmed tehismagustajad ja -värvained, ei sisaldanud suur hulk konkursitooteid neid üldse või ainult minimaalselt. Väheoluliseks ei saa pidada, et ka vähendatud soola- või rasvasisaldusega toodete puhul on suudetud tagada hea ja tervislik maitseelamus," rääkis toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

M.V. Wooli marineeritud angersäga pälvis eriauhinna ka peakokkade žüriilt, mille andis üle Eesti Peakokkade Ühenduse president Rudolf Visnapuu.

„Olen kalatoodetest ammu midagi põnevat oodanud," tõdes Visnapuu. „On paradoksaalne, et ühelt poolt oleme mereriik, aga samas armastame palju liha süüa, sest kala kipub olema kallis ja valik enamasti nadi võrreldes lihaga. Angersäga on hea maitsega, purgi suurus ideaalne ja kala ise niisugune, mida poelettidelt niisama ei leia."

Kuna Eesti toiduainetööstustest läheb ekspordiks üle 30 protsenti toodangust, mis moodustab ligi 10 protsenti kogu ekspordist, siis neljandat korda tunnustas Toiduliit ka edukaimaid eksportivaid ettevõtteid.

Suurima ekspordikäibega Toiduliidu ettevõte 2012 on AS Võru Juust (ekspordikäive 23,7 miljonit EUR).