Oapasteet Foto: Sandra Vungi
Toiduuudised
20. aprill 2013, 08:00

Võileivamääre: väärt vaheldus harjumuspärasele vorstile-juustule

Võileivast ei ütle ära ei suur ega väike, olgu see siis nälja peletamiseks või niisama vaheeineks. Lisaks tavapärasele vorstile ja juustule tasub katsetada põnevate võileivamääretega.

"Võileib on ju tänuväärne toit, kuna valmib kiiresti ja on üsna odav ja toitev. Seda on lihtne ükspuha kuhu kaasa võtta ja meelepärasel ajal süüa," toob toidublogija Kata Pedakmäe esile võileiva head küljed.

Samas rõhutab ta, et tervislikkuse huvides ei tohiks kindlasti kogu päev vaid võileibadest toituda, olgu võileivakate nii tervislik kui tahes.

Külmkapist leiab alati midagi katteks

Kata Pedakmäe soovitab võileiba teha täisterajahust leivast-saiast, kuna see tekitab rafineeritud jahust küpsetisega võrreldes tunduvalt pikemaks ajaks täiskõhutunde.

"Leivakatte valimisel võiks silmas pidada, et see oleks värske, tervislik ja võimalikult lisaainetevaba," ütleb ta.

Ja et leib koosneb põhiliselt süsivesikutest, soovitab Pedakmäe katte puhul rõhku panna pigem valkudele ja rasvadele.

Ning et külmkapis ja aias leiduvast on alati võimalik võileivakate kokku segada, soovitab ta sama menüü juurde pikaks ajaks mitte pidama jääda. Kindlasti lisavad võileivale väärtust värsked köögiviljad ja ürdid.

Taimsed määrded on odavad

Kokaraamatu "Kodused ja maitsvad taimetoidud" autor Sandra Vungi teeb sageli ise erinevaid taimseid võileivamäärdeid.

"Kõige lemmikum on mul valge oa pasteet, kuhu lisan võimalusel ka näiteks päikesekuivatatud tomateid, natuke oliive või erinevaid ürte," räägib ta.

Ja seenepasteet on alati staariks olnud Vungi peolaudadel.

Vungi sõnul on taimsete määrete suureks plussiks see, et need on tavaliselt soodsad valmistada, toitvad, tervislikud ning säilivad päris kaua.

"Lisaks saab neid kasutada ka dipikastmena erinevate värskete köögiviljade juures," soovitab ta.

Oapasteet

Vaja läheb: purk valgeid ube, pöidlaotsa suurune tükike sidrunit koos koorega, näpuotsaga soola ja pipart, 1 sl oliiviõli.

Valmistamine: purusta saumikseriga tükike sidrunit. Lisa samasse kurnatud ja läbi loputatud oad. Purusta seni, kuni tekib ühtlane pasteet. Kraabi pasteet kausikesse, lisa natuke soola, pipart ja oliiviõli ning sega kõik hoolikalt läbi.

Allikas: Sandra Vungi (/taimetoit.ee)

Seenepasteet

Vaja läheb: karp värskeid šampinjone või muid söödavaid seeni, 1 viil koorega sidrunit, tsipake kuivatatud või värsket tüümiani, sorts oliiviõli, natuke pipart ja sojakastet, törts konjakit või muud kangemat alkoholi.

Valmistamine: tükelda šampinjonid väikesteks tükkideks ning prae neid sojakastmes. Lõpupoole lisa natuke tüümiani ja sega. Võta pann tulelt. Vala praetud segu kaussi ning lisa oliiviõli, soovi korral konjak või muu kangem alkohol, pipar ning sidruniviil. Purusta kõik saumikseriga ühtlaseks massiks. Hoia pasteeti tund kuni paar külmas, et maitsed saaksid imenduda ning pasteet jahtuda.

Sobib eriti hästi röstitud kuklil.

Allikas: Sandra Vungi (/taimetoit.ee)

Punapeedi-mädarõikamääre

Vaja läheb: 1 väiksem keedetud punapeet, 150 g maitsestamata toorjuustu, 1 tl riivitud mädarõigast, 1 sl hakitud tilli, soola, musta pipart.

Valmistamine: riivi keedetud peet peenelt. Lisa toorjuust, mädarõigas ja hakitud till. Sega ühtlaselt läbi, maitsesta soola ja pipraga.

Ideaalselt sobib juurde värvikontrasti ja maitset andma aknalaual kasvanud salatkress.

Allikas: Liilia Raik (http://liiliapere.blogspot.com)

Muna-makra-kodu-juustu võileivakate

Vaja läheb: 3 krabipulka, 2 keedetud muna, 2 sl kodujuustu, lahjat majoneesi, kimbuke tilli, 4–5 vart rohelist sibulat, 1/4 tl mett, (küüslaugu)soola, jahvatatud musta pipart, jahvatatud tšillipipart.

Valmistamine: haki muna ja makra pisikesteks tükkideks ning aseta kausikesse. Haki või lõika köögikääride abil roheline sibul ja till peeneks ning lisa. Tõsta juurde ka kodujuust ning majonees ja mesi. Maitsesta meelepäraselt, sega korralikult läbi ning määri kohe leivale/saiale.

Allikas: Kata Pedakmäe (http://katapulteerun.blogspot.com)

Šokolaadi-pähklikreem

Vaja läheb: 1 purk kondenspiima, 50 g tumedat šokolaadi, 50 g sarapuupähkleid

Valmistamine: kuumuta kondenspiim keemiseni, sega hulka šokolaaditükid. Lase sulada, aga ära keeda. Riivi pähklid ja rösti veidi kuumal pannil (nii on pähkli maitse intensiivsem), vala kuumalt kreemi hulka. Sega hoolega läbi ning vala kaanega suletavasse purki, lase jahtuda. Säilita külmikus, kinnises purgis (õhu käes kuivab ära).

Söö näiteks saiaga või küpsistega, eriti suured maiasmokad söövad lusikaga otse purgist.

Allikas: Liilia Raik (http://liiliapere.blogspot.com)