RUTIINNE MENÜÜ: «13 päeva vastu pidada nüüd nii raske ka ei tohiks olla,» sisendas Maria endale, kui silmale ilus salat ei maitsenud enam sugugi hästi. Suhteliselt sarnane menüü muutus juba esimese nädalaga üsna tüütuks. Foto: Tuljo Martin
Uudised
6. aprill 2013, 08:00

Kui palju kilosid õnnestub kaotada kahe nädalaga? (17)

Pikad ja pimedad talveõhtud ning tubased tegevused aitavad tõhusalt kerele soojendavat rasvapolstrit tekitada. Kümme ülekilo on kerged tekkima. Meedias ja tutvusringkonnas langetavad palju agaralt kaalu. Pole ka ime, sest kevadel tahaks peale kasuka endalt kõik üleliigse heita. Kuidas aga üks korralik stardipauk anda?

Sirvin riiulist leitud vana raamatut "50 dieeti". Minu eesmärkidele sobivaim tundub 13 päeva rasvapõletusdieet. Ettekirjutisi on tarvis rangelt täita ja kogu dieet on üles ehitatud vaid rasvade põletamist soodustavatele toiduainetele ning nende omavahelistele seostele-mõjudele. Veel kirjutab raamat, et langetatud kaal jääb püsima vähemalt aastaks, kuid dieedi katkestamisel võid uuesti alustada alles kolme kuu möödudes.

Pannud kuupäevad endale paika, seadsin sammud toidupoodi. Kokku kulutasin kahe nädala toidu peale 70 eurot. Järgmisel päeval kaalusin ja mõõtsin end kohe hommikul ära – 165sentimeetrise pikkuse juures kaalusin 63,8 kilogrammi. Ideaalne oleks 55, kuid valitud kiirdieediga lootsin 13 päevaga lahti saada vähemalt 3-4 kilogrammist, et siis edasi juba puhtalt tervisliku toitumise ja liikumisega eesmärgi poole rühkida.

Seitsme piinava päevaga 3,2 kilo kergemaks

Esimese päeva hommikuks on ette nähtud tass kohvi vähese suhkruga. Kahjuks algab dieet kohe väikese patustamisega. Nimelt on ette nähtud must kohv, kuid tundes end – see ajab mul südame pahaks –, tilgutan oma kohvi sisse veidi lahjat poepiima. Muidu pole probleemi – olengi harjunud hommikuti vaid kohvi jooma.

Kasutades võimalust, et dieedis võib ära vahetada lõuna- ja õhtusöögi, kolin ma rammusamana tundunud õhtusöögi lõunaeineks. Seega tambin lihahaamriga lõunaks pehmeks ühe 250grammise veisefilee ning maitsestan selle soola, pipra ja ürtidega. Kõrvale võtan ohtralt rohelist valatuna üle oliiviõli ja sidrunimahlaga. Kõht saab väga täis.

Õhtuks näeb menüü ette kaks keedumuna (mina praadisin munad teflonpannil), tomati ja palju keedetud spinatit. Viimase asendan ma poest leitud värske beebispinatiga. Maitsvat toitu oli palju ja nälga ma küll ei jäänud.

Teinegi päev möödub näljatundeta, kuid tõele au andes tuleb tunnistada, et maitsestamata jogurti asemel söön ma kodujuustu.

Kolmas päev on juba paras pähkel. Hommikuks kohv ilma võita röstsaiaga. Lõunaks üks 80grammine sealihapraetükk ja palju rohelist. Vahepalaks söön kaks õuna. Õhtuks 2 keedumuna, tomat ja spinat. Millegipärast on sel päeval aga nälg meeletu ja magama tuleb minna ikka päris näljasena. Võitlen iseendaga, et mitte kööki kapi kallale minna.

Neljanda päeva hommikuks on mind tabanud väike nõrkus ja kerge ükskõiksus maailmas toimuva suhtes. Lõunaks mõeldud tops kodujuustu riivitud porgandiga tunduvad lausa vastikuna, aga söön selle peaaegu sunniviisil tühjaks ja minu üllatuseks saab kõht isegi täis.

Kuigi füüsilist jaksu mul eriti pole ning peagi valutab, tunnen end juba palju kergema ja õhemana. Õhtul rõõmustan end aga terve purgi puuviljasalatiga.

Viiendal päeval saan hõbeheigist kõhu sedavõrd täis, et õhtuks mõeldud biifsteegist loobun. Ka hommikuks mõeldud riivporgandi asemel joon ikkagi oma kohvi. Endiselt valutab pea ja vaevab nõrkus.

Kuuenda päeva lõunaks praen maitsvaid kanafileeribasid ja valmistan endale ilusa rohelise salati, sättides liharibad salatipadjale. Silmale küll ilus vaadata, aga õli ja rohke sidrunimahlaga salat ei tundu enam üldse nii hea. Veidi vaheldust oleks tarvis. Kardan, et peavalud on tekkinud liiga vähesest joomisest ning hoian laual pidevalt veekannu sidruniviiludega.

Seitsmenda päeva hommikul kaldun dieedist jälle kõrvale ja joon tee asemel ikkagi kohvi. Õhtusööki pole sel päeval ette nähtud, sestap venitan lõuna võimalikult hiliseks. Söön alles kella kuue paiku, kuid magama minnes lööb kõht ikkagi pilli.

Kaalulangus annab jõudu jätkata

Kiusatusi on nädala jooksul olnud, kuid lohutasin end sellega, et olen ju terve elu saanud neid maitseid kogeda ja 13 päeva vastu pidada nüüd nii raske ka ei tohiks olla. Nädal üsna üksluiseid ja sarnase maitsega asju süüa on olnud tüütu. Enesetunne on olnud nõrk. Füüsiliselt ei ole jaksanud suurt midagi ette võtta – isegi koeraga jalutamine on paras väljakutse ja pärast pingutust painab jube uni. Magada tahan väga palju. Kaalunumber on pärast seitset piinarikast päeva aga positiivne – 60,6. See annab indu veel kuus päeva pingutada.

Menüü tundub rutiinne, aga 1,5 kilo siiski kaob

Kaheksandal päeval söön ettenähtud toitu juba üsna tuimalt mäludes ja istun oma biifsteegitüki ees oma pool tundi vähemalt. Kolm viimast dieedipäeva on aga nii kiired, et toidule ei jää palju aega mõelda. Vaid täpselt niipalju, et teadvustan enesele, et lõpuni pole enam palju jäänud. Rutiinne menüü muutub lõpuks suisa vastikuks.

Neljateistkümnenda päeva hommikul astun aga uhkelt kaalule – 59,1. Kaotasin peavalude ja isudega võideldes 4,7 kilogrammi, vööümbermõõdult tõmbas kõht tagasi 8 sentimeetrit, puusadelt 2, reitelt 1 ja rinnaümbermõõdult 5. Veidi enese piinamist küll oli, kuid arvan, et edasiseks kaalulangetamiseks ja tervislikumaks elustiiliks oli see siiski hea spurt.

Poenimekiri

2 karpi mune

Palju spinatit, spargel

6 porgandit

Palju rohelist salatit

(10 portsjoni jagu)

4 tomatit

2 topsi (a 150 grammi)

kodujuustu ja maitsestamata

jogurtit (6 dl)

Palju sidruneid ja 6 puuvilja,

2 banaani

6 biifsteeki (250grammised)

4 praelõiku

(vähemalt 50grammised)

2 kanafileed

2 lahjat kalafileed

(vähemalt 300grammiseid)

1 tükk sealiha

Head salatiõli ja

erinevaid maitseaineid

Röstsaia

2 purki puuviljasalatit omas mahlas

Kohvi

Arve: 70 euro ringis

Menüü

13 päeva rasvapõletusdieet

1. ja 8. päev

Hommikusöök – tass kohvi vähese suhkruga

Lõunasöök – 2 keedumuna, ohtralt keedetud spinatit, 1 tomat

Õhtusöök – 1 teflonpannil praetud biifsteek, rohelist salatit õli ja sidrunimahlaga

2. ja 9. päev

H – tass kohvi vähese suhkruga

L – Biifsteek, roheline salat, värskeid puuvilju (õun, pirn, apelsin või mandariin)

Õ – 1 paks praelõik, 1,5 dl maitsestamata jogurtit

3. ja 10. päev

H – tass kohvi vähese suhkruga, viil ilma võita röstsaia

L – Keedetud spinatit, 1 tomat, 1 puuvili

Õ – 1 paks praelõik, 2 keedumuna, rohelist salatit õli ja sidrunimahlaga, 1 puuvili

4. ja 11. päev

H – tass kohvi ja röstsai

L – Tops kodujuustu, 1 riivitud porgand, 1 keedumuna

Õ – 1,5 dl maitsestamata jogurtit, 1 purk puuviljasalatit omas mahlas, banaan

5. ja 12. päev

H – 1 suur riivitud porgand sidrunimahlaga

L – palju praetud väherasvast kala, sidrunit, väike tükk margariiniga leiba

Õ – biifsteek, keedetud sparglit, rohelist salatit sidrunimahlaga

6. ja 13. päev

H – tass kohvi vähese suhkruga ja viil ilma võita röstsaia

L – nahata kanafilee, rohelist salatit sidruni-õli kastmes

Õ – 2 keedumuna, 1 suur riivitud porgand

7. päev

H – tass teed

L – Fooliumis küpsetatud sea-, lamba- või loomaliha

Õ – jääb vahele, joo palju vett

Allikas: "50 dieeti",

AS Ajakirjade kirjastus

Ettevaatlikuks teeb selle rasvapõletusdieediga tekkiv süsivesikute puudus ja neerudele langev koormus

Autor: Mai Maser, Toitumisteadlane

Dieet toimis, sest kahe nädala jooksul õnnestus kehakaalu langetada rohkem kui kaks kilo nädalas. Pluss oli seegi, et toidule kulus vähe raha, aga ettevaatlikuks teevad selle dieediga tekkiv süsivesikute puudujääk ja neerudele langev koormus.

Kuna päevane kaloraaž jäi alla 500 kcal, piirdus Maria kaks nädalat vaid veerandiga talle vajalikest kaloritest ja selle kohta on menüüs suudetud organismi vajadusi isegi suurepäraselt arvestada. Hiljem võib see aga tagasilööke anda, näiteks hakkab keha rohkem rasva salvestama, sest mine sa tea, millal jälle vanade varude kallale tuleb minna.

Organism tuli toime

ta sai valku, vitamiine ja mineraalaineid;

menüüs oli ka õli;

Maria jõi hoolega vett (toiduta suudab inimene vastu pidada kuni kolm nädalat, veeta kuni viis päeva);

kuigi kaloraaž oli ääretult madal (päevane jäi alla 500 kcal) ja ei katnud põhiainevahetust, on inimene võimeline kasutama kehareserve ja olla aktiivne esialgu maksast ja lihastest pärineva glükogeeni arvel. Lihasmass hakkab küll vähenema, kuid nii lühikese aja jooksul mitte veel oluliselt (reie ja käsivarre ümbermõõdud jäid praktiliselt samaks). Samas rasvkude vähenes, mida näitavad vöö- ja rinnaümbermõõdu kahanemine;

noorel inimesel suudavad neerud valkude ainevahetuse käigus tekkiva lämmastikuga toime tulla, kuid pärast 40. eluaastat ei maksa sellise dieediga parem enam mitte riskida (sõltub muidugi konkreetse inimese tervisest).

Läks väga raskeks

nälgimise puhul langeb insuliinitase ja tõuseb glükagoonitase;

menüüs on tugev süsivesikute puudu-

jääk (seda andsid vaid aedviljad). Praktiliselt puuduvad teraviljatooted ja kartul, mis aitaksid kiudaineterohkuse tõttu hoida ära näljatunnet. Ka leiba või röstsaia on pooltel päevadel ette nähtud ainult üks viil. Tegelikult peaksid süsivesikud andma 45–60% päevasest toiduenergiast;

glükoos on organismi peamine energiaallikas ja praktiliselt ainus arvestatav kütus ajukoele, vere punalibledele, silmadele, neerupealistele ja spermatosoididele. Selle varud on glükogeenina maksas ja lihastes olemas ning kui toidus glükoosi ei jätku, kasutab organism esmalt ära maksas oleva tagavara, mis katab keha glükoosivajaduse kuni 20 tunniks. Aju aga vajab 110–130 g glükoosi päevas ning kui organism saab päevas vaid veerandi vajalikest kaloritest, hakkab aju kohe kannatama ja koos sellega võib langeda ka inimese reaktsioonikiirus;

et organismil jäi vajalikust glükoosi toorainest puudu, pidi keha juba esimesel dieedipäeval appi võtma maksas olevad varud ning kuna säästurežiimil elab

organism peost suhu ehk tal ei õnnestu maksavarusid täiendada, sunnib ta nii madala kalorsusega dieedi korral juba teisel dieedipäeval maksakude ja neerude koorollust reservmehhanismide

abil glükoosi sünteesima. See koormab aga neere väga ja tulevikus võivad

neeruhaigused kimbutama hakata;

käivituvad glükoositootmise reserv-

mehhanismid vajavad toeks suuremas koguses biotiini (vitamiin B7) ja nikotiinhapet (vitamiin B3). Ka magneesiumi

on vaja piisavalt. Nendega kindlustavad

organismi menüüs lubatud muna, samuti kaunviljad, tomat, mandlid, lillkapsas, spargel, rohelised lehtköögiviljad.

Aga koguseliselt jääb seda siiski liiga

väheseks;

süsivesikute puudusest tekib hüpo-glükeemia, mis igal juhul kahjustab närvikude. Marial avaldus see ükskõiksustunde, peavalude ja nõrkusena.

süsivesikute puudus nõrgendab ka mälu ja tavaliselt meeldejäämine halveneb;

nii madala kaloraažiga dieedi korral oleks parem loobuda ka klaasikesest

veinist (rääkimata kangemast napsist), sest etanool suurendab hüpoglükeemiat.