Lihavõtted tulemas.Foto: SXC
Toiduuudised
28. märts 2013, 12:28

Lihavõttemunade söömises jääme me lätlastele alla (7)

Lihavõtete tähistamise tavad on eestlastel, lätlastel ja leedulastel küllaltki sarnased - pühi peetakse enamasti kodus pere hulgas või siis lähedaste sugulastega. Eestis kulutab enamik küsitletutest peolauale 25 kuni 50 eurot, naabritel kulub toidule pisut enam. Munasöömisel on eestlastest võimekamad lätlased, leedulased jäävad aga tagasihoidlikumaks.

Maxima avalike suhete juhi Erkki Erilaiu sõnul ei tähistata Eestis lihavõttepühi nii laiaulatuslikult kui Lätis ja Leedus. „Leedukad ostavad lihavõttepühade puhul oma lähedastele ja sugulastele rohkem kingitusi. Lisaks munadele ja šokolaadijänestele kingitakse seal ka eksklusiivsemat toidukraami," lisas Erilaid.

Munade värvimisel kasutatakse Eestis rohkem poevärve ja ostetakse rohkem juba värvitud mune. Lätis ja Leedus aga eelistatakse mune kaunistada naturaalsel meetodil, kasutades selleks erinevaid rohttaimi, sibulakoori või vaha.

Kõige enam mune söövad lätlased: peaaegu pool küsitletutest on võimelised sööma peolauas enam kui neli muna. Umbes kaks kolmandikku küsitletud eestlastest sööb kuni neli muna, aga 37 protsendile leedulastest piisab ühest-kahest munast.

Eestis hakatakse lihavõteteks tõsisemalt valmistuma valdavalt kuni paar päeva enne pühi. „Siis minnakse kauplustesse valima, millest toitu valmistada ning ostetakse munad," ütles Erilaid. „Seda kinnitab ka munade müügi järsk kasv viimastel päevadel. Kui tavanädalal müüme Maxima kauplustes Eestis kokku ligi 100 000 kümnest karpi mune, siis sel nädalal tõuseb läbimüük juba 350 000 karbini. Tänavu aitab munade müügile kaasa ka nende odavam hind, mis on Maximates keskmise suurusega munade karbil praegu 0,85 eurot. Mullu kui munade hind oli nende defitsiidi tõttu ligi kaks korda tänavusest kõrgem, müüsime pühadenädalal vaid 200 000 karpi."

Balti riikides valmistutakse pühadeks erinevalt. Kui eestlased ja lätlased piirduvad laua katmisel roheliste taimede ja lõikelilledega, siis enam kui kolmandik Leedus küsitletutest märkisid, et sel aastal soetatakse palju uusi pühadekaupu nagu temaatilised laudlinad, lillepotid, nõud, munaalused ja muud kodukaunistused.

Eestis istub pühadelauda 60 protsendil kodudest kuni neli inimest. Enam kui pooled küsitletud lätlastest ja leedulastest märkisid, et püha tähistatakse koos nelja kuni kaheksa lähedase inimesega.

Andmed pärinevad internetiküsitlusest, mille Maxima kaubanduskett viis läbi kõigis kolmes Balti riigis ja milles osales enam kui 4000 vastajat.