Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
9. märts 2013, 07:59

Hobuseliha kui tervislik alternatiiv punasele lihale (18)

"Kutsun üles tarbijaid hobuseliha sisaldavaid tooteid ostma, et ise järele proovida, mida tähendab skandaalimaiguline," viskab Andres Lember Eesti Tarbijateühistute Keskühistust hobuseliha sisaldavatest toodetest kõneldes nalja.

Teiselt poolt on skandaal hobuseliha ümber tarbijate huvi seda sisaldavate toodete vastu suurendanud, kinnitavad Eesti suurimate kaubanduskettide esindajad. Sama ütleb ka Eestis hobuselihast tooteid vahendava ettevõtte Arut Arutyunyan müügijuht Regina Erlich.

Ja tegelikult polegi selles midagi eriskummalist, sest ajalooliselt on hobuseliha kuulunud ka eestlaste toidulauale. Näiteks kirjutab Liina Maldre ajakirjas Horisont (6/1997): "Järelikult on hobuseliha olnud kuni noorema rauaajani muinaseestlaste toidulaual küllaltki tähtsal kohal. Vähesel määral on hobuseliha söödud veel keskajalgi, sellele vihjavad Tartust ja Tallinnast saadud hobuseluude fragmendid."

Esmatutvuseks sobib kuivatatud vorst

Tänapäevalgi on hobuseliha populaarne paljude riikide rahvaste toidulaual. Näiteks lasevad suksul hea maitsta prantslased, itaallased, hispaanlased, belglased, šveitslased, jaapanlased, islandlased, kasahhid ja veel paljud teisedki.

Regina Erlich räägib, et hobuseliha on tervislik ja maitsev alternatiiv ülejäänud punasele lihale ning passib veiseliha kõrvale vahelduseks hästi neile, kes oma tõekspidamiste tõttu näiteks sealiha ei söö.

Eestis ongi kõige laialdasemalt müügil kaubamärki Arut Arutyunyan Delikatess kandvad hobuselihakonservid, hobuselihavorst ja kuivatatud hobuselihavorst.

Regina Erlich muigab, et kui hobuselihapaanika lahti läks, otsustas ta ka ise need tooted ära proovida. "Kui ma esimest korda maitsesin, siis ma ei teinud vahet, kas tegu on veise- või hobuselihaga," nendib ta. Nüüd oskab ta juba maitsetel vahet teha ja soovitab esimeseks tutvuseks kuivatatud hobuselihavorsti, mis on hõrk ja toob hobuselihale omased maitsenüansid eriti hästi esile.

Rakveres tegutsev Arut Arutyunyan ise hobuselihatooteid ei valmista – firma konservid teeb Erlichi sõnul valmis AS Maag ja vorstid tellitakse Lätist. "Meie vaid kuivatame ja pakendame vorste," lausub ta, lisades, et vorstid jõudsid turule alles mullu novembris. Hobuselihakonserve on toodetud aga juba kaks aastat ja mullu müüdi neid Eestis ja Lätis kokku 1524 karpi. Erlich nimetab huvi selle toote vastu tasakaalukaks ja toob võrdluseks, et näiteks põdralihakonserve müüsid nad mullu 10 000.

Vorst tehakse Erlichi sõnul Lätis kasvanud hobustest, konservi sisse jõuab hobuseliha Belgiast ja Iirimaalt.

Salaami sisaldab algupäraselt hobuseliha

Kaubanduskettide esindajad ütlevad üsna üksmeelselt, et hobuseliha sisaldavatel toodetel on oma kindel tarbijaskond ja et need on pigem nišitooted. "Kunagi saime Soomest salaamit, mis sisaldas hobuseliha ja millel oli ka vastav märgistus, kuid me ei müü seda juba ammu. Kliendid ei olnud nendest toodetest huvitatud," põhjendab hobuselihatoodetest loobumist Stockmanni turundusjuht Erica Järv. Ka Selveri poodides pole hobuseliha sisaldavaid tooteid müügil, kõigist teistest kauplusekettidest ja talupoodidest üht-teist leiab.

Kadri Lainas, Prisma Peremarketi turundus- ja kommunikatsioonidirektor, toonitab, et hobuselihatoodete puhul on oluline, et nende märgistus oleks õige. "Hobuseliha on söödud sajandeid ja ma ei arva, et sellesse peaks suhtuma kuidagi teisiti kui teistesse loomadesse, mida oleme harjunud sööma," ütleb ta.

Hobuseliha sisaldavaid salaamivorste saab osta Prismast, Tallinna Kaubamajast ja ETK kaupluseketi poodidest.